Hepatit A,B,C Herpes-HIV
Hepatit Tedavisi
Hepatit tedavisi, ozon terapinin en onemli alanlarından biridir. Bu durumda, ozonun terapotik etkisi virus uzerine direk etkisi ve aynı zamanda immunomodulator aktivite ile indirek etkisi yoluyla ortaya cıkar. Ozon terapi tum viral hepatit turlerinde (A, B, C), ozellikle kronik formlarda etkilidir.
Ozon virus membranındaki polipeptid zincirleri uzerine etki ederek hedef hucrelere (hepatositler) yapışmasını imkansız hale getirir, aynı zamanda virus proteinlerinin sentezinde yer alan reverse transkriptaz enziminin aktivitesini değiştirir ve boylece virusun coğalma siklusunu bloke eder (Freberg, Carpendale, 1988). Kapsullu virusler, ozonla kolayca etkileşen lipidi daha fazla icerdiğinden ozona daha duyarlıdırlar.
Ozonun uyardığı ilave peroksit sağlanması, hepatitte her zaman azalmış hucre fagositik aktiviteyi yoğunlaştırır. Ozon-oksijen gaz karışımı hem hucresel hem de humoral immuniteyi aktive eder. Ozon terapi, viral enfeksiyonu karşı vucudun endojen savunmasındaki en onemli faktorlerden biri olan interferon başta olmak uzere sitokin oluşumunda artışa neden olur. Bunun sonucunda T-killer hucrelerin sentesinde artış olur bu hucreler humoral immuniteden, B lenfositlerin fonksiyonunu regule eden T-helper hucrelerin oluşumunun normalizasyonundan sorumludur. Bu bahsedilen olaylar sonucda inflamatuar procesin baskılanmasına ve ortadan kalmasına yol acar.
Ozon, trombosit agregasyonunda azalma, sekonder reaktif bir inflamasyonun (mikronekroz ve mikrotromboz) gelişmesini engelleyen, kanın fibrinoloitik aktivitesinde ve hipokoagulasyonunda artışa neden olarak hemostaz uzerinde pozitif bir etki gosterir. Aktif oksijen eritrositlerin elastisitesini ve deformabilitesini artırarak, eritrositlerin oksijen-transport fonksiyonunu ve dolayısıyla da mikrosirkulasyonu ve dokuların oksijenizasyonunu artırır. Oksidatif serbest radikal procesleri ile endojen antioksidan sentezi arasındaki dengesizliği yok eder.
Kronik hepatitte secilecek tedavi metodu, yuksek aktivite seviyesi ozelliğine sahip olan ozonlu major otohemoterapidir. İlk MOHT uygulamasında 500 mcg ozon dozu – 100 ml kan ve aynı hacimde gaz karışımı 5000 mcg/L (deneme uygulaması) ozon konsantrasyonu kullanılır, daha sonraki uygulamalar icin ozon dozu 700 mcg – 100 ml’ye ve aynı hacimdeki gaz karışımımdaki ozon konsantrasyonu 7000-10000 mcg/L’ye basamak basamak yukseltilir (yaklaşık 6-8 uygulama iki gunde bir yapılır). Transaminaz seviyesinde azalma sağlandıktan sonra, elde edilen antioksidan seviyesi sabitlene kadar, ozon dozu 700-500 mcg – 100 ml kan’a ve aynı hacimdeki gaz karışımındaki ozon konsantrasyonu 7000-5000 mcg/L (haftada 1 uygulama)’ya duşurulur. Daha az şiddetli hepatit vakalarında, ozon tedavisi 1600-2000 mcg/L konsantrasyonda ozonlanmış 400 ml serum fizyolojiğin intravenoz infuzyon ile 10-12 gunluk uygulama iceren bir kur planlanır.
Başka bir tedavi şekli ise, iki gunde bir gercekleştirilecek rektal ozon insuflasyonudur. Bir tedavi kurunde 10-15 insuflasyon yapılır. Tavsiye edilen ozon konsantrasyonu, 300-500 ml hacimde 5000-10000 mcg/l (ozon dozu – 1500-3000-5000 mcg). Son zamanlarda toksik nedenli hepatit oranı (alkol ve ilacların neden olduğu) karaciğerin kronik diffuz hastalıkları arasında oldukca artmıştır. Bu vakalarda ozonun terapotik etkisi, lipid peroksidasyon proceslerinin aktivasyonu suresince hepatosit uzerine koruyucu bir sol oynayan glutatyon sisteminin detoksikasyonunun antioksidatif mekanizmasını başlatan peroksitlerin oluşumune bağlıdır. Toksik hepatit tedavisinde ozonlanmış serum fizyolojik infuzyonu ve rektal insuflasyon kombine olarak kullanılmalıdır (yukarı bakınız). 2-3 uygulamadan sonra hastalar genel durumlarında subjektif iyileşmeler, iştah ve uykuda duzelme, cilt kaşıntısında, sağ prekostal bolgede ağırlık ve ağrı ile dispepside azalma ve calışma isteklerinin arttığını bildirirler.
