Finans dunyasına hızla giren kripto paraların alım-satım yapıldığı platformlarla ilgili zaman zaman olumsuz haberler gundeme geliyor. Mali Sucları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gosteren kuresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gercek ve tuzel kişiler nezdinde inceleme başlatıldığını duyurdu. MASAK Başkanlığı'ndan yapılan acıklamaya gore, son gunlerde gerek uluslararası gerekse ulusal basın ve yayın organlarında, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gosteren kripto varlık alım satım platformunun muşterilerine yonelik yukumluluklerini yerine getiremediği hususlarına ilişkin haberlere dikkat cekildi. Acıklamada, Suc Gelirlerinin Aklanmasının ve Terorun Finansmanının Onlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yonetmelik'te 1 Mayıs 2021 tarihinde yapılan değişiklikle kripto varlık hizmet sağlayıcıların, 5549 sayılı Suc Gelirlerinin Aklanmasının Onlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında yukumlu olarak addedildiği hatırlatıldı.

Soz konusu kurumların ilgili mevzuat kapsamında yukumlu olarak belirlenmesinden bu yana Başkanlıkca, bu yukumlulerin faaliyetlerinin incelemeye tabi tutulduğu belirtilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Diğer taraftan, basında cıkan haberlere konu FTX.com ticari unvanlı kuresel kripto varlık alım satım platformu ile ilişkili olan ve ulkemizde faaliyet gosteren yukumlulerin işlem ve faaliyetleri, FTX.com'a ilişkin haberlerin kamuoyu gundemine duştuğu ilk andan itibaren Başkanlığımızca dikkatle takip edilmiş ve gerekli tedbirler ivedilikle alınmıştır. 
Bu tedbirler cumlesinden olmak uzere, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gosteren kuresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gercek ve tuzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen gorev ve yetkiler cercevesinde inceleme başlatılmış, bundan başka soz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları gibi yukumluler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemler, 5549 sayılı kanunun 19/A maddesi kapsamında askıya alınmıştır."