Guneş lekeleri (melazma) turu lekeler doğuştan olmayan, genellikle yuzde gorulen kahverengi oluşumlardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık gorulur. Yuz bolgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetriktir. Guneş lekesi histolojik olarak yuzeysel, derin ve karışık tip olarak ikiye ayrılır. Yuzeysel guneş lekeleri tedaviye daha iyi yanıt verir. Guneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları guneş lekesini tetikler.
Guneş lekesi oldukca yaygın bir problemdir. Genc kadınlarda gorulme oranı yuksektir. Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya cıkar. Nedeni bilinmemektedir. Guneş lekesi olan kişilerde tiroit hastalıkları sıklıkla gorulebilir. Ancak guneş lekesi ve tiroit hastalıkları arasında kesin bağlantı kurulamamıştır.
Yuzdeki guneş lekeleri genellikle ust dudak yanaklar ve alın gibi guneşe acık bolgelerde gozlenir. Nadiren cene ve on kollarda oluşabilir. Deriden koyu renkli duzensiz sınırlı deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini gosterir. Derin tip guneş lekesi mavi-gri, karışık tip guneş lekesi kahve-gri refle verebilir. Guneş lekesi genellikle yaz aylarında ve solaryum sonrasında koyulaşma eğilimi gosterir
Wood’s lamb (ultraviyole lamba) guneş lekesinin derinliğini tespit edebilir. Wood’s lambası ile leke belirginleşiyor ise yuzeysel, değişiklik olmuyorsa derindir. Guneş lekesi yani melazmalı hastaların surekli geniş spektrumlu guneşten koruyucu kullanmaları ve solaryum benzeri yapay ışık kaynaklarından uzak durmaları gerekir. Hormon ilacları ve doğum kontrol hapları cok gerekmedikce kullanılmamalıdır.
Yuzdeki Guneş Lekeleri ( Melazma) Nasıl Gecer ?
Guneş Lekesi ( Melazma) Tedavisi:Guneş lekesi ( melazma) tedavisinde surulerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Guneş lekeleri ( melazma) şikayeti olanların duzenli olarak yaz kış, gun icinde 4 saatte bir en az 30 faktorlu guneşten koruyucu urunler kullanmaları gerekir. Ayrıca guneşten koruyucu kullanırken bile cok fazla direk guneşe maruz kalınmamalı, golgede durmaya ozen gostermeli ve şapka, gozluk takılmalıdır. Guneş lekesi ( melazma) yani melazma tedavisinde dikkatli olunmalıdır. Leke tedavisi yapılırken cok agresif tedavilerden kacınmak gerekir lekeyi tetikleyebilir.
Lazer tedavileri
Leke acıcı kremler
Kimyasal peeling
Mezoterapi- PRP
Lazerle Guneş Lekesi ( Melazma) Tedavisi: Leke tedavisinde kullanılan lazerler, soyarak veya renk hucrelerini (melanosit) tahrip ederek etkili olmaktadır.
Intense pulsed light (IPL),
Pulsed dye lazer (510 nm),
Q- switched ND: YAG lazer (1064 nm),
Fraxionel lazerler
Lazer tedavileri, bu tur lekelerde kullanılabilir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Lekelerde artış veya kısa surede lekelerde tekrar gorulmektedir.
Guneş Lekeleri ( Melazma) İcin Krem: Guneş leke tedavisinde ilaclar genel olarak krem olarak kullanılırlar. Leke tedavisinde kullanılan maddeler tedavide farklı mekanizmalarla etkili olurlar. Leke ilaclarının başlıca etki mekanizmaları şunlardır:
Renk maddesi (melanin) oluşumunda gorevli Tyrosinase enzimini baskılar
Renk maddesinin (melanin) melanositlerden diğer hucrelere gecişini engeller
Renk hucreleri melanositlere zarar verir
Cildi yeniler (antioksidan krem ve haplar, retinoidler, meyve asitleri )
Yuzdeki Guneş Lekeleri ( Melazma) İcin Kimyasal Peeling: Leke tedavisinde meyve asitli peelingler ve TCA peeling tedavide kullanılabilir. 1-4 hafta aralıklarla ortalama 5 seans tedavi gerekmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaclarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir. Kimyasal peeling koyu tenli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır. Derine kacan kimyasal peeling işlemlerinde lekelerde artış olabilir. Bu yuzden kimyasal peeling cok dikkatli uygulanmalı, cildi soymak adına agresif davranılmamalıdır. Ters tepebilir.
Yuzdeki Guneş Lekeleri ( Melazma) İcin Mezoterapi Ve PRP: Leke tedavisinde leke bolgesine, deri altına kucuk miktarlarda C vitamini, glutation, transexamic asit, pyruvic asit gibi maddelerin enjekte edilmesi leke rengini acabilmektedir. Klasik bir yontem olmayıp diğer yontemler başarılı olmadığında duşunulebilir.
Plazma yani PRP yontemi leke giderilmesinde lazer ile kombine edildiğinde leke tedavisinde başarılı olabiliyor. Genel olarak cildin lekeli kısımları, guneşten daha fazla hasar gormuş cilt alanlarıdır. PRP yontemi leke tedavisinde 2 ila 4 haftalık aralarla 3-4 seans yapılması gerekir. Cildi yoğun şekilde onaran PRP yontemi ve leke lazerlerinin birlikte kullanılması lekelerin kaybolmasını veya azalmasını sağlıyabiliyor. Aynı zamanda cildin gencleşmesine de katkıda bulunuyor.
[h=2]İstanbul Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yuzdeki guneş lekesi (melazma) ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yuzdeki guneş lekesi (melazma) ve tedavisi