Odevimin konusu edebiyatın toplum ile ilişkisi hakkında kompazisyon nasıl olmuş sizce acilen cevaplar mısınız?
Edebiyat genel olarak sanat ve toplumun ifadesi ve yorumunun ortak noktasıdır ve toplumu en iyi hale getirmek icin yazar sanatı kullanır. Sanat, siyaset, bilim, felsefe, din başta olmak uzere bu alanlarda calışır. Ozetle toplum edebiyatı şekillendirir bu şekillendirmeler ise yazarlar aracılığıyla topluma etkide bulunur.
Yazarlar, cevrelerindeki toplumun onları nasıl etkilediğine onu nasıl değiştirebileceklerine dair kendi fikirlerini benimseyeceklerdir. Bazı yazarlar tum halkı en iyi hale getirmeye calışarak toplumlarını iyileştirmeye calışacak ve her insan arasında birlik, empati, şefkat ve iş birliği fikriyle toplum bir olup konu alınan ideolojiyi benimseyecektir. Diğer yazarlar ise tam tersi bir şekilde toplumu nasıl kontrol edeceklerini, ozgurlukleri ile şu anki benimsenen ideolojiden vazgecmemeleri icin onlemek icin kendi ideolojilerini benimsemeyenleri surgune gondermek vb şeyleri one cıkaracaktır.
Ama ne olursa olsun her iki durumda da yetenekli yazar, edebibiyatın gucunu kullanarak bu durumu ele gecirip iyice kendi fikirlerini benimsetmeye calıştıracaktır.
Edebiyat bize sadece toplumumuzun nereden geldiğini gostermeye calışmakla kalmaz, aynı zamanda şu an bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizi gosterir aslında edebiyat toplumsal bir ayna işlevi gorur. Edebiyat, toplumun bir takım değerlerini ve eksikliklerini ortaya koyan bir yansımasıdır. Buna karşılık toplum, edebiyatın bir sonucu olarak bir bilinc uyanışı sayesinde her zaman tepki vermiş ve hatta toplumsal kalıplarını değiştirmiştir.
Yıllar icerisinde goreceksinizki dil, zihniyet, aile, sosyal cevre, fikir ve inanclar gibi tum değerler toplumsal olaylar ile değişmeye başlamıştır.
Sanatcı kendi benimsediği şeyleri yazarken toplumun gercekliğinden uzaklaşmaz yani kendi doğduğu toplumu cevreyi dili bilir bu sorunları dile getirir ve gerekli toplumsal değişme icin karşıt inanclar ve fikirler cıkarır(ornek; fransız ihtilali).
Edebiyat odevim nasıl olmuş?
Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Edebiyat odevim nasıl olmuş?