Delikanlı alaca karanlıkta yururken, yumuşak bir şeye carptığını fark etti. Eğildi baktı. Aman Allah'ım!...

Ayaklarının arasında, yuvasından ustalıkla sokulmuş bir kalp duruyordu. Tıpkı resimlerdeki gibi diri ve kanlıydı. Onu buyulenmişcesine avuclarına aldığında, dehşetinden cıldıracak oldu. Kalp tıp tıp atıyordu. Ve sıcacıktı. Delikanlı, sanki ellerine yapışıp bir başka uzvu haline geliveren kalpten kurtulmak istiyor, fakat ne olduğunu bilmediği, kestiremediği duygular tarafından engelleniyordu.

Bir muddet sonra sakinleştiğinde, onun sahibini bulmak icin en yakındaki evin kapısını caldı ve zincir aralığından bakan genc kıza:

- Bu kalp sizin mi? diye sordu. Biraz once buldum onu. Kız, mahcup bir ifadeyle;

- Ben kalbimi, uc ay once rastladığım bir vefasıza kaptırdım, dedi. Yandaki eve sorun, onların olabilir.

Kızın gosterdiği ev, goz kamaştırıcı bir villaydı. Kapıyı acan hizmetkarlar, onu ust kata cıkartarak evin beyine goturduler. Delikanlı, yumuşacık halıların uzerine damlayan kanları ayağıyla ortmeye calışırken:

- Bu kalp sizin mi acaba? diye sordu. Hala atıyor da...

Beyefendi, ışıl ışıl parıldayan kristal kadehinden hopurtulu bir yudum cekerek:

- Ben kalbimi dunyaya sattım, canikom, diye sırıttı. Komşu evde bir meczup var, o bilir sahibini.

Delikanlı, hızla soğumaya başlayan ve atışları gittikce yavaşlayan kalbi bitişik kulubedeki ihtiyara koşturarak:

- Bu sizin mi? diye sordu. Cabuk olun, neredeyse duracak.

Yaşlı adam, okumakta olduğu kitabı yavaşca kapatırken:

- Ben kalbimi, her şeyimle Allah'a verdim evlad, diye gulumsedi. Elindekinin sahibini, neden gidip anne ve babana sormuyorsun?

- Her ikisi de yaşlanıp bunadı, diye ufuldendi genc. Bir bebek gibi alaka gormek istediklerinden, uc gun once kavga edip onları terk etmiştim.

İhtiyar adam, buyuk bir uzuntuyle:

- Terk ettin ha..! diye mırıldandı. Terk ettin demek.

Delikanlı, soylenenlere karşı kayıtsız gorunuyordu. Oysa ki yaşlı adam, beklediği cevabı coktan almıştı. Delikanlıya doğru emin adımlarla ilerledi ve iki eliyle kavradığı gomleğini bir hamlede yırtarak acıverdi. Delikanlının sol goğsunde, avuclarında tuttuğu kalp buyukluğunde kanlı bir boşluk vardı.​