konuşma ozurluler
Hayret ki ne hayret... Toplumda neyi nasıl diyeceğini bilmeyen nice insan var. Hem de kimlerden bilir misiniz? Aydın gecinen kişilerden. Kendini entelektuel bilenlerden... Kaş yaparken goz cıkaran cinsten kişiler bunlar.
Hani toplum icinde sakar kişiler vardır. Bir iş yaparken on tane cam devirir. Ozru kabahatinden daha beterdir boylelerinin. Sakın ozur dilemesi icin tavsiyede bulunmayın. Ozur dilerken devirdikleri camlar yuzu bulur.
Ben okumamış, yazmamış, cahil kişiler icin belki boyle hataları mazur gorebilirim. Ama toplum icinde insanlar ile ic ice olan ve sık sık başkalarının kalp ve gonullerini hedef almak ve mesajını en usturuplu bir şekilde onlara gondermek icin cabalayan kişilerin boylesine hatalar yapmasını bir turlu anlayamıyorum.
"Gul" diyeceğine "diken" diyen, "guzel" diyeceğine "cirkin" diyen, "sevgili" diyeceğine "duşman" diye hitap eden konuşma ozurlulere bilmem siz aydın diyebilir misiniz?
Konuşmak bir gonul alış verişidir. Bir araya gelip muhabbet ederken kişilerin kalp ve gonul aynalarına goruntu ve imaj sunduğunun farkında olmalı insan. Bu pazarda kimsenin kimseyi kırıp dokmeye hakkı yoktur. "Teşbihte hata yoktur" derler. Boyle kişileri bir cuval inciri berbat eyleyen şahıslar olarak gormek bilmem abes kacar mı?
Teşbih dedim de aklıma geldi; boyle kişilerin teşbihleri de gayet yavan ve kısırdır. Bilgisizliğinin eseri yansır benzetmelerine. Mesel "gÂvur olusu gibi yatma kardeşim" sozu bir teşbihtir, ama bir Musluman'a soylenecek soz değildir. Zira hassas bir Musluman bu teşbihten kırılabilir. Vurdum duymaz davrananda ise zaten o dinî hassasiyet yoktur... MeselÂ, yururken birkac kez tokezleyen bir şahsa "ne o yoldaki deliler gibi carpuk curpuk yuruyorsun" sozu onu derinden yaralayabilir. Zira benzetilen kişi akılsız bir varlıktır. Bu da onu dengesiz bir insan olarak nitelemektir. Gecici de olsa insan boyle bir şahsa benzemekten istinkÂf edecektir. Ve bu teşbih hassas bir kimsenin yapacağı bir benzetme değildir. Evet, insan konuşurken karşısındakinin yureğini hesaba katarak konuşursa, anlatmak istediğini muhatabına daha cabuk iletir. Ve boyle kişilerin dostu da cok olur. Kalp, ruh ve gonul hesaba katılmadan yoneltilen her soz, muhataba sunulan her kelam yureği yaralama ihtimali olduğu icin sakıncalıdır. Evet, dikkatli insanlar başkalarına soyleyeceği sozu de suzerek soylerler. Oyle vurdum duymaz bir şekilde sunamazlar mesajlarını muhataba. Kılı kırk yararlar ve oylece karşısındakine ulaştırırlar meramlarını. Bu demektir ki siz de benimle konuşurken aynı lisanla konuşun ve hitabınızı ona gore yapın. Yoksa başkalarına konuşma hatası yapmamaya dikkat eden ve en kucuk bir kelime ile dahi olsa, ruhta yara acmamaya ozen gosteren bir insan, yanlışlarla dolu bir soz sağanağına tutulmak istemez. Gul verdiği ve muhataba cicek takdim ettiği icin, hic olmazsa o cinsten bir karşılık bekler. Gul verene taş atan insanlar, bence insan psikolojisinden, pedagojiden zerre kadar anlamayan soz yobazlarıdır. Bilgisizdir bunlar; ne durumdan, ne hÂlden anlamayan zavallı birer duygu ve his kackınıdırlar. Kalp bolgesini ya kaybetmiş veya terk etmiş bu corak vadilerin sakinleri su verene kum sunmayı zaten tabiatları icabı yerine getirirler. Onlardan bundan başka bir hareket beklemek de abestir..
Arkadaş; konuşma ozurluler bir bakıma, hissetme ve duyma ozurludurler. Bunun icin kim ile oturup kalkacağını, kim ile sohbet edeceğini, kim ile samimî olacağını bil ve ondan sonra gir toplum icine. Yoksa bu ozurlulerden biri tarafından kalbine bir hancer saplanırsa o zaman suclu yine sen olursun. Zira muhatabı iyi secemedin, haristandan cicek, kupkuru bir colden ab-ı hayat bekledin....o
Konuşma Ozurluler
Garip Olaylar0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Garip Olaylar
- Konuşma Ozurluler