Yaza forma girmek icin yapılan acil planlar kısa surede cozum sunuyormuş gibi gorunse de genellikle zarar vericidir. Yoğun olarak yapılan basif jimnastik egzersizleri, sıkı diyetler ve tek tip beslenme uygulamaları sonucu, kışın depolanan yağlar yerine zaten kullanılmadığı icin zayıflamış kaslar harcanmaya başlar. Kas kaybı kişinin bazal metabolizma hızı denilen, uyurken yaşamın devam etmesi icin gerekli olan minimum enerjinin duşmesine yol acar. Bu da uygulanan diyetin kalorisinin her gecen gun biraz daha azaltılmasına yani her gun bir onceki gunden daha az yemek yemeye sebep olur. Zamanla diyet uygulanamaz bir hal aldığında kişi bıkma hissiyle eski alışkanlıklarına geri doner. Bu da vucutta yoyo etkisi yaratır. Yoyo etkisi vucudun kilo vermeyi takiben eski kilosuna ya da daha ustune donmesidir. Kilo kazanımı sonucunda tekrar diyete başlanıp surec baştan alınır.
Kilo vermek ile kastedilen şey aslında vucutta biriktirilen extra yağ dokusundan kurtulmaktır. Bu birikim nasıl bir gece de olmadıysa birkac gun icinde de ortadan kalkmasını beklememelisiniz. Vucutta depolanabilen tek doku yağ olduğu icin ihtiyacınız dışında yediğiniz her şey yağ deposuna katılır. Bu da zamanla turk kası, cana simidi ya da yemeğin salcalısı(!) olarak gorunur hale gelir.
Tum bu kargaşayı vucudunuza ve ruhunuza yaşatmadan yapabileceğiniz cok basit bir cozum ise hep ikinci plan olarak tutulur; sağlıklı yaşamak.
Sağlıklı beslenme sadece kilo vermek, forma girmek icin değil, vucudunuzun dengesini bozmadan, yaşamsal ihtiyaclarını karşılayarak ve kişilerdeki olumlu etkilerini başladığınız gunden itibaren bire bir gorebileceğiniz bir yaşam şeklidir. Sağlıklı beslenerek yaşamayı oğrenmek; sadece diyetisyenle ile birlikte değil doktor, psikolog ve hatta bazen egzersiz uzmanı ile birlikte daha kolay yapılabilir. Multidisipliner bir ekip calışmasında doktor, kişinin sağlık durumuna uygun tanı ve tedavileri yonetir. Diyetisyen kişilerin ozelliklerine, yaşam tarzına ve doktorun yonlendirmesine gore ozel beslenme programı hazırlar. Psikolog bu surecte belki de hastanın en cok ihtiyac duyduğu profesyonel olacaktır. Psikolog sadece duygusal yemek yeme problemi olanlar ya da psikolojik destek isteyenler icin değil, sağlıklı yaşam tarzını oğrenip yaşam suresince uygulamak isteyenler icin yol gostericidir.
Alışkanlıkların bircoğu farkında olmadan yaptığımız şeylerdir. Ailemizde gorduğumuz yemek alışkanlıkları (kahvaltı etmek ya da etmemek), sosyal cevremizden gorduğumuz olumlu ya da olumsuz tepkiler, iş hayatında edindiğimiz ritueller… Alışkanlıkları değiştirmek bir gecede mumkun olmayacağı gibi, değişimi kabullenmek de kolay olmayacaktır. Multidisipliner yaklaşımda psikolog, istenmeyen alışkanlıklarınızdan vazgecmeniz icin size destek olan kişidir.
Uzm. Dyt. Nilberk KAMA

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]