Yazılım muhendisiyim. Ulkemizde maaş aralığının saklı tutulmasının cok yanlış olduğunu duşunuyorum.
Yabancı bir ilanda şu tarz başlıklar gormeniz mumkun;

Yapacağınız iş ve alacağınız ortalama yıllık maaşınızı bilir ve buna gore işe başvuru yaparsınız.

Fakat bizde maaş aralığı ne ilanda ne insan kaynakları tarafından belirtilmiyor.

Genelde iş goruşmelerim şu şekilde gelişiyor;
Ben: Ucret aralığı nedir?
İK: Siz kac istiyorsunuz? / Maalesef ucret soyleyemiyoruz.

Şirketin o pozisyon icin ayırdığı butce bellidir, ne verebileceğin aşağı yukarı bellidir. Neden saklanıyor?
1 Saat insan kaynakları ile, 1 saat teknik mulakat, sonrasında atılan Task'a 1 gun ayırıp kodluyorsun, ardından İstanbul trafiğinde git gel 2-3 saatini ayırıyorsun, umitlenip bekliyorsun ve sonrasında komik rakam teklifi geldiğinde 1-1.5 gunum boşa gitmiş oluyor.
Bir ay icerisinde 10 iş goruşmesi yaptığınızı duşunun, o ayınız telefon goruşmelerine ve tasklara gidiyor ve ucreti son aşamada oğrenebiliyoruz.
Şu fiyatı veremeyecekseniz goruşmeliyim diyorum, biz bir goruşelim diyorlar; goruşme olumlu ama rakam duşuk teklif ediliyor. E kardeşim ne yordun o zaman?

Mulakat oncesi net rakam verilmese de 3-5, 5-8, 8-10, 10+ tarzı bir skalanın iş arayan icin cok yararlı olacağını duşunuyorum.
Fakat İK'lar ile cokca konuşmama rağmen maalesef ağızlarından rakam almak mumkun değil.

Benim bilmediğim/duşunemediğim bir konu mu var?
Rakip firmalar ile maaş yarışına girilirse maaşlar artar korkusu mu var?
Sizlerinde bu konuda yorumu ya da şikayetleri varsa tartışalım.