Radyasyon, ultraviyole guneş ışınları, sigara, kanserojen maddeler iceren besinler, hava kirliliği, ağır metaller gibi bir cok faktorun kansere neden olduğu herkes tarafından biliniyor, peki ya bakteri ve virusler de risk grubunda yer alıyor mu? Bazı bakteri ve virusler risk yaratmakta ve insan vucudunda uzun yıllar kalabilen ve hucrelerde değişikliklere neden olan virusler kansere yol acabilmekte ancak bu, viruslerin mutlaka kanser yapacağı anlamına da gelmiyor.
Toplumun buyuk bir kesimi kanserden korunmak icin yaşam tarzında değişiklik yaparak, hormonlu gıdalar, zararlı guneş ışınları ve sigara gibi etkilerden uzak durulmasın gerektiğini biliyor. Genetik miras, değişen yaşam koşulları gibi bircok neden ile ortaya cıkabilen kansere bazın bakteri ve virusler de neden olabiliyor. Enfeksiyona bağlı kanserler, gelişmekte olan ulkelerde, gelişmiş ulkelerden cok daha fazla goruluyor. İnsan vucudunda uzun yıllar kalabilen ve insan hucrelerinde değişikliklere neden olabilen virusler kansere yol acabiliyor. Virus veya bakterilerin yol actığı rahatsızlıkların seyri her insanda farklı olur ve bazı insanda basit bir enfeksiyona yol acarken, bazı insanda da kansere neden olabilir.
Her virus farklı etki gosteriyor
Kansere neden olduğu bilinen başlıca mikroorganizmalar Ebstein Barr Virus (EBV), Human Papilloma Virus (HPV), Hepatit virusleri ve mide ulserine neden olan Helicobacter pylori bakterisidir.
Orneğin EBV aslında ozellikle ergenlik cağındaki cocuklarda opucuk hastalığı adıyla bilinen ateşli hastalığa neden olur. Genellikle iyi seyirli olan bu hastalık, tedavisiz, kendiliğinden iyileşir. EBV toplumda oldukca sık oranda gorulur. Hemen hemen toplumun %80-90’ı bu virusle hayatlarının bir doneminde karşılaşmıştır. Bununla beraber EBV bazı lenfoma tiplerinin ve nazofarenks (yutak) kanserinin nedenleri arasında saptanmıştır.
Human Papilloma Virus (HPV) ise daha cok genital siğillere neden olmaktadır. Bu virus de EBV gibi toplumda oldukca sık gorulur. Cinsel aktif her iki kadından biri hayatı boyunca mutlaka HPV ile karşılaşır. Coğu zaman belirtisiz seyreden bu hastalık bazen genital bolgede deride ve mukozada siğillere neden olur ama bundan daha onemlisi ozellikle kansere neden olduğu bilinen HPV tip 16 ve 18 ile oluşan enfeksiyonlarda herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmayıp, yıllar sonra rahim ağzı kanseri olarak ortaya cıkabilir. Aynı şekilde anus ve penis kanserlerinde de bu virus saptanabilir. Ayrıca HPV’nin bazı tipleri larenks (soluk borusu) kanserlerine neden olmaktadır.
Hepatit virusleri ozellikle hepatit B virusu (HBV) ve hepatit C virusu (HCV) adından da anlaşılabileceği gibi hepatit etkenleridir. Karaciğerde enfeksiyona neden olarak sarılık yapabilirler. Akut veya kronik hepatite neden olabilirler. Akut enfeksiyon yani ani başlayan ve sarılağa neden olan hepatitler daha buyuk oranda iyileşir. Oysa belirtisiz seyreden enfeksiyonlar genellikle kronikleşir ve yıllarca sessiz bir bicimde kalır. Kimi hastada oncelikle siroz yani karaciğer yetersizliği oluşur kimisinde ise doğrudan karaciğer kanseri gelişebilir.
Helicobacter pylori bakterisi mide ve on iki parmak ulserine neden olmaktadır. Genellikle iyi bir tedavi uyumuyla iyileşn bu hastalık bazı kişilerde kronik bir hal alır. Uzun yıllar Helicobacter enfeksiyonu ile yaşayan kişilerde mide kanseri daha sık olarak gorulmektedir. Bu nedenle Helicobacter saptanan hastalarda bunun tedavisinin yapılması oldukca yararlıdır.
Sağlıklı yaşam vucut direncini sağlıyor
Virus ve bakterilerin yol acabileceği kanser vakalarından korunmak icin Hepatit B ve HPV aşıları etkilidir. Hepatit B aşısı bebeklerde birinci ayda yapılır, ancak erişkinler de bağışıklık durumlarına gore hayatlarının bir doneminde aşılanabileceklerdir. HPV aşısı ise ilk cinsel deneyimini yaşamamış kız cocuklarına onerilmektedir. Daha once cinsel ilişkisi olmuş olsa bile bundan sonra karşılaşacağı HPV’ler acısından koruyucu etki gostermesi icin 50 yaş altı tum kadınlara bu aşı uygulanabilir. Sağlıklı yaşam, doğru beslenme, stres ve sigaradan uzak durma gibi koşulları hayatın bir parcası haline getirmek gerekmektedir ve duzenli yaşam bağışıklık sistemini guclendirir, dolayısı ile kanser riskini de azaltmaktadır.
[h=2]Kocaeli Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Virusler kansere neden olabilir mi?
Sağlık0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Virusler kansere neden olabilir mi?