Yuzunuze Sihirli Bir Dokunuş: Burun Estetiği (Rinoplasti)
Yuzumuz, insanlar arası iletişimde bize kendimizi ifade etme ve karşı tarafın algısını olumlu yonde etkileyebilme imkanını sunan pek cok mimik ve ifade şekline sahiptir. Bu mimik ve ifadelerin yanı sıra yuzumuzdeki hatlar ve burun, dudak, goz gibi yapıların birbiriyle olan uyumları buyuk onem taşır. Bu yapılar icerisinde şuphesiz hepsinin ayrı bir guzelliği vardır ve genelde yuzu bir butun olarak değerlendirmek doğru yaklaşım olacaktır. Ancak bu yapılar icerisinde burun ayrı bir oneme sahiptir, yuzun belkide en onde olan organı olması ve yuz hatlarına kattığı anlam bu onemi sağlamaktadır. Burun estetiği yaptığımız pek cok hastamızda, kucuk manipulasyonlarla yuz ifadesinde nasıl olumlu bir değişim ortaya cıktığı acık bir şekilde ifade edilmektedir.
Tek tip burun estetiği artık demode!
Burun estetiğinde bugun gelinen noktada tek tip, sipariş usulu burun yapılması geride kalmıştır. Burun estetiği hastalarında, kalıpların dışına cıkılması, hastanın ihtiyaclarının bireysel olarak cok iyi değerlendirilmesi ve bu ihtiyaclara yonelik iyi bir operasyon planı yapılması son derece onemlidir. bir burun estetiği adayını değerlendirirken, burun ucu, burun sırtı, burun kanatları, burun delikleri, burun alın ilişkisi, burun dudak ilişkisi gibi pek cok parametreyi tek tek değerlendirip, hastamın burnuyla ilgili yapılmasını istediği değişikliklerle birlikte yorumluyorum. Hastamla birlikte mutabık kaldığımız değişikliklerin her biri icin planlanan cerrahi mudahale şeklini not alıyorum. Bazen sadece bir dikişle, bazen kıkırdak eklemeleri ile bazen kıkırdak zayıflatmaları ve coğu zamanda bu tekniklerin birlikte kullanımı ile hastamın yuz yapısına en uygun olan burun şeklini oluşturuyorum. Yapılan detaylı analiz sayesinde sonuc şansa bırakılmadan kişinin yuzuyle uyumlu ve istenen burun şeklini elde etmiş oluyorum.
Burun estetiğinde dokuya saygılı koruyucu cerrahi teknik
Benim burun estetiği ameliyatlarındaki temel felsefem doğal gorunumlu abartılı olmayan estetik sonuclar elde etmektir. Bu yaklaşım gereği dokuları koruyup sadece gerektiğinde yeniden şekillendirme-duzeltme işlemleri yapmaktayım. Bu sayede burun estetiği sonrası oldukca onemlim olan burun fonksiyonları korunmakta hatta duzeltilmektedir. Bu sayede gecmişte burun estetiği olan hastalardan cok sık duyduğumuz, nefes alamamak veya koku alamamak gibi şikayetleri duymamaktayız. Diğer yandan dokuya mumkun olduğunca az zarar verilen bu yaklaşım ile hastanın operasyon sonrası toparlanma sureci oldukca kısalmakta, şişlik ve morluk gibi olumsuz durumlar cok nadiren oluşmaktadır.
Burun estetiğinde doktorumu nasıl secmeliyim?
Her cerrahi mudahalede olduğu gibi burun estetiğinde doktor secimi tabiî ki son derece onemlidir. Yeterli bilgi birikimi ve tecrubeye sahip Estetik Plastik Cerrahi Uzmanları tarafından burun estetiği ameliyatının yapılması kacınılmaz bir gereklilikdir. Dolayısıyla Estetik Plastik cerrahi uzmanları dışındaki branşlar tarafından yapılan burun estetiği operasyonlarında problem yaşanması ihtimali goz ardı edilmemelidir.Bu noktada diğer cerrahi mudahalelerden farklı olarak estetik cerrahi ameliyatlarında, cerrahın guzellik anlayışının da devreye girdiği ve estetik gorusunun sonucu etkileyen onemli unsurlardan biri olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla cerrahınızın daha onceden yapmış olduğu işleri gormek size bu noktada mutlaka fikir verecektir.
En fazla 5-7 gun icerisinde işinize donebilirsiniz!
