Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 Zirvesi oncesi duzenlediği basın toplantısında, zirvenin kritik donemde gercekleştiğini ve dunyanın her yerindeki insanların hayat pahalılığı ve iklim değişikliğinin etkileriyle sarsıldığını soyledi.
Guterres, dunyanın giderek daha fazla bolgesindeki aclık ve kıtlığı onlemek icin acil harekete gecilmesi gerektiğinin altını cizdi.
Karadeniz Tahıl Girişimi'nin piyasaları stabil hale getirme ve gıda fiyatlarını duşurmeye yardımcı olduğunu belirten Guterres, şoyle devam etti:
"Her bir yuzdelik duşuş, aclığı hafifletiyor ve hayatları kurtarıyor. Ayrıca kuresel gubre krizini hafifletmeliyiz. Gubre fiyatları salgın oncesine gore uc kat daha fazla, Rus gıda ve gubresinin kuresel marketlere serbest şekilde akışının sağlanması icin tum engelleri sonlandırmak icin calışıyoruz. Başta odemeler olmak uzere kalan tum sorunları cozmek ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni yenilemek icin durmaksızın calışıyoruz."
"PUTİN'İN ZİRVEYE KATILMASINI COK İSTERDİM"
Tahıl koridorunun kısa zamanda yenilenmesi gerektiği yonundeki goruşunun sorulması uzerine Guterres, şu yanıtı verdi:
"Delegasyonumuzun Rusya delegasyonuyla cuma gunu cok onemli bir toplantısı var. Hafta sonu Ukrayna tarafıyla da temaslarımız oldu. Kiev ile kendim de goruşeceğim. Rus tahıl ve gubresinin ihracatının onundeki engelleri kaldırma konusunda oldukca ilerleme sağlandı. Umuyorum ki cabalarımız başarılı olacak ve kalan engelleri de kaldıracağız. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenileneceği konusunda umutluyum cunku bu tahıllar tum dunya icin kritik onemde. ABD ve Rusya'nın goruşmeleri konusunda ise BM bu goruşmelere dahil değil ama gelecek icin iki ulkenin goruşmesinin cok olumlu olduğunu soyleyebilirim."
Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G20 Zirvesi'ne katılmaması ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un G20 Zirvesi icin geldiği Bali'de hastaneye kaldırıldığına ilişkin haberler konusundaki sorusunu, "Oncelikle Putin'in burada olmasını gercekten isterdim. Lavrov ile yapacağım goruşmenin Putin ile olması cok daha anlamlı olurdu. Lavrov'a ne olduğu konusunda bir bilgim yok ama iyileşmesini ve yarınki toplantıyı yapabilmeyi umuyorum" şeklinde cevapladı.
- Paylaş