Yumurta donasyonu nedir, nasıl yapılır?
Yumurta donasyonu, artık yumurta ureteme fonksiyonu calışmayan veya menapoz donemine girmiş olan kadınların genc, sağlıklı ve doğurganlığı kanıtlanmış başka bir kadının yumurtaları ile kendi eşinin sperminin dollenmesi neticesinde gercekleşen bir tup bebek uygulamasıdır.
Yumurta donasyonunda, donor kadında ki yumurtalıkların hap ve/veya iğneler ile uyarılması sağlanır. Yumurtaların istenilen buyukluğe gelmesi ile beraber, toplama işlemi hafif damar anestezisi ile vajinal yoldan yapılır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında, yumurtayı alacak cift icin erkeğin spermi ile mikroenjeksiyon işlemi gercekleştirilir.
Sağlıklı bir Utrerus’a sahip olan, ancak sağlıklı bir şekilde yumurta uretimi gercekleşmeyen her bayan, yumurta bağışı yolu sayesinde cocuk sahibi olabilmektedir. Yumurta donasyonu uygulaması, tup bebek işlemi ile aynı şekilde yapılmaktadır. Tup bebek tedavisinden tek farkı ise, boyle bir durumda yumurtalar tup bebek işlemi icin bir donor kullanarak elde edilir.
2 ) Yumurta donasyonu icin donor ozellikleri nelerdir?
Yumurta donorleri;
Enfeksiyon Hastalıklar, (HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirus, sifiliz, klamidya)
Genetik Hastalıklar (karyotip analizi ve kistik fibrosis taraması) bakımından araştırılmış,
kan grupları ve Rh durumları tespit edilmiş, belli etik kokeni olan kişilerde talasemi ve orak hucreli anemi bakımından taramalar yapılmış kişilerdir.
Yumurtayı bağışlayan kişi ciftin tanıdığı veya hic tanımadığı kişiler olabilir.
Yumurta bağışlayan kişiler 20 ile 30 yaş arasında ve sağlıklı olan kişilerdir.
Daha once sağlıklı cocuk doğurmuş donorler tercih edilir.
Zeka geriliği ile ilgili aile hikayeleri olmamalıdır.
Aile oykulerinde kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır.
Uyuşturucu kullanmaması.
Boy ve kilo normal standartlar icinde olması.
psikolojik ve psikiyatrik bir sorun olmaması.
Ailede genetik bir hastalığın olmaması (thalassemia gibi)
Bulaşıcı hastalık testlerinin temiz cıkması
Yumurta donasyonu tedavisi icin donor secimi yapılırken hastanın ten rengi, goz rengi, sac rengi ve vucut yapısı gibi fiziksel fonksiyonlar mumkun olduğu muddetce alıcı ciftinkine benzeyecek şekilde secilir. Buna ilave olarak ise, etnik koken, kan grubu ve diğer fiziksel ozellikler de mumkun olduğunca alıcı cift ile eşleşir.
3 ) Yumurta donoru kimdir?
Yumurta donoru, yeterli miktarda yumurtası olmayan anne adayına yumurtasını bağışlayan kişiye verilen isimdir. Bir yumurta donorunun ceşitli kriterleri yerine getirmesi gerekir. Vucut Kitle Indeksi (yaş, boy, kg) uyumlu ve 20 ile 30 yaşları arasındaki kişiler yumurta donasyonlu tup bebek tedavisinde bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarına yardımcı olabilirler.
4 ) Donasyon kimlere yapılır?
Ailesinde kalıtsal hastalık bulunan kadınlara (Yuksek oranda hastalıklı cocuk dunyaya getirme komplikesi bulunan kişilere),
Erken menopoz donemine girmiş olan kadınlara,
Normal zamanda menopoza girmiş kadınlara (45 yaşın ustunde olan kadınlar),
Tıbbi acıdan yumurtalıkları alınmış veya ışın (radyoterapi) tedavisi gorerek yumurtalık ozelliğini kaybetmiş olan kadınlara,
Yumurta sayısı ve ozelliği az olan kadınlara (Cok sayıda tup bebek denemesi yapıldığı halde bir turlu hamile olamamış kadınlara),
Sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı duşuk yapan kadınlara,
Kendi fiziksel ve ruhsal fonksiyonlarını beğenmeyen kadınlara yapılır.
[h=3]5 ) Yumurta donasyonu Turkiye’de yapılabiliyor mu? Yumurta nakli Turkiye’de yasal mı?[/h]Şuan icin, Turkiye’de yasal bir zemin olmadığından dolayı, yumurta donasyonu uygulanamamaktadır. Yumurta nakli Turkiye’de yasak olduğu icin de, nakil işlemini yaptırmak isteyen aileler, annelik şansını yurtdışında buluyor.
Yumurta nakli uygulamasında dunya capında en cok tercih edilen ulke Kıbrıs’tır.
Yumurta donasyonunun gercekleştirildiği bu uygulamalarda one cıkan diğer ulkeler ise;
Yunanistan
İngiltere
Amerika
İsrail
Belcika
[h=3]6 ) Yumurta naklinde başarı oranı nedir?[/h]Yumurta donasyonunda ki elde edilen başarı oranı, %85 in uzerindedir.
[h=3][/h][h=3]7 ) Yumurta donasyonu (nakli) tedavi suresi kac gundur?[/h]Yumurta donasyonu tedavisinde hastaların gittikleri ulkede gecirecekleri sure, yaklaşık 4 – 5 gun civarındadır.
Hastalar tedaviye karar verdikten sonra, adet tarihine gore, yaşadıkları ulkede 15 ile 20 gun boyunca doktorların tavsiye ettiği ilacları kullanırlar. Kullanılacak olan ilaclar bant veya hap şeklinde olmaktadır.
[h=3]8 ) Yumurta nakli icin akrabadan yumurta alınması mumkun mu?[/h]Evet mumkundur. Cocuk sahibi olmak isteyen eşler, kız kardeşleri, kuzenleri ve arkadaşlarından bağış alabilmektedir. Bu yumurta da, eşinin spermi ile dollenerek, rahime transfer edilir. Bu sayede de, eşler tup bebek yontemi ile cocuk sahibi olabilmektedir. Bu yontem sayesinde cocuk sahibi olan anneler, annelik duygusu olarak bir farklılık yaşamıyor.
Asıl cocuğu karnında taşıyıp doğurmak onemli olduğu icin, kadınlar bu yol ile ne zaman isterlerse o zaman bebek sahibi olabiliyorlar. Doğurganlığın sonu kabul edilen menopoz doneminin ardından dahi, yumurta nakli ile beraber hamilelik şansı devam ediyor.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yumurta donasyonu nedir?
Sağlık0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yumurta donasyonu nedir?