Dolar milyarderi yatırımcı Bill Ackman da artık kripto endustrisine olumlu bakan kişilere eklendi. Twitter’da yazdığı uzun bir tweet serisiyle kripto paraların hayatımızda uzun sure kalacağını soyleyen Ackman, yine de dolandırıcıların ayıklanması icin regulatorlerin legal projeleri teşvik etmesi gerektiğini soyledi.
“Dolandırıcılık da kolaylaşıyor” Bazı kullanışlı kripto para projelerini araştırdıktan sonra artık sektore eskisi gibi şupheci yaklaşmadığını dile getiren Ackman şunları soyledi:
“Telefon, internet ve kriptonun bir tek ortak ozelliği var. Hepsi dolandırıcılığı kolaylaştırmak icin yaratılan fırsatları daha da geliştiriyor. Ben de gecmişte kriptoya karşı şupheciydim ancak bazı projeleri gordukten ve onları araştırdıktan sonra bu durum ortadan kalktı. Kullanışlı iş ve teknolojiler ortaya cıkıyor. Bunlar bu zamana kadar hicbir şekilde vÂr edilememiş iş ve teknolojilerdi. Kriptodaki en onemli problemlerden biri ‘pump ve dump’ faaliyetinin token’lar vasıtasıyla cok daha kolay yapılabilmesi… Bu da dolandırıcılıkların ciddi şekilde artmasına yol acıyor. Tum bu dolandırıcılık artışlarına rağmen ise regulasyon ve kontrollerin mantıklı bir seviyeye gelmesiyle kriptonun da sosyal hayata olan katkısı internet ve telefon ile karşılaştırılmaya başlanacaktır. Dolayısıyla sektorun tum yasal katılımcıları dolandırıcılık aktorlerini hem elemek hem de ortaya cıkarmak icin regulatorler tarafından teşvik edilmelidir”
“Helium ile bir token’ın somut değer yaratabileceğini gordum” Daha once token’larda hicbir somut değer gormediğini ancak Helium projesiyle bu durumun değiştiğini belirten Ackman şu ifadeleri kullandı:
“Daha once token’ların hicbir şekilde somut değer barındırmadıklarını ve dolayısıyla sektoru lale cılgınlığının bir modern versiyonu gibi goruyordum. Ancak zaman ile bunun değiştiğini gordum. Helium da bunlardan biriydi. Helium kuresel bir wi-fi ağı oluşturdu. Hem kuresel şekilde wi-fi cihazlarının takibini yapıyor hem de diğer wi-fi ağlarına bağlı kullanım alanlarındna yararlanıyor. Helium’un 974 bin hotspot’tan oluşan kuresel ağı, HNT token cıkarmak icin cihazı satın alan kişiler tarafındna yaratıldı. Ağı kullanmak isteyen muşteriler HNT satın almak ve onu yakmak zorundalar. Dolayısıyla zaman gectikce, madenciler hotspot cihazlarından alacak ve HNT token kazanmak icin bu cihazları calıştıracak. Kullanıcılar ise ağı kullanmak icin HNT token almak zorunda olacaklar. Ağ icin artan talep HNT icin de artacak. HNT’nin sınırlı arzı da goze alındığında arz ve talepteki artış veya azalışlar HNT’nin fiyatını da etkileyecektir”
Dolar milyarderi yatırımcı ayrıca Helium’un muşterileri arasında elektrikli scooter ve bisiklet şirketi Lime’ı da gosterdi. Ancak burada duzeltilmesi gereken bir nokta bulunuyor. Lime şirketi Helium’un muşterisi olmadığını acıklamıştı. Helum da bir sure once Lime’ı web sitesinden cıkarmıştı.
Ovdu ama “yatırımım yok” dedi Tum bunlara rağmen ise Ackman, Helium yatırımı olmadığını ancak otomobillerden veri toplama projesi olan DIMO’da ise kucuk bir yatırımı olduğunu soyledi. Ackman birkac başka projede ve 7 adet kripto VC fonunda da yatırımları olduğunu ancak bunların toplamının portfoyunde yuzde 2’lik oranı aşmadığını da belirtti.
Saylor’dan Bitcoin tavsiyesi Ackman tweet’lerine bir cevap da Bitcoin yatırımlarıyla bilinen Michael Saylor’dan geldi. Saylor kriptoda en onemli uygulamanın para olduğunu ve ekonomik, teknik ve muhendislik acısından bu anlamda one cıkan kriptonun da Bitcoin olduğunu belirtti. Saylor, “Buyuk taahhutlerde bulunmadan once Satoshi’nin protokolunu ve Bitcoin’in kaynağını incelemenizi oneririm” dedi.