1-YULAF :
Enerji vermesi ile bilinen yulaf, aynı zamanda kan şekeri seviyesini normal sınırlar altında tutan bir besindir. Dikkati toplamaya, konsantrasyonu arttırmaya yarayan tahıl ceşididir. Ozellikle sabah kahvaltıda tuketilen yulaf, enerji verici etkisini gun boyu size hissettirir. Yulafı, yulaf ezmesi veya lapası şeklinde tuketebilirsiniz. Diyet suresince kilo vermek isteyenlerin duşuk kalorisi nedeni ile tuketmeleri de guzel bir secimdir.
2- KETEN TOHUMU :
Keten tohumu, omega 3 ve 6 yağ asitlerini barındırır. Esansiyel yağ asitleri olan omega 3 ve omega 6 metabolizmanın enerji uretimine ve oksijen transferine yardımcı olur. Keten tohumu ayrıca tok tutar ve zayıflama surecinde oldukca faydalı bir gıdadır. Yoğurtla birlikte tuketilebilir.
3- ŞEFTALİ:
Su iceriğinin zengin olması ve bağırsak calışmasını arttırması ile oldukca faydalı bir meyve olan şeftali, aynı zamanda kan ph seviyesini alkali yonunde değiştirir. Kan yapımını arttırır. Enerji iceriği yuksektir ve sizi uzun sure zinde tutar. Vucutta şeftalinin sindirimi cok rahat gercekleşir ve vucut tarafından yuksek oranda emilen bir meyvedir. Bunun sonucunda icerdiği vitamin ve minerallerden bedenimizin en ust seviyede faydalanmış olur. Antioksidan etkisi gosteren şeftalinin faydaları arasında sayılacak diğer bir nokta ise vucuttan toksinleri atmasıdır. Bu etkisi ile zayıflama suresinin daha sağlıklı ve verimli ilerlemesini sağlar.
4-AYCİCEĞİ :
Ayciceği bitkisinin icerisinde bol miktarda magnezyum, demir, bakır, protein, B kompleks vitaminleri, esansiyel almamız gereken yağ asitleri, ve cinko bulunur. Bu mineraller enerji seviyemizi arttırmakta ve sağlığımız icin yuksek derecede onem arz etmektedir. Gun icerisinde enerjinizin duştuğunu hissettiğiniz anda bir avuc ay cekirdeği tuketerek ayciceği yağı ihtiyacınızı karşılamış olup aynı zamanda enerjinizi de yukseltebilirsiniz.
5- PATATES VE BAL KABAĞI:
Patates bitkisi C vitamini ve potasyum iceriği acısından zengin olup aynı zamanda enerjinizi arttırır. Bedenimizi toksinlerden arındırır. Balkabağı ise ciddi anlamda sindirim fonksiyonlarını arttır ve kan dolaşımını duzenleyerek, vucudumuzun enerji seviyesini normal duzeyler icinde tutar.
6- MAYDONOZ :
Yeşil yapraklı sebzelerin icerisinde faydası ile one cıkan bir bitkidir. Maydanoz yuksek miktarda B12 vitaminine sahiptir. Aynı zamanda narenciyelere gore cok daha fazla C vitaminine sahip olarak bir cok da mineral icerir. C vitamini iceriğinin zengin olması nedeniyle yorgunluğa karşı oldukca faydalı gıdaların başında gelir. Her gun bit tutam tuketmek gerekir.
7-TAHILLAR:
Ozellikle kompleks karbonhidrat iceren tahıl ceşitleri hızlı değil normal bir bicimde kan şekeri seviyesini yukseltip, ani kan şekeri duşuşune neden olmadığı icin uzun sure kan glikoz seviyesini normal sınırlar icerisinde tutar. Bu durum da uzun sureler enerji seviyesinin belli bir seviyede kalmasına neden olur. Aynı zamanda tahıl ceşitleri B vitamini acısından oldukca zengindir. Vucudumuzun enerji deposu olan dalağın temel ihtiyacı olan vitamin ise B vitaminidir. Vucudunuzda B vitamini seviyeniz duşuk ise, ihtiyacınız olan kadar gunluk alımı sağlamadıysanız, istediğiniz enerji seviyesine cıkamazsınız. Bundan dolayı gunluk tahıl tuketimini goz ardı etmemelisiniz.
8-UZUM:
Kuru veya taze uzumun vucutta iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni magnezyum acısından zengin olmasıdır. Magnezyumun onemli bir gorevi de enerjinin glikoza donuşturulme aşamasında işe yaramasıdır. Boylelikle enerji metabolizmamız sorunsuzca calışır ve yorgunluğa karşı bedenimiz korunur.
9-SEBZELER:
Sebzeler, B vitamini turleri coğunlukta olmak uzere, magnezyum ve demir gibi vucudumuzun enerji metabolizmasında onemli gorevleri olan mineraller acısında zengindirler. Ozellikle ıspanak, brokoli ve kuşkonmaz bu konuda oldukca onemlidir. Sebzelerin ciğ olarak tuketilmesi, daha yuksek enerji verdiği ve yorgunluğa karşı daha iyi birer kalkan olduğu belirlenmiştir. Brokoli, hucre duzeyinde ki enerji uretimi acısından onemli bir mineral olan Co- enzyme Q10 acısından oldukca zengin bir sebzedir. Toplumuz da yaygın olmasa da, brokoliyi soframızdan eksik etmememiz gerekir.
Diyetisyen Elif Fedakar


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]