Kadınların pek coğunun sıklıkla yaşadığı korkulardan biri de yumurtalıklarda kist olmasıdır. Hemen hemen her kadında hayatının bir doneminde yumurtalıklarında kist saptanabilir. Bu kistler genellikle bulgu vermezler ve tedavi dahi gerektirmezler. Genelde masum olmalarına rağmen halk arasında cok korkulacak bir hastalık olan over kistleri hep aynı turde değildir.
Kist, etrafı kist duvarı adı verilen doku ile cevrili sıvı iceren kitlelerdir. İyi huylu ya da kotu huylu olabilirler. En sık gorulenleri iyi huylu over kistleridir. En sık neden hormonal duzensizliklerdir.
Normalde her iki adet ortasında bir yumurta gelişir ve catlar. Bazen folikul adı verilen bu kistler catlamaz ve buyumeye devam ederler. Basit kist / folikul kisti denilen kistler ortaya cıkar. Sıklıkla adet sonrası ya da birkac ay icerisinde kaybolurlar. Sıklıkla belirti vermezler, kontroller sırasında tesadufen farkedilirler. Bazen karın şişliği, ağrı, adet duzensizliği gibi şikayetlere de yol acabilirler. Dolayısı ile adet goren her kadın hayatının bir doneminde potansiyel kist adayıdır.
Adet gorulmeyen cocukluk doneminde ve menopozal donmede gorulen kistler daha fazla dikkate alınmalıdır.
Adet gorulen donemde gorulen yumurtalık kistlerininde coğu iyi huylu olmakla birlikde iyi ya da kotu huylu olup olmadığının ayırt edilmesi onemlidir. Bunları ultrasondaki bir takım goruntulerinden ve kan tahlillerinden anlamak mumkundur.
Ayrıca cok buyuk kistler iyi huylu olsalar bile patlama yada torsiyon (gangrenleşme) tehlikesinden dolayı dikkatli izlenmeli gerekirse ameliyat edilmelidir. Yine bu grupta yer alan ve iyi huylu olan cikolata kistleri, dermoid kistler tanı ve tedavi acısından farklılık gostermektedir.
Op.Dr. Alparslan DEMİR
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yumurtalık kistleri neden oluşur?
Sağlık0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yumurtalık kistleri neden oluşur?