Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) verilerine gore, Turkiye'nin ihracatı, ekimde gecen yılın aynı ayına kıyasla yuzde 2,8 artarak 21,3 milyar dolar seviyesinde gercekleşti. Boylelikle bu zamana kadarki en yuksek ekim ayı ihracatına ulaşılmış oldu.
Ocak-Ekim 2022'de ihracat, gecen yılın aynı donemiyle karşılaştırıldığında yuzde 15,4 artarak 209,5 milyar dolara taşındı. Yıllıklandırılmış ihracat değeri ise 253,1 milyar doları aştı.
Ekim 2021'de 917 milyon doları aşkın ihracat yapan tekstil ve ham maddeleri sektoru ise bu yılın aynı doneminde yuzde 9 azalışla 834 milyon dolarlık ihracat gercekleştirdi.
Sektor, Ocak-Ekim 2022'de gecen yılın aynı donemine gore yuzde 5,4 artışla 8 milyar 720 milyon dolarlık ihracata imza attı. Boylelikle tekstil ve ham maddeleri sektoru, tum zamanların en yuksek ocak-ekim ihracatına ulaştı.
Sektorun gecen ay gercekleştirdiği ihracatın 361 milyon dolarlık bolumu İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u, 137 milyon dolarla Gaziantep ve 107 milyon dolarla Bursa takip etti.
Ocak-Ekim 2022'de de sektorun yaptığı 8,7 milyar dolarlık ihracatın 3 milyar 609 milyon doları İstanbul'dan, 1,5 milyar doları Gaziantep'ten ve 1 milyar doları aşkın bolumu Bursa'dan gercekleştirildi.
EN FAZLA İHRACAT İTALYA'YA GERCEKLEŞTİ
Tekstil ve ham maddeleri sektorunde gecen ay en fazla dış satım yapılan ulke, 71 milyon dolarla İtalya oldu. İtalya'yı, 53 milyon dolarla Belarus ve 41 milyon dolarla Almanya izledi.
Bu yılın 10 ayında ise sektor, İtalya'ya 852 milyon dolar, ABD'ye 464 milyon dolar ve İspanya'ya 429 milyon dolarlık dış satım yaptı.
Sektorde gecen ay en fazla ihracatın yapıldığı ulke gruplarına bakıldığında, 310 milyon dolarla AB ulkeleri birinci, 152 milyon dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu ikinci ve 99 milyon dolarla Afrika ulkeleri ucuncu sırada yer aldı.
Bu yılın 10 ayında ise AB ulkelerine 3 milyar 556 milyon dolar, Bağımsız Devletler Topluluğu ulkelerine 1,3 milyar dolar ve Afrika ulkelerine 1,1 milyar dolarlık ihracat gercekleştirildi.
Ekimde 165 ulke ve bolgeye ihracat yapan sektor, aynı donemde ulkenin toplam ihracatından yuzde 3,9 pay aldı.
Ocak-Ekim 2022'de ise sektor, 195 ulke ve bolgeye dış satım yaparken, aynı donemde sektorun ulkenin toplam ihracatındaki payı yuzde 4,2 oldu.
- Paylaş