Bir tedavi kurunden sonra kanın biyokimyasal ve immunolojik indekslerinde pozitif gelişmeler (hiperbiluribinemi, AST, ALT, ALP seviyelerinde artış, albumin uyarıcı fonksiyonunun normalizasyonu) meydana gelir ve %60 hastada viremi kaybolur (A.V. Zmyzglova, N.P. Isaeva, 1998). Lipid peroksidayon procesleri inhibe olur ve aynı zamanda vucudun antioksaidan savunma sistemi aktive olur. Reohepatografi ve biyomikroskopi verilerine gore sistemik ve intrahepatik mikrosirkulasyon parametrelerinde belirgin iyileşmeler gorulur (V.V. Nedogoda, O.Yu. Sviridenko, 2000). Tedavinin hastalarca iyi tolere edilmesi onemlidir; herhangi bir agrevasyon veya komplikasyon hastalard gozlenmemiştir.
Ozonun kullanımı 1-2 aya kadar uzatılabilir, ve uygulamalar haftada 1-2 kere gercekleştirilebilir. Hepatit tedavisinde ozon terapi tamamlayıcı ya da monoterapi şeklinde kullanılabilir. Birlikte antioksidanların kullanılması gereklidir. Hepatit C ve Ozon Tedavi HCV Dunya’da gorulme sıklığı hızla artan bir hastalıktır. Masif halk sağlığı acısından onemli bir yere sahip olup adapte olma ve patojenitesi cok yuksektir. Hepatit virusunun tanınması 1970’lere dayanır. Hepatit C ise 1989’da tanınmıştır. Bugun Dunya insan populasyonu , goc ve seyahatler Hepatit C virusunun demografik ve jeografik dağılımını hızla artırmıştır. HCV parcacığı nukleokapsit ve tek bir RNA ‘dan oluşmuştur.
9600 nukleotitlidir ve proteinden oluşmuş bir zarfı vardır. HCV’nin genotipik fleksibilitesi mevcuttur. Lipid yapısının %60’ı fosfolipid ve geri kalanı kolesterolden oluşmuştur ve yaklaşık 100 tane alt grubu vardır. HCV’nin viral yaşamı konak hucre yuzeyindeki reseptore bağlanarak devam eder ve bu genelde hepatosittir.(karaciğer hucresi) Ancak kemik iliği , bobrek hucreleri, makrofaj, lenfosit ve granulositlerde etkilenebilir. Virus bir kez hucreye girdikten sonra zarfı ortadan kalkar ve ribozomlara bağlanarak viral polimeraz RNA replikasyon dongusune başlarlar ve gunde ortalama 10 milyar kadar viron meydana gelir ve genel kan dolaşımına ve lenfatik dolaşıma salınırlar boylece yeni hucreleri ve onceden enfekte olmuş hucreleri yeniden enfekte ederler. HCV RNA polimeraz chain reaksiyon(PCR) ile gosterilir.
Mililitrede 10 milyondan fazla viron varsa PCR ile tesbit edilebilir. 0,0001 mililitre kan bile enfeksiyon icin yeterlidir. Klinik ve laboratuvar hepatit manifestasyonları hepatit C akut fazda cok nadir ve zor yakalanır. Buyuk bir kısmı kronikleşir, 6 haftalık bir enkubasyon suresi vardır. Once ve bazen semptomlar, halsizlik, başağrısı, iştahsızlık, hafif bir karın ağrısı şeklinde olur. Preikterik donem, bu semptomlardan sarılığın başlamasına kadardır ve genelde 2-12 gun arasıdır. İkterik donem, sarılığın başlaması ve idrarın koyulaşması ile gorulur. İyileşme doneminde semptomlar kaybolur.
Kronik hepatitde HCV RNA ve karaciğer enzim yuksekliği 6 ayda veya daha uzun sureli gorulur. Hastalar asemptomatik veya bazen akutegzezarbasyon ile semptomların geri donmesi şeklinde gorulebilir. Hepatit C diğer hepatik viral enfeksiyonlardan serolojik ve virolojik araştırmalarla ayırd edilir. Karaciğer enzimleri, karakteristik olarak etkilenmiştir. ALT, AST, GGT, ALP, Bilurubin, Protrombin zamanı ve pleteletler etkilenmiş olabilir. Siroz ve hepatoseluler karsinom, %20-25 hastada 20 yıl icinde gorulebilir. %10 hasta tamamen iyileşebilir. Şimdiki tedavilerde interferon ve ribavirin tedavisi yapılmaktadır. Bunların ceşitli yan etkileri mevcuttur.
Hepatit C ve Ozon ile tedavisi : Ozon cok guclu bir oksidan olup, artan dozlarda kana verildiğinde, ceşitli kan hucrelerine etki eder. Lokositler, Trombositler oksidatif strese dayanıklıdırlar. Ozonun antiviral etkinlikleri son zamanlarda keşfedilmiştir. Yapılan calışmalarda ozonun virusun lipid zarfına etki ederek parcaladığı gosterilmiştir. En hassasları HCV, Herpes 1 ve 2 , HIV 1 ve 2’dir. Son yapılan calışmalarda HCV viral yukunun azaldığı hepatik enzimlerde duzelme sağlandığı ve genel hasta sağlığının duzeldiği gorulmuştur. Teknik olarak MAHT onerilmektedir.
© Copyright 2014 - Ozon Klinik
[h=2]Antalya Medikal Estetik Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Viral enfeksiyonlar ve ozon terapi
Sağlık0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Viral enfeksiyonlar ve ozon terapi