Yuz germe ameliyatının bir diğer adı da "Rhytidectomy"dir. Yuz germe ameliyatı ile yuz ve boyun derisindeki sarkıklık giderilir; varsa cene altındaki yağlanma ortadan kaldırılır. Derialtı dokusu takviye edilir.
Kimler bu ameliyat icin iyi bir adaydır?
Yuz germe ameliyatına aday ideal kişiler, yuz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş , başka ciddi sağlık problemi olmayanlardır. Genellikle 40 yaşın uzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Yuz germe ameliyatı sırasında, yuzun daha guzel ve daha genc gorunmesi icin, burun ve goz kapakları estetiği, alın germe,kaş kaldırma, lazer ile cilt soyma gibi ameliyatlar da eklenebilir. İnce kırışıklıklar icin dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit vb) veya peeling (mekanik,kimyasal,lazer) yapılabilir

Ameliyat oncesi
Yuz germe ameliyatı olmayı duşunduğunuz zaman, once ne istediğinizi ve neden istediğinizi kendinizle tartışın ve ardından bir plastik cerraha başvurun. İstek ve beklentilerinizi teker teker doktorunuza anlatın ve kendisi ile tartışın. Sigara kullanıyor iseniz mutlaka ameliyattan 10 gun once bırakın. Doktorunuza guneşlenme ve cilt bakımı alışkanlığınızı iletin ,ameliyatın daha kalıcı bir sonuc vermesi icin, ameliyat sonrası yapmanız gerekenleri sormayı unutmayın. Gerekirse birkac kez doktorunuzla konuyu tartışın.

Ameliyat
Klasik yuz germe ameliyatı hastane koşullarında, anestezi uzmanının gozetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ve intravenoz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yontemi de uygulanabilir. Normal şartlarda 2-2.5 saat surer. Aynı gun eve cıkmak mumkundur. Ek işlemler (burun,goz kapağı vb ) yapılırsa ameliyat uzayabilir. Bu takdirde hastanede 1 gece kalınır. Yuz germe ameliyatı iz bırakan bir ameliyattır. Ancak bu iz belirgin değildir. İzler, şakak bolgesinde saclı deri icinde, kulak onu ve arkasında gizlenir. Cene altı bolgesindeki yağlar alınırsa cene altında onden bakınca gorulmeyen bolgede 3-5 mm.lik bir iz kalır, gozkapağı ve alın germe eklenirse goz kapaklarında ve alında saclı deri icinde ek izler kalır. Ancak,genel olarak bu izler belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir.

Ameliyat sonrası?
Ameliyat sonrası erken donem genellikle rahat gecer. Yuzde genel bir şişlik ve morarma ,uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yuz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yuzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar 3-5 gun icinde kendiliğinden gecer. Gozler, burun ve ağız acık bırakılacak şekilde baş sargısı uygulanır. Nadiren icerde kan birikmesini onlemek amacıyla dren denilen boru konabilir. Erkek hastalarda yuz derisinin kanlanması daha zengin olduğundan kanama ve icerde kan pıhtısı oluşması daha sık gorulebildiğinden dren konması gerekli olabilir. Drenler en gec 2 gun icinde cekilir. Sargı 2 gun sonra acılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saclar yıkanır ve gerekirse sargı yeniden konur. Dikişler 5-7 gun sonra alınır.

Normal hayata donuş
Ameliyat iyi sonuc verir. Nadiren ikinci duzeltmeler gerekli olabilir. Kişi 1 hafta sonra işine donebilir makyaj yapabilir. 2 ay ağır egzersizlerden ve aşırı guneş ışığından kacınması, dış darbelerden korunması onerilir. Erkek hastalarda kulak arkası ile saclı deri arasındaki mesafe daralır. Bu nedenle tıraş olurken dikkat etmeleri gerekir. Gerekli durumlarda,Bu bolgeye epilasyon yaptırma ihtiyacı doğabilir. Erkek hastalara 2-3 hafta sakal tıraşı olmamaları onerilir. Yuz ve boyun derisine yeni verilmiş şekil, yercekimi nedeniyle yıllar icinde etkileneceğinden kişinin bunyesine gore bazen 5-10 yıl bazen de omur boyu kalıcı olur.



[h=2]Bursa Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]