Videolaringoskopi, bir endoskopik muayene bicimidir. Bu yontemle, diğer endoskopik muayene yontemlerinde olduğu gibi vucudun herhangi bir bolumu (burada larinks yani gırtlak) bir optik sistem aracılığı ile gorulebilir. Bu goruntulerin, elde tutulan ve endoskopa bağlı bir kucuk kamera ile monitore aktarılması sayesinde goruntu, aslından cok daha buyuk bir şeklide ve kolayca takip edilebilir olarak gozlenebilir. Stroboskopi ise muayene edilen bolgenin goruntusunun insan gozunun takip edebileceği bir hızda izlenmesine olanak sağlar.
Ses tellerimiz normal bir erkekte saniyede yaklaşık 120 kez, bir kadında yaklaşık 200 kez, bir cocukta ise 300 kez kadar titreşir. Bu rakamlar, hicbir ses eğitimi olmayan bireyin normal konuşma sırasındaki değerleridir. İnsan gozu, bu titreşimleri takip edecek kadar hızlı değildir. Stroboskopi ile elde edilen goruntu, basit bir anlatımla, bir diskoda beyaz ışıklar altında dans ederken, karşınızdaki arkadaşınızın hareketini izlemeniz gibidir. Yani hareketi donmuş karelerin art arda izlenmesi gibi algılarsınız. Bu ses telinin hareketlerini detaylı olarak gormemizi ve dolayısıyla hastalıklı alanı doğru olanak tanımlamamıza olanak sağlar.
Videolaringoskopi sırasında goruntuler dijital yada analog video kayıtları olarak kaydedilebilir, aynı sırada veya daha sonra bu video kayıtlarından fotoğraflar cekilebilir. Bu sayede ses tellerinde veya larinksin diğer yapılarında olan değişiklikler arşivlenebilir ve değişik zamanlara kontrol amacıyla kullanılabilir.
Bu yazılar www.haldunoguz.com adresinden alınmıştır.

[h=2]Ankara Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]