VİTREORETİNAL CERRAHİ NEDİR?
Gozun icinde, goz boşluğunu dolduran vitreus denen jel kıvamındaki şeffaf yapı ve retina ile ilgili ameliyatlardır. Ceşitli nedenlerle (travma, şeker hastalığı, uveit, goz ici kanamaları gibi) vitreus bozulmakta ve gorme kaybı gelişebilmektedir. Vitreus icinde zarlar oluşmakta retinada cekintiler yaparak retina yırtıkları ve retina dekolmanına sebep olabilmektedir. Ayrıca merkezi gormeyi sağlayan makulada delikler ve makula yuzeyinde ince zarlar oluşabilmektedir. Butun bu bozuklukların tedavisi cerrahidir. Bu cerrahide goze girilerek, mikroskop altında ve lensler yardımıyla vitreus ozel aletlerle cıkarılmakta, kanamalar temizlenmekte, retina yuzeyinde oluşan zarlar temizlenmekte, dekolman olgularında retina altında biriken sıvı boşaltılarak retina yapışması sağlanmaktadır.
Bu bir mikrocerrahidir. Operasyon sırasında lazer, zarları boyamak icin ceşitli boyalar ve silikon, gaz gibi tampon maddeler kullanılmaktadır. Bu operasyonlar dikişsiz olarak yapılmakta, ve operasyon ile anatomik duzelme sağlanabilmektedir. Silikon verilen olgularda silikon 3 ay icinde cıkarılmakta, gaz verildiğinde ise hastaya belli bir yatış pozisyonu verilerek, gazın retinayı tampone etmesi sağlanmaktadır, kullanılan gazın cinsine bağlı olarak bier ay gibi bir sure icinde gaz kendiliğinden emilmektedir.
Gaz verilen hastaların, yuksek rakımlı yerlere cıkmaları, ucağa binmeleri sakıncalıdır, gazın genleşmesine bağlı olarak goz ici basıncı yukselebilmektedir.

[h=2]Adana Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]