Turkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Buyukekşi, onemli acıklamalara imza attı.
Sabah'a konuşan TFF Başkanı; A Milli Takım teknik direktoru Stefan Kuntz ve hakemler hakkında konuştu.
Buyukekşi acıklamasında şu ifadeleri kullandı:
İnsanlar kendisi hakkında yapılan eleştirilere tabi ki kulak kabartıyor… Biz ilk gunden beri Kuntz'a desteğimizi veriyoruz. Ozellikle Faroe Adaları'na 2-1 yenildiğimiz mactan sonra bir gece daha kalmıştık, o gun 3-4 saat suren bir toplantı yaptım kendisiyle. Sonra İstanbul'da bir goruşme daha yaptık. Şimdi de sık sık goruşuyoruz.
Kuntz, Alman Milli Takımı'nda U21'den sorumlu kişiydi. Kuntz bana bir brifing verdi Almanya'daki sistemle ilgili. U15'ten başlayarak yapılanmayı ve sistemi anlattı. Once Giresun'a, Trabzon'a bir gezi gercekleştirdik.
Şimdi arkasından İzmir bolgesine Altınordu seyahatimiz olacak. Almanya, Hollanda belki İngiltere, İspanya ve Portekiz'e bir gezi planlıyoruz. Her ulkenin Super Lig'deki en iyi olan takımlarının altyapılarını ziyaret edeceğiz. Kuntz'la beraber bu goruşmeleri yapacağız.
"HAKEMLER İLE İLGİLİ TALİMAT DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK"
Hakemler hakkında acıklamalarda bulunan Buyukekşi sozlerine şoyle devam etti:
En onemli proje şu an icin birtakım talimat değişiklikleri planlıyor olmamız. Bunlar hem hakemlerle hem de kuluplerle ilgili olacak. Hakemlerle ilgili olan talimat değişikliği, eğitim sisteminde olacak. Hakemlikte şoyle bir durum var; 2000 oncesi Turkiye'de hatırlarsınız hukumetler 8 ayda bir değişiyordu.
Bizde de MHK'nin omru hep 8 ay. Boyle olunca ne oluyor, her gelen yeni başkan da 81 tane il hakemlerinin başkanlığı da otomatik olarak duşuyor. Boyle olunca da eğitim şekli değişiyor. Sureklilik yok. Eğitim, MHK'nin bunyesinde olduğu icin burada değişikliğe gideceğiz. Eğitimin surekli olması icin hakemlik akademisi kuracağız ve bunu TFF'nin bunyesine alacağız. ŞikÂyetle bir yere gidemeyiz.
Albert Einstein'ın da dediği gibi 'Aynı şeyleri yaparak farklı sonuclar beklemek aptallıktır.' Biz de hep aynı şeyler yapmışız. Farklı şeyler yapmamız, farklı şeyler soylememiz gerekiyor.
Federasyonun altında her turlu eğitimi illerden başlayıp, sureyi artırıp, cekirdekten yetişirken orada kuralları koyup, 16-17 yaşında bu işe başlayan, amatorde mac yonetecek hakemlerden başlayarak yukarı doğru yukselme kurallarını değiştirerek, birtakım standartlar koymak onemli.
"EURO 2024 EVİMİZDE GİBİ OLACAK"
EURO 2024 adaylığı hakkında konuşan TFF Başkanı Buyukekşi, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:
Ay-yıldızlı takımımız, Avrupa Şampiyonası'na katılmak icin D Grubu'nda Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya ile mucadele edecek. Hırvatistan ve Galler 4 gun sonra başlayacak olan 2022 Dunya Kupası'na katılma başarısı gostermiş takımlar. Ancak bizim de hedeflerimiz var. Bu hedefleri gercekleştirmek icin caba ve gayret icindeyiz.
Avrupa'nın en genc takımı olan ve yetenekli futbolculardan oluşan Milli Takımımıza olan inancımız da tam. Maclar oynanmadan kazanılmaz ya da kaybedilmez.
Oyuncularımız milli ruh, azim ve istekle sahada mucadele ettiklerinde, Turk halkının onlardan beklediği sonucları alacaklardır diye duşunuyorum. Bu genc kadro bizi 10 yıl taşıyabilir. Tabi EURO 2024'un Almanya'da olmasının bizim icin farklı bir onemi de var.
Hem hocamız Alman hem de Almanya'da cok Turk var. Orada en cok bizim maclarımızda seyirci olacak. Kendi evimiz gibi olacak.