Oncelikle bu efsaneyi bu vakitte izlediğim icin affedin. Hic vaktim olmadı dizi izlemeye. Bu yaz gomulebildim anca.
Dizi hapishaneden kacış teması uzerine kurulu bildiğiniz uzere. Hapishane teması ilgimi ceker diye 3 hafta once başladım. İyi ki de başlamışım. Sadece hapishaneden kacış da değilmiş. Diğer sezonlarla muthiş bir hikaye sunuyor dizi.
Diziye başladığımda ilk 5 bolum hic sarmamıştı. İsyan bolumleri de dahil, ondan sonraki bolumleri tek oturuşta izleyip ilk sezonu bitirmiştim. En iyi ilk sezona sahip dizi diyebilirim size. Diğer sezonları da guzeldi ama hicbiri ilk sezon gibi olamaz. İlk sezonun yeri her zaman ben de ayrı olacak.
Her neyse, ben sezonları tek tek yorumlamak istiyorum. Hadi başlayalım.
1. Sezon
Sezonları yorumlamadan once sezonların hikayelerinden de bahsetmek istiyorum arkadaşlar.
Bu sezon sucsuz yere idama mahkûm edilen Lincoln Burrows'un, kardeşi Michael Scofield tarafından hapishaneden kacırılmasıyla sona erer. Michael abisini hapisten kurtarmak icin sahte bir suc işleyip kendisini abisiyle aynı hapishaneye attırır. Hapishane Chicago,IL de bulunan Fox River eyalet hapishanesidir. Micheal bazı arkadaşlar edinir. Toplam 7 kişidirler. Michael aynı zamanda inşaat muhendisidir. Dizide zekiliğiyle dikkat ceken Michael hapishanenin planını sırtına ve kollarına gizli bir şifreyle dovmeletir. Bu dovmeler sayesinde bazen aksamalar yaşasa da planlarını gercekleştirip abisini hapishaneden kacırır.
En başta da dediğim gibi en iyi ilk sezona sahip dizidir kendileri. Diğer sezonları da izleyince anlıyorsunuz. Dediğim gibi ilk 5 bolumu sarmayabilir, ama olayları anlayabilmek icin izlemeden gecilmemeli. Zaten o dediğim isyan bolumunde duğum kopuyor, akıcılığa geciyor. Buyuk kacış sahnesini izlerken defalarca gidip gelmişliğim oldu.
Karakter olarak da gayet başarılı bir kadroya sahip. Favorim T-Bag'dir. Ve bu karakter tam 87 bolum rol aldı ve hak ediyor da. Fakat bu sezon sadece Michael'ı sevmiştim. İlerledikce karakterle daha da bağlanılıyor, merak etmeyin.
İlk sezon biter bitmez 2. sezona gecmiştim. Diğer başlığımıza gecelim.
2. Sezon
Sezondan kısaca bahsedelim. Bu sezon kacıştan 8 saat sonrasıyla başlar. Brad Bellick isimli gardiyan onları yakalamak ve odulu almak icin mahkûmların peşine duşer.Federal Ajan Alex Mahone da kacakların peşindedir; ancak The Company (Şirket) icin calışmakta olup kacakları oldurmek istemektedir. Kacaklar hapishanede D. B Cooper tarafından yerini oğrendikleri 5 milyon doları bulmak icin adeta yarışırlar. Para bulunur ve T-Bag tarafından kacırılır. Ancak T-Bag parayı fazla koruyamaz ve yine kaptırır ve koşuşturmaca bu şekilde devam eder. Mahkûmlarımız aynı zamanda kacmakla da uğraştıklarından Panama ya kacarlar ve orada yakalanıp Sona Hapishanesine tıkılırlar.
Fox River'dan sonra firari olarak hapishane dışında gecmesi oldukca surukleyiciydi. Firari olarak devam etmeleri, bazı karakterlerin kaybı gerilimi de arttırıyordu. İlk sezonun ardından cizgisini korumuştu. Yeni gelen karakterlerden Mahone karakteri de coğu kişi tarafından sevilmişti. Apolskis'i oldurmese benim icin daha iyi bir yeri olabilirdi. Dizideki uzucu sahnelerdendi. Beyzbol kartı uğuruna gitti gencecik adam
3. Sezon
Bu sezon Micheal ve T-Bag, kactıkları Panama'da Sona Hapishanesi'nde başlar. Bu hapishanede kurallar cok farklıdır. Bu hapishanede gardiyan bulunmaz; askerler cevrededir. Mahkûmlar gardiyanları rehine olarak aldıkları icin askerler hapishanenin cevresinde tel orguler cekip etrafını cevirmişlerdir. Sona tam anlamıyla cehennemdir; Lechero'nun adalet sistemi gecerlidir. Aralarında anlaşmazlığı olan varsa duelloya cıkıp biri olene kadar dovuşur. Micheal Scofield kacma planları yaparken askerlerin eski bir hapishane olan Sona'dan dışarı cıkmaya değil tellerin icindeki bir fareyi bile anında fark edip vurduğunu gorur. Scofield'ın bir gorevi vardır, ağabeyinin oğlu Şirket'in elindedir ve ondan Sona'dan birini kacırmasını isterler. Sona'dan kacarlar ve sonrasında 4. sezon başlar.
