Yuzun 1/3 luk ust bolumu başta olmak uzere yuzun tamamında ve boyunda yer alan hiperdinamik kırışıklıkların (kasların hareketiyle meydana gelen kırışıklıklar) tedavisinde başarıyla kullanılır. Bir bakteri olan Clostridium botilinum’ un tarafından uretilen bu ilac; kasları bloke ederek kasılmasını engeller. İlacın hedef kaslardaki etkisi 24-48 saat icerisinde başlar. İlacın etkisi ortalama 6 ay surer.
Botox kimlere uygulanmaz?
Herhangi bir noromuskuler hastalığı olanlar ( myastenia gravis, amyotrofik lateral skleroz vb.), aminoglikozid veya noromuskuler iletiyi bozan ilac kullananlar ( penisilin, kinin, kalsiyum kanal blokerleri ), kanama bozukluğu olan veya antikoagulan ilac kullananlar ve ilacın herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda bu ilacın kullanılmaması gerekir. Hamilelikle ilgili herhangi bir olumsuz durum bildirilmemişse de hamile ve emziren bayanlarda uygulamadan kacınılmalıdır. Uygulama alanında aktif enfeksiyon bulunması durumunda da bu ilac uygulanmaz.
Uygulama sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?
İlac uygulanmasından sonra dağılımı engellemek icin 2-4 saat dik pozisyonda durmak gerekir. Kısaca yatmamak gerekir. işlem sonrası 24 saat boyunca injeksiyon bolgelerine surtunme ovalama gibi travmalardan sakınmak gerekir.
Botox yan etkileri nelerdir?
Botox uygulaması sonrası nadiren yan etki gelişir. eğitimsiz ve uzman olmayan hekim tarafından yapıldığında istenmeyen bir takım durumlar oluşabilir. Bunlar arasında en sık pitozis (goz kapağı duşmesi), alt goz kapağında gevşeklik, goz kuruluğu, baş ağrısı, konuşma gucluğu ve ıslık calmada yetersizliktir. Bu istenmeyen etkilerden sakınmak icin hedef kas kitlesine konsantre solusyonlarda duşuk dozlarda uygulama yapılması gerekir.

[h=2]Bursa Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]