Yumurtalık kistleri!![h=3]Kist nedir?[/h]Kist anlam olarak ici sıvı dolu ve ince bir zarla cevrili keseciklere verilen genel isimdir.
Yumurtalık kisti nedir?
Kadında yumurtalık ureme cağı boyunca hormonal olarak cok aktiftir ve cok değişik tipte hucrelerden oluşur.Yumurtalık Kistleri değişik nedenlerle yumurtalıktan koken alan,fonksiyonel veya patolojik yani habis(kanser) ve selim(iyihuylu) olabilen ici genellikle sıvı materyalden oluşan kitlelerdir.
Yumurtalık kistlerinin ceşitleri nelerdir?
Basit fonksiyonel kistler : Yumurtalıkta, yumurtlama dongusunde genellikle hormonal bir anormallikten oluşan ve patolojik bir hucresel değişim gostermemiş kistlerdir. Yumurtalıkta en sık gorulen kistlerdir. Folikul kistleri, hemorajik korpus luteum kistleri bu gruptandır. Folikul kistleri bir zar ile cevrili icinde berrak sıvı olan kistlerdir. Hemorajik kistler icinde kanama oluşmuş kistlerdir. Değişik boyutlarda olabilirler fakat 8 - 10 cm'yi nadiren gecerler. Cok buyuk olasılıkla 2 ay icinde gecerler. Kanserleşme ozellikleri yoktur. Tedavide ultrason ile aylık takip yapılır. Tedavide doğum kontrol haplarının kullanılmasının bir anlamı yoktur.
Cikolata kistleri, endometriomalar : Bu kistler endometriozis denilen kronik bir kadın hastalığının yumurtalıklarda oluşturdukları kistlerdir. Kistler icine doğru kanadığından dolayı pıhtılaşmış, siyahlaşmış cikolata gorunumunde materyalle doludur. Tek veya birbirine yapışık birden fazla kistten oluşmuş kitle halinde olup değişik boyutlarda olurlar. Kendiliklerinden gecmezler. Şiddetli kasık ağrısı, şiddetli ağrılı adet, derin cinsel ilişkide ağrı en tipik belirtileridir. Tedavilerinde 4 cm altındaki kistler genellikle takip edilir, daha buyuk kistler ise cerrahi olarak cıkarılır. Kronik bir hastalıktan oluştuklarından tedavi sonrası tekrarlama eğilimindedirler. Tekrarlama riskini azaltmak icin GnRH Anaolgları, progesteron hormonu gibi ceşitli ilac tedavisi uygulanır.
Dermoid kistleri (Matur kistik teratom) :