Sona hapishanesine duşen karakterimizin hikayesi dışarıda da suruyor. Bu sezon kısa olsa da 1. sezondan sonra en sevdiğim sezondur. Sona hapishanesinde kuralların farklı olması sezonu daha da surukleyici yapıyordu bence. Bu sezon ozellikle nefret edilen Bellick reise bile uzulmuştuk. 4. sezon sempati besliyordum ama o sezonda da erken gitmişti
Bu sezonun kacış sahnesi de Fox River'ı aratmadı bence. Denize doğru kacmaları oldukca surukleyiciydi. Bu sezon icin denecek cok şey yok bence. 4. sezona gecelim haydi.
4. Sezon
Michael'ın, Sara'nın olmediğini oğrenmesiyle başlar ve 22 bolum surer. Bu sezonda Ajan Don Self'in oluşturduğu ekip orgut'un kara kitabı olarak bilinen Scylla adlı diski ele gecirmeye calışacaklardır. Bu diskte cok ozel bilgiler bulunmaktadır. Eğer mahkûmlar bu gorevi kabul etmezlerse Fox River'a geri doneceklerdir. O yuzden gorevi kabul edip Michael'ın onderliği altında Scylla'yı ele gecirmeye calışmaya başlarlar. Tabi Şirket ise bu diski koruyamamaya başlayacaktır. Ozellikle bu işe James Whistler'ı oldurmekle başlarlar. Bu yuzden pek cok kişi olecektir ozellikle de mahkûmların tanıdıkları. Bu uğurda bircok kişinin yolu kesişecektir. Scofield'ın annesi aslında olmemiştir ve 4. sezonda rol alır. Buyuk Kacış: Son Kacış filmiyle biter.
Bu sezonda Scofield'ın annesinin hayatta olması ve Linc ile uvey kardeş olmaları şok etkisi yaratmıştı. Bir de Sara ile Michael cocuğu hangi ara yaptılar cok merak ediyorum. Michael'ın Sara'nın sırtındaki kırbac izlerinden bile haberi yokken garip bir durum bence.
Bunların haricinde Bellick reis de 9. bolumde, onurlu bir bicimde gitti. İlk sezonlar nefret edilen bir karakterdi, bu sezon dediğim gibi sempati beslemiştim. Don Self'in ihaneti de diziye akıcılık katmıştı. Ama bence 12. bolumde bırakabilirlerdi, sonrası uzatmak icin yapılmış bence. Sezon finalinde de Michael'ın olumune ağlamıştım acıkcası. 5. sezonu olduğu icin yine de umitliydim, son sezon yorumumu yapıp konuyu bitireyim.
5. Sezon
T-Bag, Michael'ın Yemen'de bir hapishanede olduğunu oğrenir ve eline bir fotoğraf alarak Lincoln'e gosterir. Lincoln durumu Sara ile goruşup yola cıkar ancak yalnız değildir. Yemen'de eski gruptan C-Note vardır. Yemen'deki bu hapishaneden kacış icin plan yapmaya başlarlar. Yemen' in, DEAŞ tarafından ele gecirilmesinin ardından hapishaneden cıkış yapan Michael, Lincoln ve arkadaşlarının DEAŞ ile başları derde girer.
Dizinin hikayesinden 7 yıl sonrasını anlatıyor. Zaten normalde de 5. sezon 7 yıl sonra gelmişti. Michael'ın olduğunu sandığımız, ancak Yemen'de Ogygia hapishanesinden kacmaya calıştığını oğreniyoruz. Abisi Linc'de onu oradan cıkartmak icin Yemen'e geliyor. C-Note'un geri donup Musluman olması da oldukca garibime gitmişti ama şehadet getirdiyse eyvallah.
Sezonun muslumanlığa ve ic savaşa değinmesi de oldukca ilgi cekiciydi. Abu Ramal'ı da bir Turk'un oynadığını biliyor muydunuz? Ben duyunca şaşırmıştım. Oyuncunun adı da Numan Acar.
Wentworth Miller 6. sezonun gelmeyeceğini soylemişti, yine de bu hikaye bence yarım bırakılmaz. Bir final gostergesi bile verilmedi. Hatta Michael oğluna bile sarılmadı sonda. Bir sarılma sahnesi olabilirdi yine de. Ama bu kucuk bir detay, olsa da olabilirdi bence.
Ozetle her sezon kendine has bir akıcılığa sahip, ama ilk sezon gibi olamazlar. 6. sezonun gelmesini umutla bekliyorum. Buraya kadar okuyan herkese teşekkurler, iyi Sosyaller.