Duzenli uyduğunuz halde bir turlu uykunuzu alamıyor musunuz? Yakınlarınız butun gece horladığınızı arada nefes almayı kestiğinizi mi soyluyor? Butun bunlar uyku apnesi belirtisi olabilir.
“Sağlıklı bir insanın yaşamanın ucte birinin kaliteli bir uykuyla gecirmesi gerekir. Uyku, vucudun kendini yenilemesi icin gerekli olan bir surectir. Kişiden kişiye değişse de yetişkin bir insan vucudunun gunluk uyku ihtiyacı 7-8 saattir. Her insanın uykusu hastalık ve strese bağlı nedenler ile zaman zaman gecici olarak bozabilir. Ancak surekli horlama ve uyku apnesi genel sağlığı zarar veren, hayati tehlike iceren ciddi bir rahatsızlıktır.”
Uyku apnesi ciddiye alınmalı
Uyku apnesi, uykuda nefes almanın aralıklarla durduğu şiddetle horlama, yorgun uyanma, uykusuzluk, baş ağrısı, yuksek tansiyon, hızlı kilo alma, uykuda aşırı terleme, sık idrara cıkma, cinsel fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi cok ciddi sorunlara yol acabilir. Bu nedenle uyku apnesinin erken teşhisi ve acil tedavi edilmesi gereken cok onemli bir hastalıktır. Ust solunum yollarındaki rahatsızlıklar, aşırı kilo, burundaki işlevsel bozukluklar ve hastalık nedeniyle ilac kullanımını uyku apnesine neden olabilir.”
Uyku apnesi tedavisi
Uyku apnesine sebep olan sorunlar teşhis edilir ve tedavi buna gore planlanır. Eğer ilacla tedavi edilebilecek bir sorundan kaynaklanıyorsa medikal tedavi uygulanabilir. Bunun dışında CPAP cihazı ile ust solunum yollarının acık tutulması da sağlanabilir. Evde kullanılmak uzere verilen CPAP cihazları oldukca kucuktur. Ayrıca hastanın ağız ya da burun apareyleri kullanması da tavsiye edilebilir. Eğer cerrahi tekniklerle cozulmesi gereken bir durum varsa hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir. Uyku apnesin de genellikle ust solunum yolları cok daha etkilidir. Bu nedenle oncelikle ust solunum yollarında daralmalara neden olan sorunlar varsa bunlar tedavi edilir. Burunda eğrilik, burun eti, damak ya da kucuk dildeki sarkmalar varsa ameliyatla duzeltilebilir.”
Uyku apnesinde klasik cerrahi yontemlerin dışında radyo frekans yontemi de kullanılabilir. Radyo frekans tekniği ile oldukca başarılı sonuclar alınmaktadır. Radyo frekans burundaki et buyumelerini kucultmek, yumuşak damağı sertleştirmek, dil kokune ve kucuk dilin ust kısmındaki sorunları gidermek icin kullanılabilir. Uyku apnesi kalp krizine yol acabileceği icin hayati oneme sahiptir. Zamanında teşhis edilmesi ve gereken tedavinin uygulanması cok onemlidir.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]