Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz ? “Yeni yıla nasıl girerseniz oyle devam eder” duşuncesini hepimiz duymuşuzdur ve bu nedenle de gelen yeni yılı kutlamak icin aslında pek coğumuz bu gunu beklemekteyiz. Yılbaşı gecesi bazılarımız icin ise yeni kararların, yeni planların belki yaşam tarzımızda yapılacak değişikliklerin başlangıcı. Tabi ki boyle bir geceyi mutlu ve guzel hatırlamak icin bazı şeylere de dikkat etmek gereklidir. Bunların başında ise beslenme gelmektedir.


Ceşitli yiyeceklerin olduğu sofralar, mezeler, alkol tuketimi yılbaşı gecesi ve sonrasında gaz, şişkinlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

31 Aralık gunu;
Gune mutlaka hafif bir sabah kahvaltısı ile başlayın. Akşam nasıl olsa kacıracağım diye butun gun kendinizi ac bırakmayın. 2,5-3 saatte bir ara oğun yapmaya ozen gosterin. Akşam yemeğiniz daha ağır olacağından oğle yemeğinde salata, sebze yemeği gibi hafif yiyecekleri yercih edin. Gun icerisinde 2-2,5 lt su icmeyi ihmal etmeyin.
Yılbaşı Gecesi;
Sofraya ac oturmayın. Yemek oncesinde kuru kayısı + ceviz gibi ara oğun yapabilir ya da yemeğe kremasız corba ve bol salata ile başlayabilirsiniz. Yılbaşı gecelerinde hindi tercih edilmesi beslenmeniz acısından iyi bir avantajdır. Cunku kırmızı ete gore kalorisi, kolesterol oranı daha duşuk, sindirimi daha kolaydır. Sofranızda salata olmasına ozen gosterin. Salata uzun sure tok tutacağından fazla besin tuketiminide engeller. Eğer yılbaşı yemeğini evde yiyecekseniz mezelerinizi yoğurt, peynir, sebze ağırlıklı hafif besinlerle hazırlamaya ozen gosterin. Kızartma, kavurma gibi pişirme yontemleri yerine ızgara, fırın ya da haşlama gibi sağlıklı yontemleri tercih edin. Yemeklerinizi ne kadar hızlı yerseniz o kadar fazla yiyeceğinizi unutmayın. Aynı zamanda hazımsızlık ve şişkinlik oluşmaması icin yavaş yavaş, ciğneyerek ve azar azar tuketmeyi tercih edin. Alkol tuketimine dikkat edin. Rakı, votka, viski gibi iceceklerin yerine şarap, şampanya ya da birayı tercih eddebilirsiniz. Kadınlar icin 2 kadeh, erkekler icin 3 kadeh gibi bir sınırlama koyabilirsiniz. Alkol alırken yanında bol su icmeye ozen gosterin. Hamur tatlıları yerine sutlu tatlıları ya da meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Kalp hastalığı, diyabet, bobrek ya da karaciğer gibi kronik hastalığı olan ve ozel diyet uygulayan kişiler mutlaka diyetlerine devam etmeli ya da yemek istediği yiyecekleri diyetisyenlerine danışarak programlarına eklemelidirler.
Yeni Yılın İlk Gunu;
Ozellikle, eğer alkol tukettiyseniz gune 2 bardak su icerek başlayın ve bu sayıyı gun icerisinde 10-12 su bardağına tamamlayın. Gune mutlaka kahvaltı ile başlayın. Ara oğunlerinize ozen gosterin. Bir gece onceki fazla kalorileri harcamak ve alkol tuketiminin sebep olabileceği yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetlerden kurtulmak icin 60-90 dk yuruyuş yapın. Gun icerisinde sebze ağırlıklı, duşuk kalorili besinler tercih etmeye ozen gosterin ve gunde 3-4 porsiyon meyve tuketin.
YENİ YILIN HERKESE SAĞLIK VE MUTLULUK GETİRMESİ DİLEĞİYLE...


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]