Yurume analizi, konusunda uzman doktor veya fizyoterapistler tarafından yapılıp yorumlandığında tedaviye son derece yardımcı bir teşhis yontemidir. Ozellikle serebral palside, parkinson hastalarında, spora yeni başlayanlarda, spor yaralanması yaşayanlarda, protez kullanan kişilerde tedavi surecinde onemli faydalar sağlar.
Yurume analizi, yurumenin nasıl olduğunu tespit edebilmek adına yapılan butun calışmaları icerir. Yurume analizi uc aşamadan oluşur. Oncelikle hastanın fiziksel muayenesi gercekleştirilir. Sonra hasta yururken uzman tarafından gozlenir. Ardından ceşitli aletler desteği ile hastanın yurumesi, vucut hareketleri, kasların durumu kayıt edilir. Bu sayede, yurume, uzman tarafından objektif olarak değerlendirilir. Ancak bu iki aşama, yurume analizi icin tek başına yeterli değildir. Yurume analizinin tam doğru bir sonuc verebilmesi icin ucuncu bir aşama da gereklidir. Bu aşamada hastanın vucudunda belirli noktalar işaretlenir. İşaret yansıtıcılar yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara aktarılır.
Ulkemizde sadece yuruyuşu videoya cekerek analiz de yapılmaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki muayene ve video cekiminden oluşan yurume analizi doğru netice vermez. Hastanın durumu sayısal verilerle ortaya konduğunda yurumenin belirli aralıklarla yeniden değerlendirilmesi ve tedavi takibi kolaylaşır. Bununla birlikte bu sayısal verilerin ehil ellerde değerlendirilmesi de şarttır. Ancak yurume analizi konusunda uzman hekimler tarafından değerlendirildiğinde cok onemli detaylar barındıran bir teşhis yontemidir.
Kimlere Yurume Analizi Yapılır?
Yurume analizi 4 yaşından itibaren her yaşta hastaya uygulanabilir. Hastanın tek başına yuruyebiliyor olması teşhis koymak acısından onemlidir. Bu nedenle 4 yaşından once cocuklara yurume analizi yapılması doğru değildir.
Yurume analizi ozellikle serebral palsi hastası olan cocuklarda, başta Parkinson olmak uzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır. Ozellikle ampute kişilerde protez oncesi yurume analizi yapılır. Protez takıldıktan sonra tedaviyi kontrol amaclı tekrarlanır.
Serebral palsili cocuklarda tedavi protokolunu belirlemede etkili bir yontem olan yurume analizi ile elde edilen sonuca gore başta ameliyat olmak uzere ceşitli tedaviler uygulanır. Tercihen 6 ay olmakla birlikte en erken 3 ay sonra yeniden yurume analizi tekrar edilir. Tedavi bu sonuca gore değerlendirilir.
Sporculara Yurume Analizi
Yurume analizi, aktif spor yapan ya da yapmayı planlayan kişiler icin de kullanılan bir tetkiktir. Cocukluk cağında cocuğun vucut yapısının hangi spor dalına daha uygun olduğunun belirlenmesi noktasında yurume analizine başvurulur.
Aktif olarak spor yapan kişilerde de yurume analizi, yaralanmalar sonrasında uygulanan tedavilerin neticelerini doğru tespit edebilmek adına yapılır. Ozellikle ameliyat geciren sporcuların yeniden musabakalara donme zamanının belirlenmesinde son derece etkilidir.
[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yurume analizi, nedir, kimlere yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yurume analizi, nedir, kimlere yapılır?