Yuz felci (Fasiyal paralizi) gulme, goz kapaklarını kapatma gibi yuz kaslarımızı hareket ettiren sinirin fonksiyonunu yapamaması sonucu oluşan hastalığa verilen isimdir. Yuz felci genellikle tek taraflı olur. Felc olan tarafta doğal olarak yuz mimik hareketleri yapılamayacağı icin yuzun sağ ve sol yarımı arasında bir asimetri oluşur. Bu durum hastaların moralini oldukca bozar ve ice kapanmasına neden olur. Yuz felci birincil sırada KBB hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.
Yuz Felcinin nedenleri
Yuz felcinin pek cok nedeni vardır. Bu nedenler arasında en sık gorulenler aşağıda gibi sıralanabilir
1-Soğuk (Bell paralizileri)
2-Enfeksiyon hastalıkları (Viral ve bakteriyal enfeksiyonlar)
3-Travmalar (Trafik kazaları ya da diğerleri)
4-Kulak cerrahisi esasında tahrip olması
5-Kulak kanserleri
6-Beyin kanserleri
7-Beyin kanamaları
8-Nedeni belirlenemeyen felcler (İdiyopatik olgular)
Yuz felcinin tanısı
Yuz felcinin tanısı muayene ile kolaylıkla konur. Hasta şikÂyetinde yuzunun bir tarafında once uyuşma başladığını ve daha sonra hareket ettiremediğini ifade eder. Muayene esnasında hastaya yuz mimik hareketler dediğimiz gulme, sırıtma, ıslık calma, goz kapaklarını acma kapatma, kaşları kaldırma ve alın bolgesini hareket ettirme gibi hareketleri yaptırırız. Hasta yuzunun felc olan tarafında bu yuz hareketlerini yapamaz. Boylece yuz felci tanısını rahatlıkla koyarız.
Yuz felcinin etiyolojik nedeninin ve 7 sinirin tutulum bolgesinin araştırılması acısından bir takım testler yapılabilir. İşitme ve denge testleri ile birlikte gozyaşı testi dediğimiz testler yapılarak fasiyal sinirin hangi seviyeden tutulduğunu belirlemeye calışırız. Bunlara ilaveten BT ve MR denilen radyolojik incelemeleri yapılarak yuz felcinin nedenleri arasında saydığımız bir tumor ya da temporal kemik kırığı var mı diye ayırmış oluruz. Radyolojik muayene bize ayırıcı tanıda yardımcı olmuş olur.
Yuz felcinin tedavisi
Yuz felcinin tedavisi genellikle nedene bağlı olarak değişir. Bundan dolayı ozellikle felcin etiylojik nedeninin belirlenmesi tedavinin şekillendirilmesi acısından onem arz eder. Tedavi medikal ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılır.
Medikal Tedavi: Yuz felcinin ilac ile tedavisinde mumkun olduğu oranda hızlı hareket edilmeli ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranı da o kadar yuksek olur. Tedavinin gecikmesi başarı oranlarını duşurur.
Steroid uygulaması: Eğer yuz felci sinirde gelişen ani odeme bağlı ise kullanılacak ilk ilaclar arasında steroidler gelmektedir. Hastaya verilebilecek en yuksek doz verilerek bir anlama yukleme tedavisi yapılır. Boylece yuz sinirindeki odem yani şişme hızlı bir şekilde giderilmeye calışılır. Kortizona bağlı oluşabilecek yan etkilerden sakınmak icin hastaya mide koruyucu ilaclar verilmelidir. Kortizon tedavisi yuksek dozdan başlayıp her gun biraz duşurulerek ortalama 20-30 gun arasında tamamlanır.
Antibiyotik ve Antiviral ilaclar: Yuz felcinin nedeni viral ya da bakteriyal enfeksiyonlar ise bu sefer antiviral ajanlar ve antibiyotikler kullanılır. Bunların yanında odem giderici ilaclardan da yararlanılır.
Cerrahi Tedavi: Tumorlere ve travmalara bağlı felclerde ise cerrahi tedaviye gidilir. Ozellikle kulak cerrahisine bağlı oluşmuş felclerde cerrahi yaklaşımla sinirde oluşan hasar tamir edilir. Trafik kazaları ya da diğer travmalara bağlı temporal kemik kırıklarında da yine cerrahi olarak sinirde hasar olan bolge bulunarak hasar tamir edilir. Diğer taraftan bir takım tumorlerin basılarına bağlı yuz felclerinde de yine cerrahi tedavi ile tumor cıkartılarak sinir rahatlatılmış olur.
Bazı olgularda her turlu tedaviye rağmen yuz felci duzulmez. Aradan uzun sure gecmesine rağmen bir iyileşme sağlanamaz. Bu tip olgularda yuzun sağ ve sol yarımı arasındaki asimetrileri gidermeye yonelik estetik ameliyatlar yapılabilmektedir. Ya da ağız koşesine yonelik siniri ile beraber bolgeye yakın kas dokularından kaydırma ameliyatları yapılabilmektedir. Boylece ağız koşesi hareketlendirilerek estetik ve fonksiyonel iyileşme sağlanabilmektedir.
Fizik Tedavi: İyileşme surecinde uzama olması halinde fizik tedavi uygulaması yapılmaktadır. Boylece hareketsizliği bağlı olarak yuz kaslarında oluşabilecek atrofiler kısmen de olsa engellenmektedir.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]