Obsesif-kompulsif-bozukluk (OKB) bireyde oluşan istemsiz ve yineleyici bir takım olumsuz duşunceler olarak adlandırılır. Birey hapsolduğu bu kontrol dışı olumsuz duşuncelerden dolayı yoğun kaygı ve korku hisseder ve bu nedenle bazı rituellerde (kompulsiyonlar)bulunur.
Bu ritueller bireyin kaygı duyduğu duşuncelerden kurtulma yada kacma sebebiyle gercekleştirilir. Orneğin 'Acaba biyerden mikrop bulaştı mı?" diye duşunen bir kişi kompulsif davranış olarak surekli ellerini yıkayabilir.
Sıkca karşımıza cikan obsesyon belirtileri;mikrop bulaşmasından korkma, simetri ve herşeyin duzenli olma ihtiyacı,hata yapma kaygısı,bir başkasına zarar verme korkusu,toplumda rezil olmaktan korkma vs. Sıkca karşılaştığımız kompulsiyon belirtileri; Aşır temizleme,elleri sık sık yıkama,sık duş alma, kapı,ocak vb kontrol etme ve acıp kapama, kapı kulplarına dokunmama, gereksiz şeyleri birakamama ve biriktirme, bişeyleri belirli bir şekilde duzenleme vs. OKB'nin oluşumu tam kesin değil ancak biyolojik ve cevresel etmenler bu rahatsızlığın ortaya cıkmasına zemin sağlar.
Biyolojik etmenlerde araştırmalar Beynin noronlar arası iletişimini sağlayan Seratonin kimyasalının eksikliğinin yada dengesizliğinin OKB ye yol actığını saptamıştır.Cevresel etmenlerde ise ;taciz,ilişkisel problemler,hayat şartlarında değişiklik,yas/kayıp,sosyal hayatda ve işte problemler bulunmaktadır.
OKB tedavisi Ilac ve Psikoterapi yontemleriyle gercekleşmektedir.Bu yontemlerin teshir etmediği akut hastalarda ise EKT (Elektrokonvulsif terapi) uygulanır.Bu yontemde beyine elektrotlar yardımıyla şoklar verilir ve bu şoklar beyinde ki norotransmitter salınımına neden olur.
Eğer tekrar eden duşuncelere hapsolduysanı ve bu duşuncelerinizin hayatınıza mudahale ettiğini hissediyorsanız mutlaka bir Profesyonele başvurmanızı oneririm.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Yineleyici duşuncelere hapsolmak/obsesif-kompulsif-bozukluk
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yineleyici duşuncelere hapsolmak/obsesif-kompulsif-bozukluk