Vucudunuzda hastalık habercisi olabilecek 5 sinyale dikkat!Tırnakta beyaz ve sarı renkleri onemseyin
Tırnaklardaki yapı ve renk değişikliği vucutta gelişen birtakım sistemik hastalıkların habercisi olabilmektedir. Orneğin; sarı tırnaklar mantar hastalığında gorulurken, kaşık tırnak durumu veya tırnaklardaki beyaz lekeler demir eksikliği anemisinin bir bulgusu olarak ortaya cıkabilir. Tırnaklarda bombeliğin artması durumu ise; siroz, akciğer kanseri, bronşektazi ve bazı bağırsak hastalıklarında gorulebilen bir belirtidir. Tırnakta siyah cizgilenmeler ise tırnak yatağında kanama veya melanoma denilen bir kanser turunun habercisi olabilir.
Gozler de sağlığın aynası
Sklera denilen gozun beyaz kısımlarında sarı renk olması, karaciğer ve safra yolları hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Goz kapaklarındaki odem, şişlik bobrek fonksiyon bozukluğuna işaret ederken, gozbebeklerinin eşit buyuklukte olmaması kafa ici kanama, ve beyin travmaları gibi ciddi norolojik hastalık durumlarında gorulebilir. Goz bebeğindeki kuculmeler ise bazı kimyasal toksinlerle ve ilaclarla zehirlenmelerini işaret edebilmektedir.
Ciltte beyazlama ve kuruluğa dikkat!
Ciltte kendiliğinden ortaya cıkan morarmalar; losemi, immun trombositopenik purpura gibi bazı kan hastalıklarının erken bulgusu olabilirken; ciltteki beyazlamalar vitiligo ya da mantar enfeksiyonlarında gorulebilmektedir. Saclı deride fazla kepek, diz ve dirseklerde beyaz lekelerin varlığı sedef hastalığını; ciltte ağrılı, yuzeyden kabarık, ici su dolu kırmızı lezyonların olması ise zona hastalığını işaret edebilir. Ciltteki kuruluk ve kaşıntı, az sıvı tuketimi ya da tiroit bezinizin az calışmasına bağlı olabileceği gibi, bobrek yetmezliğinin de bir bulgusu olabilir. Ozellikle kalp yetmezliğine bağlı periferik dolaşımın bozulduğu durumlarda cilt; soluk renkli, terli veya morumsu bir renk alabilir. Ciltteki sararmalar da karotenin aşırı tuketimine bağlı olabileceği gibi karaciğer ve safra yollarındaki tıkanıklıktan da kaynaklanabilmektedir.
İstemsiz kilo kaybı hormon problemlerinden kaynaklanabilir
Kişide istemsiz ve hızlı kilo kayıpları varsa mutlaka tiroit hormon fonksiyonları ve kan şekeri incelenmelidir. Hipertiroidi ve diyabet hastalıkları icin ani kilo kayıpları hastalığın ilk bulgusu olabilir. Bunun yanında coğu kanser hastalığı ozellikle acıklanamayan kilo kaybı ile seyredebilmektedir. Gece terlemesi, ateş ve kilo kaybı uclusu lenfoma ve losemi hastalıklarında, kansızlık ile birlikte kilo kaybı ise mide ve bağırsak kanserlerinde gorulmektedir. Kilo kaybına eşlik eden halsizlik, oksuruk ve yuksek ateş varsa akciğer enfeksiyonları ya da tumorleri acısından araştırılmalıdır. Sırt ağrısı ile ortaya cıkan kilo kayıpları da akciğer tumorlerinin ve pankreas hastalıklarının habercisi olabilmektedir.
Kalp yetmezliği ve siroz nedeni ile kilo artışı olabilir
Hareketin azalması ya da yeme alışkanlıklarında bozulma olmaksızın ortaya cıkan kilo artışları, metabolik bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Tiroit bezi bazal metabolizmayı duzenleyen hormonlar uretmektedir. Tiroit bezinin yavaş calıştığı hipotiroidi durumunda kilo artışı, halsizlik, cilt kuruluğu ve saclarda dokulme meydana gelebilir. Yine şeker metabolizmasının bozulduğu insulin direnci ve diyabet hastalıklarında da ani, acıklanamayan kilo artışı kendini gosterebilir. Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu gibi vucutta sıvı birikiminin gorulduğu hastalıklarda da kilo artışı gorulebilmektedir.

[h=2]İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]