Obezite ve zayıf fiziksel ozellikler gunumuzde gencliği etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Bu faktorler gelecekteki insulin direnci, tip 2 diyabet, kan lipit anormallikleri ve hipertansiyonu da beraberinde getirecektir.
Obezite ve zayıf fiziksel ozellikler kotu beslenme alışkanlıkları ve minimum duzeyde fiziksel aktivite iceren inaktif yaşam şartlarının arttığı bir yaşam biciminden kaynaklanmaktadır.
Cocukluk cağında obezite ile savaşmanın da en etkili yontemi gunumuzde okul ortamında yapılabilecek ceşitli stratejik değişimlerdir.
Okul ortamındaki kişilerle iyi bir işbirliği yaparak, fiziksel aktivite, gıda secimleri, cocukların da bu değişime katılmalarını sağlayacak motivasyon sağlanmalıdır.
Yapılan araştırmalar gostermiştir ki obezite; insulin direnci, tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi rahatsızlıkların gorulme oranını arttırmaktadır. Yetişkin bireylerde yapılan calışmalara gore duzenli yapılan ağırlık egzersizlerinin kardiyovaskuler hastalıkları ve olum oranını azalttığı gorulmuştur.
Aynı zamanda yapılan egzersizler vucuttaki yağ oranını azalttığı icin buna bağlı olarak insulin direnci problemlerinin de azaldığı gorulmuştur. Yetişkinlerde yapılan egzersiz yağ oranını ve kiloyu etkileyerek insulin direncine etki ederken, bu durum cocuklarda kiloyu kontrolu sağlamak icin yetişkinlerdeki gibi yediklerini sınırlandırmaktan gecmiyor. Cocuklarda insulin direnci problemini ortadan kaldırmak icin fiziksel aktivite duzeyinin arttılmasının yeterli olduğu gorulmuştur.
Cocuklarda aktivite duzeyini arttırarak obeziteyle mucadele etmek icin ev dışında okul yaşamlarında da belirli duzenlemeler olması gerekmektedir.
Haftada 30 dakikanın uzerinde fiziksel aktivite yaptırmak ve beden eğitimi derslerinde cocuklara yapabilecekleri egzersizleri tanıtarak aktif hayatı, yaşam tarzları olarak benimsetmek gerekmektedir. Cocuklarda obeziteyle mucadelede en başarılı programlar bu değişiklikleri aile veya okul ortamında yaşam tarzlarına dahil etmeyi gerektirir.
Journal of Sports Medicine’da 2017 yayınlanan bir calışmaya gore yuksek yoğunluklu aralıklı yapılan egzersizler, orta yoğunluklu aralıklı yapılan egzersizlere gore kardiyometabolik değerleri olumlu olarak daha fazla arttırmıştır. Cocuklarda planlanan yuksek yoğunluklu aralıklı egzersizler (VİT) rekabetci egzersizleri ve gunluk yaşama uyarlanabilecek yuksek şiddetli spor aktivitelerini icermektedir. Yaşam tarzına uyarlanabilecek aktiviteler koşu, yuruyuş, bisiklet surme, kayak gibi fiziksel egzersizleri kapsamaktadır. Rekabet iceren egzersizler ise kickboks, basketbol, futbol gibi karşılıklı yapılabilecek yuksek şiddetli egzersizlerden oluşmaktadır. Bu egzersizleri planlarken iyi bir ısınma periyodu da eklenmelidir.
Genel olarak bu aktiviteler toplamda 45 dakikayı icermelidir. Bu şekilde planlanarak yapılan bir calışma Archices of Pediatrics and Adolescent Medicine’da yayınlanmıştır. Egzersizlerin sıklığı 5 hafta boyunca haftada2 gundur, aynı zamanda da cocukların sağlıklı gıdaları yeterli olcude alacakları bir beslenme programı da oluşturulmuştur.
Calışmanın sonucuna bakarak yuksek şiddetli aralıklı fiziksel egzersiz programı uygulanan cocuklarda vucut kitle indeksi, aktiviteye bağlı fiziksel uygunluk, aclık insulin duzeylerindeki değişiklik, kardiyovaskuler problemlerdeki değişiklik, kilo kaybı ve vucuttaki yağ oranı gibi yapılan olcumler daha olumlu sonuclar vermiştir.
Cocuklarımız obez bireyler olmaması ya da obeziteyle savaşta daha başarılı olmaları icin fiziksel aktivite duzeylerinin arttırılması gerektiği yapılan calışmalarda kanıtlanmıştır. Obezitenin kontrol altına alınmaması ilerde oluşacak kalp-damar hastalıkları veya tip 2 diyabet olasılığını arttırırken; olum oranını da arttırmaya devam edecektir. Sağlıklı gunler dilerim….

[h=2]Ankara Fizyoterapist uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]