YUMURTA (OOSİT) DONASYONU

KİMLER YUMURTA DONASYONUNDAN FAYDALANABİLİR?

• Rahimi olup erken menapoza giren ve yumurta uretemeyen kadınlar (40 yaş altında %1-2 kadın bu problemle karşı karşıyadır). Endometriozis, enfeksiyon veya kanser nedeni ile yumurtalıkları alınmış kadınlar. Fonksiyon goremeyen overle doğmuş genetik bozukluklu kadınlar .Yumurta geliştirici ilaclara az veya hic cevap vermeyen kadınlar. • Genetik hastalık taşıyıcısı olan ve bu hastalığı cocuklarına gecirme riski olan kadınlar (hemofili, Duchenne's muscular distrofisi, Huntington's koreası gibi). Kromozomal anomaliye bağlı tekrarlayan duşuk yapan kadınlar.
• Yumurta rezervi ve katilesi iyi olmayan, tekrarlayan başarısız IVF denemeleri olan kadınlar.
• Yaşı ileri olup menapoz nedeniyle fonksiyon gormeyen overlere sahip olan kadınlar.

VERİCİ YUMURTANIN SECİMİ

Bilinen Verici
Bilinen bir vericiden yumurta almak isteyen bir kadın tıbbi ve genetik bir sorunu bulunmayan 21 – 30 yaşları arasında bir verici bulmalıdır. Bilinen vericiye bulaşıcı hastalıklar icin uygulanacak tarama testleri tum vericiler icin aynıdır ve Avrupa İnsan Uremesi ve Embryoloji Derneği (European Society of Reproductive Medicine (ESHRE)) ve Amerikan Ureme Tıbbı Derneği (the American Society for Reproductive Medicine (ASRM)) kılavuzlarında belirtilen standartlarda gercekleştirilir.

Anonim Verici
Verici anonim olduğunda, hem alıcının hem de vericinin kimlikleri tamamen gizli tutulmaktadır. Anonim yumurta bağışı tıbbi acıdan sperm bağışına benzer olsa da, mevcut teknolojik imkanlarla yumurtaların spermler gibi dondurularak saklanması mumkun değildir.

Anonim verici olmak icin başvuran kadınlardan sadece normal vucut ağırlığında olan, ozgecmişinde tıbbi ve genetik sorun bulunmayan, ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testlerinde bulaşıcı hastalık taşımadığı tespit edilen 21 – 30 yaşları arasındaki kadınlar programımıza kabul edilmektedir.

YUMURTA VERİCİLERİNE UYGULANAN TARAMA TESTLERİ
1. Verici profili formu
2. Doktor tarafında ilk değerlendirme ve muayene
3. Kesinlikle yapılan minimum laboratuar testleri (gerek gorulduğunde ilave testler yapılır):
Kan grubu
HIV Antikoru
Hepatit B ve C Yuzey Antijenleri
Sifilis icin RPR

4. Gonore, Klamidya, Ureaplasma ve Mycoplasma icin rahim ağzı kulturleri
5.Karyotip (kromozom testi)

YUMURTA ALACAK CİFTLERE UYGULANACAK TESTLER
1. Cift ilk once doktorlarımızdan birisi tarafından değerlendirilir ve onceki tıbbi kayıtları incelenir.
2. Bayan eşe Rubella (Kızamıkcık) bağışıklık testi, kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yuzey antijeni, sifilis icin RPR testleri yapılır. Sitomegalovirus (CMV), Gonore, Klamidya, Ureaplasma ve Mycoplasma Hominis icin rahim ağzı kulturleri alınır.
3. Rahim boşluğunun normal olduğundan emin olmak icin son iki yıl icerisinde yapılmamışsa histerosalpingografi veya histeroskopi yapılır.
4. Erkek eş icin kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yuzey antijenlerine bakılır
5. Son 6 ay icinde yapılmamışsa semen analizi yapılır.

VERİCİ VE ALICININ EŞLEŞMESİ
Yumurta vericisinin ten rengi, goz rengi, sac rengi ve vucut yapısı gibi fiziksel ozellikleri mumkun olduğunca alıcı ciftinkilere benzer olacak şekilde secilir. Ek olarak, etnik koken, kan grubu ve diğer fiziksel ozellikler de mumkun olduğunca aynen eşleştirilir.
Hastaya ozel verici secimi yapıldıktan sonra verici ve alıcı senkronize olarak hazırlanmaya başlanır.Vericiye ovaryon stimulasyon başlandığında alıcıyada rahim icini transfere hazırlamak icin Estradiol Valerat verilmektedir.Verici yumurtası toplanacağı gun alıcı kadının eşinden sperm alınır.Laboratuvar ortamında birleştirilen sperm yumurta embriyo takibi yapılır ve 2 yada 3 embriyo alıcı bayana transfer edilir.

İZİN BELGESİ
Tedaviye başlamadan once verici ve alıcıdan yazılı izin belgesi alınmalıdır. Donorler yumurtalarının kullanılacağı, oluşan embriyoların dondurulup saklanacağını bildiklerine dair yazılı belgeyi imzalamalıdırlar.

YUMURTA BAĞIŞININ BAŞARI ŞANSI
Yumurta bağışı ile mukemmel gebelik oranları elde edilemektedir; bu oranlar ciftlerin kendi yumurta ve spermleriyle elde edilen gebelik oranlarından oldukca yuksektir. Bunun nedeninin vericilerin infertilite sorunu olmaması ve infertil hastalara kıyasla daha kaliteli yumurtalar uretmeleri olduğu duşunulmektedir. Ek olarak, alıcının endometriyumu hiperstimulasyona maruz kalmamaktadır ve implantasyona daha uygun olabilir. Bu nedenlerle, bir seferde genellikle uc donasyon embryosu transfer edilmektedir. Bu işlemde gebelik şansı %80 civarındadır.

[h=2]Kıbrıs Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]