Burun estetiği ameliyatlarında kullandığım dokuya saygılı teknik sayesinde şişlik ve morlukların en az şekilde oluşmasını sağlamaktayız. Dokulara enaz zarar veren bu yaklaşım sayesinde, cok kısa surede alcı, tampon ve dikişlerinizden kurtulmakta ve en kısa surede iş hayatı ve sosyal yaşantınıza donebilmektesiniz. Hatta burun estetiği operasyonlarının %70 inde tampon kullanmaya gerek kalmadığını burada rahatlıkla soyleyebilirim. Tampon kullanılması kacınılmaz olan ileri derecede problemli vakalarda ise 3 ile 5 gun icerisinde son derece kolay ve ağrısız bir şekilde tampon burundan alınmaktadır. Genelde hastalarımızın korkulu ruyası haline gelen tampon kullanımı aslında gecmişe gore son derece konforlu bir uygulamadır. Genellikle icinden rahatca nefes alınabilen tek parca silikon tamponlar kullanılmakta ve bu tamponlar hastaya hicbir sıkıntı yaratmamaktadır. Burun estetiği sonrası 5. gunde dikkişler ve kullanılmışsa tampon alınmış olacağından işe donmek acısından tıbbi bir engel bulunmamaktadır. Ancak burnunuzun uzerinde bulunan plastik kalıpın (biz bunu alcı olarak tanımlıyoruz ancak alcı değil) alınması icin 2 gun daha beklemeniz gerekeceğinden sosyal sebeplerden bu şekilde işe donmek istemeyebilirsiniz dolayısıyla 7. gunde dikiş, tampon ve alcıdan tamamen kurutlmuş olarak işbaşı yapabilirsiniz. Burada bir noktaya tekrar vurgu yapmak istiyorum, tıbben işlemden 2-3 gun sonra işe donmeniz acısından bir engel bulunmaz.
Burun estetiği ile birlikte nefes almanızda normale donsun
Burun estetiği ameliyatları icin bir taşla iki kuş vurmak deyimi son derece uygun olacaktır. Coğu zaman burun estetiği isteyen hastalarımızda burun kıkırdağındaki mevcut eğrilikler (septum deviasyonu) ve burun etlerindeki (konka hipertrofisi) şişme sorunlarına bağlı olarak nefes alma problemleri bulunur. Burun estetiği operasyonu esnasında, tum bu nefes alma problemleri duzeltilmekte ve fonksiyonel olarak, rahat nefes alınmasını sağlayan bir burun elde edilmektedir. Yani fonksiyonel onarım burun estetiğinin olmazsa olmazıdır. İyi fonksiyon gormeyen bir burun nedeniyle yaşamın ilerleyen donemlerinde kalp akciğer problemleri gibi ciddi hastalıklar yaşanabileceği duşunulduğunde, burun estetiği ameliyatlarının ne kadar onemli olduğu kolayca anlaşılmaktadır..
Acık rinoplasti mi kapalı rinoplastimi ?
Acık rinoplasti tekniği, burunda istediğimiz olcude ve kalıcı değişiklikler yapma imkanını bize sunmaktadır. Son zamanlarda oldukca revacta olan teknikteki ilerlemeler ile burun yapısındaki tum dokulara dilediğimiz olcude hakim olmaktayız ve istediğimiz her değişikliği cok daha kolay birşekilde gercekleştirebilmekteyiz. Ancak burada onemli bir noktayı vurgulamak isterim, bir estetik cerrah mutlaka acık ve kapalı heriki tekniğede hakim olmalı ve hastanın durumuna gore hangi tekniğin kullanılması gerekiyorsa onu kullanmalıdır. Heriki yonteminde birbirine gore avantaj-dezavantajları mevcuttur. Dolayısıyla hasta icin uygun olan tekniğin secimi son derece onemlidir. Yani her hastaya aynı yontemle girişim yapmak, hastanın taleplerini gormezden gelmek kabul edilebilir bir tutum ve yontem değildir. Ben burun estetiği ameliyatlarımda hastanın tercihleri ve yapmayı planladığım değişikliklere en uygun olan yontemi kullanıyorum, yani yeri geldiğinde acık, yeri geldiğinde kapalı yontemi tercih ediyorum. Ancak vakaların %70-80 gibi buyuk bir kısmında acık yontemi tercih ettiğimi rahatlıkla soyleyebilirim.
Simulasyon gereklimi?
Burun estetiğine aday olan kimselerin genelde "fotoğrafta oynayıp burnumu gosterecekmisiniz" şeklinde sorularıyla karşılaşmaktayız. Bu noktada operasyon sonrası burnunun olası şeklini merak etmesinin cok anlaşılabilir bir talep olduğunu kabul etmekle birlikte, bu noktada hasta beklentisinin genelde gercek
dışı olduğunu hatırlatmak isterim. Genelde bu simulasyon programlarında yapılabilecek değişiklikler uc aşağı beş yukarı standarttır. Dolayısıyla bu simulasyonlar hicbir zaman bir burun estetiği operasyonunda, canlı dokuda yapılacak 3 boyutlu değişimleri birebir yansıtamazlar. Simulasyon talebi olan hastalarımızın bu noktayı cok iyi anlamaları dolayısyla gercekci olmayan beklentilere girmemeleri gerektiğini hatırlatmak isterim.
Doc.Dr. Serkan Yıldırım
Estetik Plastik Cerrahi
El Cerrahisi ve Mikrocerrahi
Cene Cerrahisi Uzmanı
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yuzunuze sihirli bir dokunuş: burun estetiği (rinoplasti)
Sağlık0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yuzunuze sihirli bir dokunuş: burun estetiği (rinoplasti)