Ordu ’nun Fatsa ilcesinde 11 yıl ozel sektorde calışıp daha sonrasında da 2019 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ’ndan hibe alarak 2020 yılında mantar uretim tesisini kuran girişimci kadın, taleplere yetişemiyor. Trabzon, Samsun ve Ordu başta olmak uzere Karadeniz Bolgesi ’ndeki illere daha aktif satışlarının olduğunu soyleyen Umran Akca, urunu ayrıca Gaziantep, Tunceli, Ankara, Antalya ve İstanbul gibi bircok ile de gonderiliyor. 2021 yılının Nisan-Mayıs aylarında da uretime başlayan 37 yaşındaki Akca, Fatsa ’da mantar yetiştiriciliğinde bir sera ile taleplere yetişemeyince ikinci serayı kurarak işini geliştirdi. Ordu'da hibe destekle kurduğu mantar tesisinde taleplere yetişemiyor ViDEO

11 yıl boyunca ozel sektorde calıştığını ancak hep tarımla ilgilenmek istediği icin kendi işinin patronu olmaya karar verdiğini ifade eden Umran Akca,
“2019 yılının Ağustos ayında ben Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ’ndan hibe desteği almak icin başvuruda bulundum ve yaklaşık birkac ay sonrasında onaylandı. 2020 yılında da tesisin kurulum işlemlerine başladık. Sonrasında da 2021 ’in Nisan-Mayıs aylarında da uretime başladık. Ben 11 yıl ozel sektor de calıştım, 3 yıl banka, 8 sene de otomotiv sektorunde calıştım. Hep tarımla ilgili bir işletme kurmak istedim. Mantarla başlamadım aslında bu işe ama sonrasında hem getirisinin yuksek olduğu hem ticari amaclı olunca işletme mantarın cok daha mantıklı olduğu bilgisine ulaşınca mantara yoneldim araştırmaları, eğitimleri bu acıdan yapmaya başladım. Yaklaşık 1 bucuk yıldır da uretime devam ediyoruz.” diye konuştu.

Yetiştirdikleri mantarlara taleplerin yoğun olduğuna dikkat ceken Akca,
“Talep guzel biz başladığımızdan beri zaten kalite ile pazarda cok kolay yer aldık. Bu yuzden satışa da bu yansıyor bize pozitif olarak donuş sağlıyor. Şu anda mantarı toplamadan satmaya calışıyoruz ki sonrasında elimizde kaldıktan sonra cok bir anlamı kalmıyor. Şu an satış olarak guzel oturttuk o durumu hem muşteri talebini tam karşılaya biliyoruz muşterimize yok deme durumumuz olmuyor elimizde mantar kalmıyor guzel dengeyi sağladık cok şukur guzel gidiyor satış acısından.” ifadelerini kullandı.

İHA'nın haberine gore, yılda 5 kere hasat gercekleştirdiklerinin altını cizen Akca, ortalama bir yılda 50-55 ton urun elde ettiklerine değinerek,
“Aslında burada iklimlendirme burada iceride olduğu icin dışarıdaki iklimle cok bir bağlantısı yok icerideki uretimin. Ama biz yaz aylarında Karadeniz ’de ozellikle doğal mantar da cok cıktığı icin yaz aylarında da burada işci bulmakta zorlandığımız icin 2 ay uretime ara veriyoruz. Onun haricinde diğer aylarda uretime devam ediyoruz. Ortalama bir seramızdan 5 kere urun alıyoruz iki seramız var bizim her biri 15 ton kapasiteli her bir seradan da ortalama 5 bucuk ton urun alıyoruz yani yılda 10 kez urun almış oluyoruz. Yani yıllık ortalama 50-55 ton arası urun alıyoruz.” şeklinde konuştu.