Başta Turkiye olmak uzere Turk devletleri, ekonomik birlik icin yeni atılımlar ile karşımıza cıkmaya devam ediyor. İTO Haber’den Şeref Kılıclı’nın haberine gore, İstanbul’da imzalanan anlaşmayla Turk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi kuruldu.
[h=2]Turk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi kuruldu[/h] Turkiye Bankalar Birliği (TBB) ev sahipliğinde duzenlenen etkinlik, Turk devletlerinin dunya ticaret merkezi haline gelme hedefinde yeni bir adım olarak nitelendirildi. TBB Yontim Kurulu Başkanı Alpaslan Cakar, “Sadece siyasi değil, ekonomik ilişkilerin de onemli olduğunun farkına varmalıyız. Siyasi birlikteliğimiz, ekonomik ilişkiler ile desteklendiğinde Turk toplumu daha iyi şartlara sahip olacak.” ifadelerine yer verdi.
Konseyin ozgur irade ve eşit hak prensibi ile kurulduğunu belirten Cakar, oluşumun herhangi bir ticari amacı olmadığını soyledi. Bununla birlikte Cakar, konsey faaliyetlerinin uye devletlerin yasalarına uygun bir şekilde duzenleneceğinin altını cizdi.
Elon Musk cılgın planını anlattı: Twitter bankası! Konu hakkında acıklama yapan Kazakistan Bankalar Birliği Yonetim Kurulu Başkan Vekili Marat Baitokov, “Turk medeniyetinin ne kadar buyuk olduğunu tum dunya biliyor. Kazakistan bankaları, buyuk bir memnuniyet ile yenilikci yaklaşıma ortak olacaktır. Yerel bankalar, Kazakistan Bankalar Bilirliği’ne uye 21 bankanın yuzde 70’ini oluşturuyor. Tum imkanlarımız ile birliğe destek olacağız.” ifadelerine yer verdi.
Yetkililer, Turki Devletleri Banka Birlikleri Konseyi’nin faaliyet alanlarını acıkladı. Uye ulkeler, ortak platform kurarak bankacılık faaliyetleri ile ilgili zirve, forum, konferans ve seminer duzenleyecek. Dijital bankacılığın geliştirilmesi, suc gelirleri ile mucadele, uyum, iklim ve cevre riskleri ile mucadele gibi konularda daha iyi bir konuma gelebilmek icin ulkelerin bankacılık verileri ve duzenlemeleri paylaşılacak.
Turkiye’nin onculuğunde kurulan tum Turk Devletleri Teşkilatı uyeleri Turk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi’nde yer alıyor. Bununla birlikte, imzalanan anlaşmada Macaristan, Gurcistan ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti ’nin banka birlikleri gozlemci olarak yer alıyor.