Cildin renk hucreleri olan melanositlerin işlevini kaybetmesi nedeniyle beyaz lekelerle kaplanmasına vitiligo hastalığı denir. Hastalık vucudun gorunen yerlerinde olduğunda kişiyi sosyalleşmekten alıkoyabilir. Ancak her beyaz leke vitiligo olmadığından bir uzmanın tanı koyması onemlidir. Genellikle tanı koymak icin Wood denilen ozel bir lambayla lekenin incelenmesi yeterli olur. Bazen de lekeden bir kazıma yapılarak mikroskopta incelenmesi ile mantar hastalığından ayrılması gerekebilir. Nadiren teşhis amacıyla etkilenen bolgeden kucuk bir parca alınarak (biyopsi) mikroskop altında incelenebilir.
Cok kucuk bir lekeden buyuk bolgelere kadar değişen oranlarda vitiligo gorulebilir. Bazen yayılmadan kalabildiği gibi, bazı kişilerde etkilenen alanlar hızla genişleyebilir. Sınırlı bir bolgede, vucudun sadece bir yarısında veya yaygın ve simetrik olabilir.
Sık gorulduğu yerler genellikle guneş goren el, kol, ayak, yuz, dudak gibi cilt bolgeleri olsa da, koltuk altı, ağız ve burun ici veya cinsel bolgede de oluşabilir. Vitiligosu olan bazı kişilerde sac, kaş ve kirpikler de erkenden beyazlaşabilir.
Nedeni
Bu hastalıkta vucudun kendi bağışıklık hucreleri, renk hucreleri olan melanositlere saldırır ve ciltte beyazlaşmaya neden olur. Bu bolgede bulunan kıllar da beyazlaşır.
Nedeni henuz tam olarak acıklığa kavuşmamıştır. Bazı aileleri etkileyen bir yatkınlık veya genetik geciş soz konusu olabilir. Genel olarak vitiligonun vucudun kendi hucrelerine saldırdığı otoimmun bir hastalık olduğu kabul edilir. Stres tetikleyici olarak suclansa da, bu konu tam olarak kanıtlanmış değildir.
Hastalık coğu kez 20 yaşından once başlar, 40 yaşından sonra gorulmesi ise nadirdir. Bazen tiroid hormon bozuklukları, diyabet, anemi gibi başka hastalıklarla birlikte gorunduğunden bunlara yonelik tetkiklerin yapılması onem taşır .
Tedavi
Tedavi ile gorunuşun duzelmesi amaclanır. Bu acıdan hastada gorulen vitiligonun yeri, yaygınlığı gibi durumlar dikkate alınarak tedavi planlanır. Kozmetik kremlerin ve kalıcı boyaların kullanılması hastaları rahatlatabilir. Ancak bu tur cozumler gecicidir.
Vitiligoda bolgesel olarak uygulanan ilaclar ve ışın gibi tedavi yontemleri oldukca etkilidir. Işın tedavisinde hedef renk hucrelerinin tekrar işlev kazanmasıdır. Bu amacla uygulanan ultraviyole ışınlarıyla bu bolgelerdeki renk pigmentlerinin uyarılması sağlanır. Işın tedavisi yaygın vitiligoda PUVA kabinleri, bolgesel olduğunda ise mikrofototerapi şeklinde gercekleştirilir.
Vitiligo bulunan kişilerde vucudun ultraviyole ışınlarına duyarlılığı arttığından guneşe cıkıldığında yuksek koruma faktorlu guneş kremleri onerilir.
[h=2]Bursa Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vitiligo, nedeni ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vitiligo, nedeni ve tedavisi