Bu oyku, ciftlikten ciftliğe, yarıştan yarışa koşarak atları terbiye etmeye calışan gezgin bir at terbiyecisinin genc oğluna kadar uzanır.
Babasının işi nedeniyle cocuğun orta oğretimi kesintilere uğramıştı. Orta 2. sınıftayken, buyuduğu zaman ne olmak ve yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi hocası.. Cocuk butun gece oturup gunun birinde at ciftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazdı. Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlattı. Hatta hayalindeki 200 donumluk ciftliğin krokisini de cizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gosterdi. Krokiye, 200 donumluk arazinin uzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi.

Ertesi gun hocasına sunduğu 7 sayfalık odev, tam kalbinin sesiydi.. iki gun sonra odevi geri aldı. Kağıdın uzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir "0" ve "Dersten sonra beni gor" uyarısı vardı.
"Neden "0" aldım?" diye merakla sordu hocasına, cocuk.
"Bu senin yaşında bir cocuk icin gercekci olmayan bir hayal..." dedi, hocası.
"Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At ciftliği kurmak buyuk para gerektirir. Once araziyi satın alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkansız!" dedi ve ekledi:
"Eğer odevini gercekci hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gozden geciririm"
Cocuk evine dondu ve uzun uzun duşundu. Babasına danıştı. "Oğlum..." dedi babası.
"Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın icin oldukca onemli bir secim!." Cocuk bir hafta kadar duşundukten sonra odevini hicbir değişiklik yapmadan geri goturdu hocasına.
"Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin" dedi.
"Ben de hayallerimi..."
O orta 2 oğrencisi bugun 200 donumluk arazi uzerindeki 1000 metrekarelik evinde oturuyor. Yıllar once yazdığı kompozisyon odevi şominenin uzerinde cercevelenmiş olarak asılı. Oykunun en can alıcı yanı şu: Aynı oğretmen gecen yaz 30 oğrencisini bu ciftliğe kamp kurmaya goturdu. Ciftlikten ayrılırken eski oğrencisine:
"Bak..." dedi. "Sana şimdi soyleyebilirim. Ben senin oğretmeninken hayal hırsızıydım. O yıllarda oğrencilerimden pek cok hayal caldım. Allah'tan ki sen hayalinden vazgecmeyecek kadar inatcıydın"
Kimsenin hayallerinizi calmasına izin vermeyin. Ne durumda olursanız olun, kalbinizin sesini dinleyin !.