Yaşamını tiyatro ve sinemaya adayan, bircok başarılı oğrenci yetiştiren usta oyuncu Yıldız Kenter'in vefatının uzerinden 3 yıl gecti. Hanım, Beyaz Melek, Kızım Ayşe ve Pembe Kadın'n da aralarında olduğu cok sayıda film ve Ben Anadolu, Anna Karenina, Gece Mevsimi adlı eserlerle yuzden fazla tiyatro oyununda rol alan sanatcı, İngiliz kokenli Olga Cynthia (Nadide) ile Ahmet Naci Bey'in cocuğu olarak 1928'de İstanbul'da dunyaya geldi. Asıl adı Ayşe Yıldız olan sanatcı, ablası Guner, ağabeyleri Nedim ve Mahmut ile kucuk kardeşi Muşfik'ten oluşan 7 kişilik bir ailede buyudu. Ankara Devlet Konservatuvarını bitiren Kenter, verdiği bir roportajda, konservatuvara babasının desteğiyle girdiğini soyledi. AA'da yer alan ahbere gore; Kenter; "Annem sayesinde bircok şeyi yapabilme fırsatı bulabildik, cok iyi bir kadındı. Babam da oyleydi, cok şeyi teşvik etti. Hatta babam beni gizlice konservatuvara goturup kaydımı yaptırdı. Cunku ailemde, o yaşlarda tutucu gorunen bir abim vardı. Sevgili abim, 'Gitmeyeceksin oraya.' diye tutturdu. Sonra tabii cok destek verdi, yardımcı oldu, yolumu actı. Hayatımın en mutlu gunleri o konservatuvarda gecti. Dunyanın en rafine hocaları ile calışma fırsatı buldum orada" ifadelerini kullanmıştı. Usta sanatcı, eğitiminin ardından Ankara Devlet Tiyatrosuna girerek, 1956-1959 arasında gorev yaptı. ABD ve İngiltere'de oyunculuk oğretiminde yeni teknikler uzerine calışmalar yapan sanatcı, Devlet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonra bir yıl Muhsin Ertuğrul ile calıştı. Yıldız Kenter, 1959'da kardeşi Muşfik Kenter ve eşi Şukran Gungor ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Kent Oyuncuları, 2014'e kadar bircok oyunu sanatseverlerle buluşturdu.
Yaşamı boyunca tiyatroya sevgisi hic bitmeyen sanatcı, yaptığı bir acıklamada; "Sanat zaten bir yaşam gucudur bence. Onun icin herhalde sevgili Ataturk'umuz, 'Sanatsız bir ulkenin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.' der. Ben de ona butun yureğimle katılıyorum. Yaşama yaşam katan, yaşamı katlayan, uzatan, renklendiren ve zenginleştiren inanılmaz bir guc." Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Universitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bolumunde bolum başkanlığı da yapan sanatcı, uc kez Altın Portakal odulunun sahibi oldu" dedi. Usta sanatcı, Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs'ta İngilizce ve Turkce oyunlar sergiledi. Shakespeare, Cehov, Brecht, Ionesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi uluslararası yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Guner Sumer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Ozturanlı, Gungor Dilmen ve Muzaffer İzgu'nun oyunlarını da sahneye koyan Kenter, 1981'de devlet sanatcısı unvanı aldı. Yıldız Kenter, kariyeri boyunca ulusal ve uluslararası bircok festivalde En İyi Kadın Oyuncu odulunu kazanırken, Finlandiya Dunya Kadın Kuruluşu tarafından yuzyılın en başarılı yuz kadınından biri olarak onurlandırıldı. Sanatcı, 1995'te Kultur ve Turizm Bakanlığı tarafından tiyatro sanatına katkılarından oturu Onur Odulu, 1998'de Cumhurbaşkanlığı Buyuk Kultur ve Sanat Odulu, 1999 ve 2000'de Afife En İyi Kadın Oyuncu Odulu'nu aldı. Kariyeri boyunca 100'den fazla tiyatro oyunu, film ve dizide rol alan usta sanatcı, yaşamı boyunca sahnelediği roller ve sahneye koyduğu eserlerdeki başarısıyla dikkati cekti. Arkasında yuzlerce oğrenci ve unutulmaz oyunculuk sergilediği eserler bırakan sanatcı, 17 Kasım 2019'da 91 yaşında hayata veda etti. Kenter'in cenazesi Aşiyan Kabristanı'nda toprağa verildi.