Herkese selamlar, Hometech'in sistem ozellikleri pek iyi olmayan bir bilgisayarına sahibim. 2 ay kadar once bilgisayarımın yavaşlaması sebebiyle Windows 10 yuklu bilgisayarıma Linux Mint kurdum. Kurulum aşamalarını yine Technopat Sosyal'den oğrendim, biraz Windows deneyimi olan herkes sıkıntısız şekilde USB kurulum belleğini hazırlayabilir ve Boot edebilir. Linux Mint zaten ucretsiz bir dağıtım ve orijinal sitesinden indirdiğiniz takdirde ucret odemeden kurulum gercekleştirebilirsiniz.
Bilgisayarınızı internet icin kullanıyorsanız, daha doğrusu oyun ve yuksek grafikli işler icin kullanmıyorsanız kesinlikle oneririm.
S: Surucu sıkıntısı oluyor mu?
C: Bilgisayara Linux Mint'i kurduktan sonra herhangi bir surucu kurmadım. Kablosuz internet, touchpad, ses kartı dahil her şey sıkıntısız calışıyor. Tek sorun kameraya ait olan lambanın yanmaması ancak kamera da sıkıntısız şekilde calışıyor.
S: Tarayıcı desteği ne durumda?
C: Halihazırda gelen Mozilla Firefox'u kullanmaktayım. Eşitleme seceneğini aktifleştirirseniz bilgisayarınızla senkron şekilde eklentiler vb. kurulacaktır.
S: Oyun performansı nasıl?
C: Bilgisayarda Windows kuruluyken de oyun acamıyordum, şu anda da acamıyorum. HD videolarda da sorun yaşamıyorum. İyi bir donanımınız veya oyun bilgisayarınız varsa Linux iyi bir tercih olmayabilir.
S: Sık sık guncelleme geliyor mu?
C: Acıkcası sık sık guncelleme geldiğini soyleyebilirim. Guncelleme yoneticisi kısmında sistem guncellemeleri dışında bilgisayarınızda bulunan programların guncellemeleri de geliyor.
S: Kodlama bilmeyen biri de Linux Mint kullanabilir mi?
C: Bazı programlar ucbirim denilen "komut istemi (CMD)" benzeri kısımdan yukleniyor, onları da kolayca yazabiliyorsunuz. Kodlama bilmeden de Linux Mint kullanmak mumkun.
S: Guvenli mi?
C: Linux Mint'in kendi internet sitesinden indirmeniz durumunda guvenli olmayacak bir durum yok. Antivirus yazılımı varsa da ben kullanmıyorum. İhtiyac duyarsanız elbette guvenlik cozumleri vardır.
S: Diğer Linux dağıtımlarını tercih etmeli miyiz?
C: Elbette neye ihtiyac duyuyorsanız o Linux dağıtımını kurmalısınız. Ben Linux Mint'in stabil olduğunu duşunuyorum. Lubuntu, Ubuntu, Pardus gibi cok ceşitli Linux dağıtımları bulunmakta. Bu konu hakkında fazlaca kaynak var, ihtiyacınıza uygun olan işletim sistemini kurabilirsiniz.
Fazla teknik detay icermeyen sorularınızı da yanıtlamaya calışırım.
Teşekkurler.
2 Aylık Linux Mint tecrubelerim
Linux Mint0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux Mint
- 2 Aylık Linux Mint tecrubelerim