Elizabeth Holmes 2003 yılında kurduğu sağlık teknolojileri şirketi Theranos ile yeni nesil kan testi teknolojisi geliştirdiğini soyleyip milyonlarca dolar yatırım topladı. İşin aslı 2015 yılında anlaşıldı: Ortada ne kan testi vardı ne de calışmalar aslında gercekti.
Tum operasyonun buyuk bir dolandırıcılık vakası olduğunun anlaşılması uzerine 2018 yılında şaibeli bir şekilde kapanan Theranos'un kurucusu Elizabeth Holmes, Dunya tarihine gecen dolandırıcılıkla kişisel servetini 2015'te 4,5 milyar dolara(! Bu ) cıkarmıştı. Şimdi de yargılandığı dava sonucladı ve hapis cezasına carptırıldı.
Holmes, 11 yıl hapis cezasına carptırıldı
Elizabeth Holmes ’un davasını yoneten ABD Bolge Mahkemesi hakimi Edward Davila, dun gorulen son celse ile birlikte 2010'ların milyarderi, 2020'lerin dolandırıcısı Elizabeth Holmes ’un cezasını belirledi. Kendisi tam 135 ay, yani 11 yıl hapis cezasına carptırıldı.
Gectiğimiz Nisan ayının 27 ’sinde teslim olma cağrısı yapılan Elizabeth Holmes, savunması sırasında ağlayarak “Theranos ’u cok sevdim. Benim hayatımın calışmasıydı. İş ekibim benim her şeyimdi. Hatalarımdan dolayı bitap hÂldeyim. Cok ozur dilerim. Şirketimi kurmak icin her şeyimi vermiştim” dedi. Holmes ’un avukat ekibi, bu savunma uzerine kendisinin en fazla 18 ay ceza almasını ongoruyorlardı. Ancak ceza, hakim tarafından 135 ay olarak belirlendi.
Kimdir bu Elizabeth Holmes?
Amerikalı dolandırıcı Elizabeth Anne Holmes, kurmuş olduğu sağlık teknolojileri şireti Theranos ile birlikte parmak ucundan iğne ile alınmış az miktarda bir kan ile kan testi yapabilen bir test kiti geliştirdiklerini duyurmuşlardı. E tabii bu da kan testi icin bir devrim niteliği taşıyordu.
2015 yılında elde ettiği yatırımcılar, gelirler, bağışlar derken Theranos şirketinin değeri, Forbes ’a gore 9 milyar dolar olmuştu. Dolayısıyla Elizabeth Holmes, en genc kadın milyarder ilan edilmişti.
Yine 2015 yılında birkac araştırmacı gazeteci, Theranos ’un ‘kan testinde devrim yaptık ’ iddialarını curutecek skandallar ortaya cıkarmaya başladı ve Theranos ’un yatırımcıları ve hukumeti yanlış yonlendirdiğini kamuoyuna sundular.
Bu iddialar sonucunda acılan soruşturmalar kapsamında Theranos, 2018 yılında kapandı ve o donemden beri suren Holmes ’un davası artık sonuclanmış oldu.