İnsan yuzu kişiyi tanımlayan en onemli bolgedir ve en cok dikkat ceken en gorulen alan olduğu icin insanlar en cok bu bolgelerine ozen gosterir. İnsan yuzunde cok bolge vardır ve bunlardaki hoşa gitmeyen kucuk cirkinlikler bile kişiyi oldukca uzebilir.Bu bolgeler arasında burun,kulak,kaş ve goz kapağı ayrı başlıklar halinde incelenmiştir.Geriye kalan yanak, cene,dudak,alın ve boyun bolgeleri beraberce ve genellikle benzer yontemlerle tedavi edilmektedir.
Yaş ilerledikce derimizde bulunan tum katmanlarda değişiklikler olur.Yuzeyel tabakalarda incelme ve salgı bezlerinde azalma ,dokuntu,renk değişikliği olmakla birlikte derin tabakalarda destek oluşturan ve gerginlik yapan dokularda,elastik liflerde incelme meydana gelir.Bunların sonucu olarak deride kuruluk ve sertleşme ,gevşeklik,kuruma,kırışıklık oluşumu,sarkıklık ve yuzeyde lekelenme gibi bulgular ortaya cıkar. Bu nedenle değişik tabakalara ve bunlarda oluşan ceşitli bozukluklara farklı yontemlerle tedavi aramak gerekir,bunun icin de yuz gibi onemli bir bolgede bu değişik uygulamaları yapma bilgi ve becerisi olan ve hangi yontemin kişiye maksimim yarar sağlayacağını bilen kişilerin bu işleme girişmesi uygun olur.
Yuz ve boyun bolgesine estetik anlamda yapılacak okadar cok şey vardır ki bunlar gevşek ve sarkmış dokuları toparlama, deri gevşeklikleri icin deri cıkarma, dudak ustu kırışıklıkları icin abrazyon, kaş bolgesi icin yukseltme, alın kırışıklıklaı giderilmesi, catık kaş, goz altı torbaları, ust goz kapağı sarkıklıkları duzeltilmtsi gibi estetik ameliyatlardan botoks ve dolgu uygulamalarına.yağ dokusu transferlerine, deri soyucu (ablatif) veya derin tabakaları sıkılaştırıcı lazer işlemleri gibi cok farklı uygulamalar gerektirebilir. Hekim kişiye hangi yontemin maksimum yarar sağlayacağını tespit ederek ona gore uygulama yapmalıdır. Hastanın istekleri onemli olmakla birlikte doktorun tecrubesi hangi yontemin daha yararlı olacağını ortaya koyacaktır. Erkan donemlerde genellikle dolgu uygulama veya bolgesel germe, toparlama işlemleri yeterli olsa da daha ileri durumlarda daha ileri mudahaleler kacınılmaz olur.
Orta yuz germe-Orta yuz toparlama
Bazı insanlarda cok ileri yaşlarda olsa da bircok kişide destek dokuların zayıflaması ve yercekimi etkisi ile yanakta aşağı ve one doğru gevşeme meydana gelir bu da dudak yanlarına doğru birikme ve bu bolgedeki cizgide derinleşme şeklinde ortaya cıkar. Bu goruntuyu duzeltmek icin ya bu sarkıklığı orta yuz germe ameliyatı denilen yontemle toparlamak veya en basit şekilde derinleşmiş olan dudak yanlarındaki cizginin doldurulması işlemi yapılabilir. Orta yuz germe ameliyatı sac icinden ve ağız icinden yapıldığı icin ameliyat izleri saklanmış olmaktadır. Orta yuz germe ameliyatında deri cıkarılması yapılmadığı icin deride iz bırakılmaz, bu bir deri germe ameliyatı değil toparlama ameliyatıdır. Daha cok orta yaşlı insanlara uygun olmaktadır. İhtiyac olduğunda burun-dudak cizgisinin derinliğini azaltmak icin dolgu uygulama ile takviye yapılrsa cok guzel sonuclar alınır.
Tum Yuz Germe
Daha ileri durumlarda yuzde deri ve deri altı dokularda gevşeklik, sarkma ve kırışıklık artar ve yuz toparlama işlemleri yetersiz kalmaya başlar. Bu durumda hem deri gevşekliklerinin giderilmesi hemde deri altı tabakaların eski,genclik donemlerinde olduğu bolgelere taşınması gerekir,bu da ancak yuz germe ameliyatları ile mumkun olur. Klasik olarak kulak onunden kulak arkasına uzanan bir kesi yapılarak deri bu kısma doğru cekilir ve deri fazlası alınır. Esas olan yalnızca deriyi germek değil bununla beraber deri altı taşıyıcı zar tabakalarını da germektir (superfasyal muskulo-aponevrotik fasya). Yuz germe esnasında sıklıkla cene altı ve boyun gevşekliklerini gidermek icin bu bolgelerde ameliyata dahil edilir. Bircok hasta şakak ve kaş bolgelerininde ameliyata katılmasını bu bolgelerinde gencleştirilmesini istemektedir,boylece yuz germe, boyun germe ve kaş kaldırma ameliyatları tek ameliyat halinde yapılmaktadır. Bunlarla beraber dudak kenarlarına, kaş arasına ve yuzun diğer cokuntu gosteren yerlerine doku doldurma işlemi yapılabilir. Kaş Kaldırma ve Alın Germe ameliyatları yuz ameliyatından bağımsız olarak ta sıklıkla yapılmaktadır.
Cok ileri olmayan olgularda yuz germe işlemi kısa skar (kısa ameliyat izi) yontemi ile yapılabilir,buişlem ile yanaklar,boynun ust kısımları duzeltilebilir.Bu ameliyatta iz kulak onunden başlar ve kulak arkasına cok kısa olarak doner.Kaş yanlarını ve buynun alt kısımlarını duzeltmek icin ameliyat izi zorunlu olarak uzatılır.
İnsanları uzen en onemli değişikliklerden biride zaman icinde yuz bolgesinde oluşan ince kırışıklıklardır. Bunları yok etmek amacı ile yuz ameliyatları esnasında yuzeyel ablatif (derinin ust tabakalarını soyan) lazer uygulama veya dermabrazyon uygulanabilir,bu sayede yuz bolgesi hem toparlanmış hemde kırışıklıklardan arındırılmış olur,tek başına yuz germe ameliyatları kırışıklık yok etme konusunda yetersiz kalmaktadır. Yuz germe ameliyatları her mevsimde uygulanabilse de yuzeyel uygulanan lazer ve abrazyon gibi işlemler de guneşli mevsimler tercih edilmemektedir.
Yuz ameliyatlarında genel olarak bir gunluk hastanede kalma suresi vardır,bunu birkac gun evde dinlenme donemi takip eder,bu birkac gunden sonra hasta evde kendi ihtiyaclarını rahatlıkla gorur. Yuzde ve goz etrafında biraz morluk ve şişlik (odem) beklenmelidir, bu değişiklikler bir hafta kadar surer ve alınması gereken dikişler kullanılmışsa bunlarda bir haftada alınır, seyahat etmek isteyen hastalar da kendiliğinden yok olan dikişler kullanılarak 3-4 gun sonra seyahate cıkmalarına olanak sağlanır.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yuz ve boyun estetiği
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yuz ve boyun estetiği