Yuzde askı teknikleriAskı Teknikleri
Ozellikle genc-orta yaş grubunda, yuzun ceşitli bolgelerindeki sarkmanın giderilmesi, cildin daha gergin bir gorunume kavuşturulması icin uygulanabilen hızlı sonuc alınan tekniklerdir. Gunumuze kadar bir cok askı tekniği tanımlanmış olmakla beraber, kendini bırakmayan, gevşemeyen dikiş materyalleri ile yapılan askıların uzun vadede daha iyi sonuc verdiği gorulmuştur. Lokal anestezi ile yapılan, son derece pratik uygulamalar olup tercih edilmesinin en buyuk sebebi hemen sonucun gorulmesidir. Askı yapılan bolgenin forma girmesi 2-3 haftayı bulur. Mudahaleden sonra yuz yaşlanmaya devam edeceğinden, sarkmanın yıllar icerisinde yeniden meydana gelmesi olasıdır. Bu tekniklerin en buyuk avantajı; yuz , boyun ve şakak germe ameliyatlarına olan ihtiyacın otelenmesidir.
Kaş Asma: Kaşın kuyruk kısmının biraz yukarı yonelmiş olması, kişiyi daha genc ve cekici gosterir. Kaş, uzerinden kucuk iğne delikleri ile girilip saclı deri icerisinden yapılan deliklere, kalıcı ozel ipliklerle asılır. Hasta daha taze bir bakışa sahip olur. Goz kapağı estetiği amacıyla başvuran hastalarda ilk değerlendirilmesi gereken kaşların seviyesi ve daha sonra goz cevresidir. İleri yaş grubunda goz kapağı ameliyatına ek olarak uygulanmakla beraber, genc yaş grubunda sadece kaş asma yeterlidir.
Yanak Asma: Gevşemiş yanak ve cene kenarındaki cildi asmak icin kullanılır. Kulak onu veya favori onunden acılan kucuk iğne delikleri yardımıyla, yanak cildi saclı deriye doğru asılır. Ozellikle orta yaş grubunda, yuz germe ameliyatını biraz daha ertelemek isteyen hasta grubu tarafından tercih edilen, cok kısa surede uygulanabilen pratik bir yontemdir. Hasta memnuniyetinin oldukca yuksek olduğu, askı tekniklerinden biridir.
Boyun-Gıdık Asma: Cene altındaki sarkmanın, cene altı kıvrımı ve kulak arkaları arasına uygulanan askılar ile giderilmesi prensibine dayanır. Hafif-orta derecedeki sarkmalarda etkilidir. Sıklıkla gıdık liposuction ile beraber uygulanır. İleri derecedeki sarkmalarda boyun germe ameliyatına ihtiyac duyulur.
Şakak Asma: Gozlerin dış kısımlarının aşağıya meyilli olması ve şakak bolgesindeki gevşeme şikayetiyle gelen genc-orta yaş grubundaki hastaya, sac icinde oluşturulan iğne delikleri kullanılarak, ozel bir dikiş materyeli ile şakak bolgesinin yukarıya ve dışa doğru gerginleştirilmesi işlemidir. Eğer gevşeme cok ileri derecede ise, şakak germe ameliyatı tercih edilmelidir.
Sıkca Sorulan Sorular:
Soru 1: Askı yontemlerinde kullanılan dikiş malzemeleri kendiliğinden erir mi? Yoksa kalıcı mıdır? Kalıcı ise herhangibir dezavantaj oluşturur mu?
Yanıt 1: Kaş, yanak ve şakak asmada kullanılan dikişler kalıcı dikişlerdir. Girişimin doğru şekilde yapılması durumunda reaksiyon gelişmesi ihtimali %1 den azdır. Pratikte neredeyse hic karşılaştığımız bir durum değildir. Cunku bu dikişler yuksek teknoloji ile uretilmiş, dayanıklılıkları ve dokuya uyumları geliştirilmiş malzemelerdir.
Boyun asmada ise emilebilen dikiş materyeli kullanılır. Bu materyel 3 ay icinde emilirek kaybolur. Boyun bolgesinde askılama ile beraber sıkılaştırma işlemi de uygulandığından emilebilir materyel tercih edilir.
Soru 2: Askı tekniklerinin etkisi ne kadar devam eder?
Yanıt 2: Mudahaleden sonra yuz yaşlanmaya devam edeceğinden, sarkma da kaldığı yerden oluşmaya devam eder. Bu mudahalenin etkisinin kalıcılığı, hastanın dokularının kalitesine ve yaşlanma hızına bağlıdır.
Soru 3: Mudahale sonrası kullanmam gereken ozel bir malzeme var mıdır?
Yanıt 3: Kaş, yanak ve boyun asmada elastik bir bandajın kullanımı yararlıdır. 2 gun ile 3 hafta arası kullanımı onerilir.
Soru 4: Askı yontemleri ile yuz germe ameliyatının sonucunu elde edebilir miyiz?
Yanıt 4: Genc-orta yaş grubunda bu sonuca zaman zaman yaklaşsak bile askı yontemleri yuz germe ameliyatının yerini asla tutmaz.
Op. Dr. Esra Celik
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yuzde askı teknikleri
Sağlık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yuzde askı teknikleri