Kadınların jinekoloji kliniklerine başvurmalarının en sık nedenlerinden biri yumurtalık kistleridir. Yumurtalık kistleri kucuk ici sıvı dolu yapılardır. Yumurtalık kistlerinin değişik tipleri vardır.
Fonksiyonel kistler; Yumurtlamadaki bozukluklara bağlı gecici olarak oluşan kistlerdir. Folikul kistleri en sık gorulen fonksiyonel kistlerdir. Normal olarak gelişen ve icindeki yumurta olgunlaştığında catlayan yumurtayı salıveren folikullerin catlamayıp buyumeye devam etmeleri sonucunda oluşan kistlerdir. Bunlar genellikle tek taraflıdır. Bu kistler ağrıya neden olmaz ve genellikle kendi kendine kaybolur.
Korpus Luteum kistleri; Korpus luteum folikul catladıktan sonra oluşan normal yapıdır, bazen bu yapı yumurtlamadan sonra uzun sure kalır ve kendi icine kanar. Genelde ağrı yapmaz fakat bazen adet doneminin 20-26. gunleri arasında rahatsızlığa neden olabilir.
Fonksiyonel kistler genellikle kendiliğinden kaybolur, kist eğer ağrıya neden oluyorsa veya buyuyorsa cerrahi olarak cıkarılması gerekebilir.
Dermoid kistler; En sık 20'li yaşlarda gorulen kistler deri, diş ve sac gibi değişik dokular icerebilir, bu kistlerin cerrahi olarak cıkarılması gerekir.
Endometrioma; Rahmin ic tabakasını oluşturan endometrium adı verilen yapının yumurtalıklarda bulunduğunda oluşan kistlerdir. Kahverengi koyu bir sıvı ile dolu olduğu icin bu kistlere cikolata kistleri de denir. Endometriosis adı da verilen bu durumda odaklar cerrahi olarak temizlenir ve ilac tedavisi uygulanır.
Polikistik over hastalığı; Şişman kadınlarda daha cok gorulen bu hastalığa yumurtalık ve bobrek ustu bezlerinden erkeklik hormonlarının fazla salınması neden olur. Bu hastalarda yumurtalıklar buyur ve kistler oluşur, duzensiz kanamalar ve tuylenme gorulebilir. Bu hastalık duzenli yumurtlamayı engelleyerek kısırlığa neden olur. Hasta bekar ise veya cift bebek arzu etmiyorsa tedavide doğum kontrol hapları kullanılır. Kısırlık nedeni de olan polikistik over hastalığında bebek arzusu varsa tedavide yumurtlamayı sağlamak icin yumurtalıkları uyaran ilaclar kullanılır.
[h=3]Yumurtalık kistlerinin belirtileri[/h]Bu kistler kasık ağrısına, duzensiz adetlere neden olabilir. Bu kistlerin tanısı genital muayene ve ultrasonografik inceleme ile konur.
Kist torsiyonu (kist donmesi); Bazen kist veya yumurtalık doner, buna genellikle tupte eşlik eder. Şiddetli ağrı, bulantı ve kusmanın gorulduğu bu durum apandisit ile karıştırılır. Tanı ve tedavisi laparoskopik (kansız ameliyat) ile yapılır.
[h=3]Yumurtalık kistlerinin tedavisi[/h]Capı 5 cm'den kucuk kistler genellikle 1-3 ay icinde kendiliğinden kaybolur. Bu kistlerin kuculmesini sağlamak amacı ile doğum kontrol hapları kullanılabilir. Kendiliğinden veya doğum kontrol hapları kullanıldığında kaybolmayan kistler cerrahi olarak cıkarılır. Menopozdan sonra oluşan kistler daha dikkatli değerlendirilmelidir.
[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yumurtalık kistleri ve turleri
Sağlık0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yumurtalık kistleri ve turleri