Bu amacla 2 adet 2TB Crucial X6 taşınabilir SSD aldım. Bu SSD'ler oldukca ufak ve hafifler ayrıca 800 Mb/s veri transfer hızına ulaşabiliyorlar. Gerci bu hıza USB 3.1 gen2 ile cıkabiliyor olsalar da Steam Deck'in gen1 olan 5Gbps veri yolu hızı da oldukca yeterli, 400-500 Mb/s hızlar mumkun yani. Bu en hızlı MicroSD karttan kabaca 3-4 kat daha hızlı demek, ustelik kapasite olceğinde de daha ucuza geliyor.
SSD'lerden birisine Windows 11 Pro ve Steam dışı kutuphanelerimi (Xbox Game Pass, Ubisoft Connect, Epic vs) kurdum. Bu kutuphaneler Steam Deck'de de bir şekilde calışabiliyor olsalar da Windows altındaki performansları ve uyum sorunları acısından daha stabil. O sebeple bu yontemi tercih ettim.
Diğer SSD'de de SteamOS kutuphanesi var. Bu sayede tum kutuphanemi yanımda taşıyabiliyorum.
SSD'ler cihaza sabit bir şekilde tutunabilsinler diye Steam Deck'e cırtcırtlı bant ile sabitlenebiliyorlar. Bu şekilde duşme, sallanma, cıkma derdi de olmuyor. Diskler direkt Type-C uzerinden bağlanılıp kullanılabiliyor olsalar da, bu şekilde kullanımda şarj portu da kalmayacağı icin, zamanında Nintendo Switch icin aldığım ufak ve hafif Type-C Dock'u da bu ekipmanlara dahil ettim. Bu sayede cihaz 3 USB 3.0, 1 HDMI 2.0, 1 gigabit Ethernet ve 1 pd 3.0 şarj girişine de kavuşmuş oldu. SSD'lerle benzer şekilde Steam Deck'in arka yuzeyine cırtcırtlı bantla sabitlenebiliyor. Konumlandırması sayesinde de hava kanallarını ya da herhangi bir duğmeyi de kapatmamış oluyorlar.
Bu şekilde hem cihazın ağırlığı cok arttırmadan ve ergonomisini de bozmadan ciddi kapasiteler ve kullanım imkanları da sağlamış oldum. Windows modulunu takarsam Windows 11, Steam modulunu takarsam da SteamOS direkt elimin altında oluyor. Ustelik şarj portunu kapatma derdi de ortadan kalkmış oluyor.
Dosya Ekleri