Kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma hissi… Pek cok kadının vucudunda varlığından bile haberdar olmadığı yumurtalık kistleri ani rahatsızlıklara neden olabiliyor. Her kadının hayatında en az bir kez karşılaştığı yumurtalık kisti, tedavi edilmediği takdirde, kısırlık başta olmak uzere pek cok ciddi tabloya zemin hazırlayabiliyor.
Yumurtalık kistleri ve tedavi yontemleri :
Coğunlukla rutin muayenede ortaya cıkıyor
Yumurtalık (over) kistlerinin buyuk bir coğunluğu hicbir belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında tesadufen saptanabilir. Yumurtalık kistleri, bazen sadece sağ veya sol yumurtalıkta bazen de her iki tarafta birden olabilen, bazen ici sıvı dolu kesecikler şeklinde bazen de kan veya daha yoğun icerikli olabilen ve cok ceşitli boyutlarda karşımıza cıkan oluşumlardır.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Yumurtalık kisti bulunan hastaların bir coğunda hicbir şikayet bulunmayabilir. Muayene veya ultrasonografi sırasında tesadufen de saptanabilmektedir. Hastaların bircoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle cok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna cekmek gibi karın icerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir. Ancak kistte yırtılma (ruptur) veya kendi etrafında donme( torsiyon) meydana gelirse bu durumda aniden başlayan şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma gibi şikayetler meydana gelebilir.
Tumor belirtecleri goruntuleme yontemlerinde kitle gorulduğunde onemlidir.
Yumurtalık kistinin tanısının konmasında nadiren de olsa ultrasonografinin dışında bazen bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MRI) ve kanda tumor belirtecleri (tumor markerları) incelenerek tedavi icin bir karara varılır. Tumor belirteclerinin yuksekliği ve diğer goruntuleme bulgularındaki kotu huylu olma olasılığının yuksek olması durumunda kistin tedavisi icin operasyona karar verilmektedir.Ancak tumor belirtecleri tarama amacı ile kullanılmamalıdır. Yumurtalık kist ve kanserleri dışında bir cok nedenle yukselebilirler.
İlac tedavisine yanıt alınamıyorsa…
Yumurtalık (over) kistlerinin bircoğu ilac tedavisi veya ameliyat yapılmadan kendiliğinden birkac ay icerisinde kaybolur. Ancak bazı kistlerde ilac tedavisi veya ameliyat tedavisi gerekebilir. Bu noktada kistin kendiliğinden kaybolmasını takip etmek icin beklemek, doğum kontrol hapı ile tedaviye başlamak veya ameliyat kararı vermek bazı faktorlere gore belirlenir. Bu faktorler; kistin boyutu, kistin goruntusu, kan tahlilinde belirlenen tumor markerlarının yuksekliği, hastanın hikayesi, hastanın yaşı gibi, hastanın şikayetleri gibi faktorlerdir. Yumurtalık kisti aşırı ağrıya sebep oluyorsa, yırtılma, kendi etrafında donme gibi şupheler varsa bu durumda kistin boyu ve ozellikleri, hastanın yaşı ve diğer ozellikleri ne olursa olsun genellikle ameliyat kararı alınmaktadır.
Cerrahi tedavi:
Acık Cerrahi Veya Laparoskopik Cerrahi Uygulanabilir
Kanser ( malignensi ) şuphesi olan hastalarda mutlaka acık cerrahi yapılmalıdır. Ameliyat sırasında kitlenin kanser olduğu ortaya cıkar ise ameliyatın sınırlarının gerektiği kadar buyutulmesi ancak acık cerrahi ile mumkun olur.
Laparoskopi iyileşme suresini kısaltması, iş ve sosyal yaşama daha hızlı donuş imkanı tanıması gibi ozelliklerinin yanı sıra; karın ici yapışıklıklara daha az sebep olmasından dolayı ozellikle cocuğu olmayan hastalar icin onem kazanmaktadır. Vucuttaki kesiler daha az olduğu icin ameliyat izi gibi kozmetik sonuclar acısından da avantajlıdır.Yine de cerrahi yontemin secilmesinde en onemli faktor,cerrahın bu iki yontemden hangisinde tecrubeli olduğudur.

[h=2]Samsun Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]