ESWL (EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE LITHOTRIPSY)
(VUCUT DIŞINDAN ŞOK DALGALARI İLE BOBREK TAŞI KIRMA)
ESWL nedir?
ESWL vucut dışından gonderilen şok dalgalarının idrar yolundaki ve bobreklerdeki taşlar uzerine hedeflenmesi ile bu taşların kırılmasını sağlayan bir yontemdir. Amac taşları ufak parcalara ayırarak idrar yollarından kendiliğinden duşmesini sağlamaktır.


ESWL'NİN KESİNLİKLE UYGULANMAMASI GEREKEN HASTALAR:
1-Hamileler
2-Kanama – pıhtılaşma bozukluğu olanlarda
(Kan sulandırıcı kullanan hastalarda doktoruna danışılarak işlemden 1 hafta once kesilmesi gerekir)
3-Aşırı iskelet malformasyonlarında
4-Aort ve renal arter anevrizması olanlarda
5-Aşırı şişmanlarda

ESWL işleminin başarı oranları nasıldır?
ESWL yonteminin tek başına 1cm'den kucuk taşlarda %84 olan taşın tamamen temizlenme oranı, 10-20mm arasındaki taşlarda %77 ve capı 2 cm'den buyuk taşlarda %63 olmaktadır.
Taşın bileşimi, parcalara ayrılmasında ve daha sonra bunların vucuttan uzaklaştırılmasında onemli rol oynayabilir. Urik asit ve kalsiyum oksalat dihidrat taşları, kalsiyum oksalat monohidrat taşlarına kıyasla daha olay kırılır. Sistin taşları ise en sert ve ESWL en fala direnen taşlardır.
Taşlar kırılma kolaylıklarına gore struvite(enfeksiyon taşı), kalsiyum apatit, urik asit, kalsiyum oksalat dihidrat, kalsiyum oksalat monohidrat ve sistin taşları olarak sıralanabilir.
ESWL işlemleri en fazla kac defa uygulanmalıdır?
ESWL seanslarının sayısı bobrek dokusunun zarar gormemesi ve kanama yapmaması icin en fazla 5-6 seans ile sınırlandırılmalıdır. Buyuk boyutlu taşlarda seans sayısı daha fazla olması gerekeceğinden hastalara perkutan taş cerrahisi uygulanması daha uygun olacaktır.
ESWL işlemleri arasındaki sure ne kadar olmalıdır?
Bobrekteki taşları hedef alan tedavilerde hasar riski belirgin olmasından dolayı 4-5 gun ara ile yapılmalıdır.İdrar yollarındaki taşları tedavisinde tedavi sureleri arasındaki sure daha kısa olarak uygulanabilir.

Cocuk hastalarda ESWL uygulanabilir mi?

Cocuklardaki bobrek ve uriner sistem taşlarının tedavisinde en onemli tedavi seceneği ESWL (şok dalgaları ile taş kırma) yontemidir. Cocuk hastalarda ESWL genel anestezi altında uygulanmalı, tekrarlayan seanslardan kacınılmalı ve tedavi sonrası yakın takip yapılmalıdır.
Bobrek kist varlığı ESWL yontemini uygulamaya engel midir?
Bobrek kist varlığı ESWL icin bir engel teşkil etmez.
Taş tekrarını onlemek icin ne yapılmalıdır?
Bobrek taşlarının tekrar oluşmasını engellemek icin oncelikle taşın analizi yapılmalıdır. Daha sonra 24 saatlik idrar ve kan analizleri sonucunda taş oluşumuna yol acabilecek minerallerin miktarları araştırılıp normal değerleri sağlayıcı tedaviler verilmedir.
ESWL işlemi sonrası neler yapılmalıdır?
İşlem sonrası hareket artırılmalı, spor ve yuruyuşler kırılan partikullerin dokulmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca gunluk sıvı alımı en az 1.5-2 litre olmalıdır.

Onemli Noktalar:
-Bobrek taşları tedavisinde ESWL ilk tedavi seceneğidir.
-En iyi sonucları alabilmek icin ESWL sınırları iyi bilinmelidir ve hasta secimi iyi yapılmalıdır.
-ESWL tedavisi oncesi uriner enfeksiyon olmamalıdır.
-ESWL cocuklarda da uygulanabilen oldukca etkili bir yontemdir.
-ESWL'nin etkinliğini artırabilmek icin ek endoskopik tedaviler yapılabilir.
-Bobrekteki taşlarda hedef alınan bolge bobrek olduğu icin seans sayısı en fazla 5-6 ile sınırlandırılmalı ve seans araları 4-5 gun olmalıdır. Seans sayısının artması bobrekteki hasar riskini cok artıracaktır.
-İdrar yollarındaki taşlar icin tedavi seansları daha fazla olabildiği gibi, seanslar arasındaki surenin daha kısa olması kabul edilebilirdir.
-Capı 20mm ya da daha buyuk taşlar icin ESWL planlanmış ise işleme başlamadan ureteral J stent takılmalıdır.
-Alt kaliks taşlarında taş boyutu 1 cm'nin uzerinde ise perkutan nefrolititomi(kapalı bobrek taş cerrahisi) başarısı ESWL'den yuksektir.



Op.Dr.Murad CELTİK
İstanbul Cerrahi Hastanesi

Adres:Ferah Sokak No:22 P.K.:34365
Nişantaşı / İstanbul


Call Center:444 44 24

Tel:0212 296 94 50 (PBX)

Fax:0212 296 94 82

E-Mail:[email protected]

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]