VUCUT BUTUNLUĞUNDE DİŞLERİN ONEMİ
Gunluk hayatımızda coğumuz ağız ve dişlerimizin gorduğu gorevlerin hatta onların varlığının bile farkına varmayız. Yemek yeme insanlar icin bir zorunluluk olmanın yanı sıra buyuk bir keyif aracıdır. Fakat bir şeyler yanlış gittiği zaman buyuk bir acı da olabilir. Ancak bir şeyler ters gittiğinde veya ağrımız olduğunda dişlerimiz aklımıza gelir. Ağzın en bilinen rolu, sindirim sisteminin giriş kapısı olması ve sindirim surecini başlatmak icin tasarlanmış olmasıdır. Dişler besinleri ısırmak, koparmak, oğutmek, dil ağzın icinde besinleri cevirmek ve tat almak icin, tukuruk ise yutmaya yardım etmek ve yiyeceklerin sindirimini başlatmak icindir. Fakat dişlerin bu gorevlerinin yanı sıra vucut butunluğundeki onemi coğu zaman goz ardı edilmekte ve tıp hekimlerimiz icin dişler vucudun farklı ve ayrı bir bolumu olarak algılanmaktadır.
İnsan organizmasında otonom sinir sistemi cok geniş bir ağ yapısı icindedir. Eğer bir karşılaştırma yapacak olursak, bedenimizdeki bu sinirlerin uzunluğu dunyamızın cevresinden 12 kat daha fazla olup, bedenimizde bulunan 40 trilyon hucreyi birbirine bağlar.Bu sistem bedenimizdeki tum yaşamsal faaliyetleri kontrol eder; solunum sistemini, vucut ısısını, sindirim salgı bezlerini, metabolizmayı, hormonal faaliyetleri ve salgılanmalarını, kalp ve dolaşım sistemini kontrol ederek yaşamı otomatik olarak kontrol eder.
Bu gun bildiğimiz bir gercek, bu sinirlerin, hastalıklara diğer deyişle dengesiz fonksiyonların hem oluşmasında hem de iyileşmesinde rol almasıdır. Bu sinir sisteminin doğal işleyişini aksatan vucudun icindeki ya da dışındaki her turlu bolgeye bozucu alan denir. Bozucu alan vucudun gecirmiş olduğu herhangi bir rahatsızlık veya cerrahi girişimden sonra iyileşmenin tam olmaması, burada biriken atık maddelerin vucudun butunune surekli olumsuz sinyaller yollamasıdır. Bağırsak florası bozukluğundan sonra en fazla bozucu alan kafa bolgesi ve dişlerde gorulmektedir. Tum yara yerleri(diş cekim ve operasyon yerleri de dahil) bozucu alandır
Dişleri besleyen sinirle butun vucudu besleyen sinir beyinde aynı cekirdekte bulunur. Gene dişleri besleyen sinirler sempatik ve parasempatik lifleriyle butun vucuda dağılan vagal sinirle kafada aynı ganglionlarda buluşur. Bu nedenden dolayı dişler butun vucudu, hormonları ve duyguları etkilerler. Bu bağlantı yuzunden dişlerdeki tedavi hatalı dolgular, bedenle uyumsuz metal sinyalleri, dişeti hastalıkları , enfekte dişler, duzgun doldurulmayan kanal tedavileri, kok parcaları, gomuk dişler, tam iyileşmemiş cekim yerleri, bedene surekli olarak olumsuz sinyaller yollarlar. Aynı şey tersi icinde gecerlidir. Vucudun herhangi bir yerinden yollanan olumsuz sinyaller diş ve dişetlerinde problemlere neden olabilir.
Yapılan calışmalarda %36 oranında diş hastalıklarının vucutta hastalık oluşturduğu ortaya cıkmıştır. Diş ve dişetlerinde coğalan zararlı bakteriler kan yoluyla vucudun diğer bolgelerine iletilirler. Bu bolgedeki sinirsel ağın vucudun her bolgesiyle iletişimi olduğundan gene bu bolgedeki hasarlı sinyaller vucudun diğer bolgeleri tarafından daimi olarak bozuk bir sinyal olarak algılanırlar. Bunun sonucunda hastalıklar ortaya cıkabilir.
Kalp hastalıkları başta olmak uzere, ureme organları(gebelerde erken doğum, duşuk doğum ağırlığı gibi sorunlar da dahil), beyin, eklem hastalıkları, bazı kanser turleri gibi hastalıklarda diş hastalıklarının onemli bir etken olduğu universiteler tarafından yapılmış araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Bir cok boyun ağrısı, bel ağrısı, başağrısı, kulak cınlaması, kronik yorgunluk, allerji gibi hastalıklar duzgun yapılan diş tedavilerinin ardından iyileşebilir. Doğum sonrası gorulen pek cok zihinsel ya da bedensel defektlerde kalıtsal ozelliklerin yanı sıra, fetusun annenin dişlerinden aldığı ağır metallerin etkisi olabilir.
Vucut bir butundur ve dişler bunun cok onemli bir parcasıdır. Ağrı yapmıyorsa dişlerde bir sorun yoktur mantığı yanlıştır. Nasıl olsa biri cekilse geriye 31 tane kalır, ya da protez takarak hayatımızı devam ettirebiliriz mantığı pek cok dişsel problemin yanı sıra tum vucuttaki problemlerin de gozardı edilmesine neden olmaktadır.
Hastalık oluştuktan sonra tedavi yapılması politikası yerine, hastalık oluşmadan once onlem alınması, koruyucu hekimlik calışmalarının artması, hem tedavi maliyetlerinin azalmasına hem de daha sağlıklı bir topluma sahip olmaya neden olacaktır. Koruyucu hekimliğin olmazsa olmaz basamaklarından birisi de ağız diş sağlıdır.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vucut butunluğunde dişlerin onemi
Sağlık0 Mesaj
●72 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vucut butunluğunde dişlerin onemi