Bilmeyenler icin Boru, Dağ 2'nin yapımcısı olan Alper Cağlar'a ait, "Boru" isimli Polis Ozel Harekat timini anlatan bir yapımdır. Klasik Turk dizilerinin aksine, 1 saat 20 dakikalık 6 bolumu olan bir dizi + 2 saatlik bir filmden oluşmaktadır. 2014-2016 yılları arasında Turkiye'de yaşanan teror eylemlerini ve 15 Temmuz askeri darbe girişimini konu almaktadır. İzlenmeyenler vardır illaki, o yuzden spoiler vermeyeceğim.

Takip ettiğim birkac Turki dizisi vardı ama hicbirini son bolumune kadar izlemedim. Hep aynı klişeler, dizi uzatmak icin eklenen gereksiz karakterler vesaire. Boru, 2017 yılında yayınlandı. Birkac gun once ana sayfama duşen bir videodan sonra Boru'yu izlemeye karar verdim. Askerî dizilere hep onyargılı yaklaşırdım, cunku coğu millî duyguları kabartıp reyting kasma peşindeydi. Boru'nun amacı ise reyting değil, insanların bir şeylerin farkına varmasını sağlamak ve "Şehitler olunce değil, unutulunca olur." sozunu hatırlatmaktı.

Ana sayfama cıkan video buydu. Kurt ve kartal detayı, Nihal Atsız'ın Deli Kurt kitabına yapılan gonderme, "Şehadet esastır, teslimiyet duşunulemez." sozu, Afrin Keltepe'de şehit olmadan once telsiz konuşmasında "Komutanım, jetler tepenin yamacını vursun. Biz emniyetimizi aldık. Gerekirse biz burada şehit olalım. Ama bu hainler de burada gebersin." diyerek 7 arkadaşıyla birlikte şehit olan Astsubay Abdullah Taha Koc'un anılması, arkada calan Gul Pembe gibi detaylar benim bu diziye başlamamı sağladı. Zamanınız varsa ve bu diziyi daha once izlemediyseniz bu videoyu başında sonuna kadar izlemenizi oneririm. Herkesin gozunden yaş gelmez belki ama herkes duygulanır.

Bu tarz ayrıntıların yanı sıra dizi teknik anlamda da cok başarılı. Oyunculara teknik eğitim veren Ahmet Pınar'ın dizide "Komiser Barbaros Cepni" karakterini canlandırması bile diziyi belli bir kalitenin ustune cıkartıyor zaten. "Soz" gibi silahtan mermi kovanının cıkmadığı cizgi filmimsi yapımların karşısında Boru fazla kaliteli. Dizi, "Red Weapon" isimli 8K goruntu kaydedebilen bir kamera ile cekilmiş. Bu kamera ulkemizde ilk kez bu dizi ile birlikte kullanıldı.

Ayrıca, dizide izlediğimiz her operasyon sahnesi gercek hayatta da gercekleşmiş oeprasyonlardır.

Dizinin son bolumu ve filminde anlatılan 15 Temmuz olaylarında ise cok guzel ayrıntılar bulunuyor. 15 Temmuz gecesi, Omer Halisdemir'e vur emrini veren Ozel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, Omer Halisdemir şehit olduktan sonra onu alnından opmuştu. Dizide bu ayrıntıya yer verilmesi cok guzel bir şey. Yine darbe gecesinde, beylik silhaı ile darbeci askerlerle catışan Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu'nun canlandırılması, Ozel Harekat'ın 3 efsane başkanından biri olarak olarak gorulen Behcet Oktay gibi karakterlere de yer verilmesi bu diziyi cok başarılı yapıyor.

Her Turk vatandaşının izlemesi gerektiğini duşunduğum bir yapım Boru. Sizin de bu dizi hakkında goruşlerinizi ve fikirlerinizi duymak isterim.