Vicdan ve merhamet sahibi cocuğa nasıl sahip olabilirsiniz?Cocuğumun vicdan ve merhamet sahibi olması icin ne yapmalıyım?
Cocuğunuzun yardımsever, merhametli, şefkatli, vicdan sahibi olmasını istiyorsanız oncelikle bunu sozlerinizle, davranışlarınızla gosterin. Cevrenize, komşularınıza yardımsever olun. Tabiatı, hayvanları sevdirin. Karşılık beklemeden iyilik yapmanın bir erdem olduğunu anlatın.
Kim istemez ki cocuğunun merhametli olmasını. Vicdanlı. Yardımsever. Başkalarını da kendisi kadar duşunen, hem de en cok anne ve babasını. Yaşlandığında anne ve babasına “off” bile demeyen, hep “once ben” değil belki de “once sen” diyen. Mumkun mudur bu? Başkalarını onemsemek, kendinden once duşunmek…
Hatta bazı anne babalar derler ya “sen buyuduğunde bana bakacaksın!”. Korkarlar gelecekten. Umitle bağlanırlar cocuklarına. Onlar buyuyunce anne babalarına bakacaklardır. Tıpkı şimdi anne babalarının onlara baktığı gibi… Onlara “Off” bile demeyeceklerdir…
Başkalarını da duşunmek, onlar icinde uzulmek psikolojide empati ve sempati olarak tanımlanır. -Batı kaynaklarında şefkat ve merhametin tam karşılığı yoktur-Empati gelişimi ilk bebeklik ve cocukluk donemiyle başlar. Nasıl mı? Anne-baba-cocuk arasındaki sağlıklı şefkat dolu ilişkiyle. Cunku ancak şefkatle ulaşılır ve harekete gecer vicdan. Vicdan eğitimi şefkatle başlar Once dokunan, evet her ağladığında kucağına alan bir annenin; korktuğunda cocuğuna sarılan bir babanın şefkatiyle. Torununu kucaklayan bir dede, şakalaşan bir amcayla, okulda gulumseyen, bağırmayan şefkat dolu bir oğretmenle gelişir vicdanlar.
İnsanı diğer canlılardan ayıran ozelliktir vicdan ve merhamet. Siz istemez misiniz; hayvanlara eziyet etmeyen, ters donen bir kaplumbağayı ceviren, babası uyuduğunda onun ustunu orten bir evlat; duştuğunde arkadaşına gulmeyen onun elinden tutup kaldıran bir arkadaş; ders notlarını her gun derse gidip zahmetle tutan ama okula gelemeyen arkadaşıyla paylaşan bir kampuslu, biskuvisini yanındaki sıra arkadaşına ikram eden birinci sınıf oğrencisi, zorlukla yuruyen yaşlı dedesinin elini tutan bir torun, her gun kayınvalidesini seve seve diyalize goturen bir gelin olmasını. Vicdanlı, merhametli bir evlat, bir gelin, bir torun, bir oğretmen yetiştirmek kim istemez ki… Peki nasıl?
Cocuklarınızın merhametli vicdanlı olmasını istiyorsanız;
1. Aile icinde birbirinize şefkatli davranışlarda bulunarak model olun. Sevgi dolu ve sıcak bir aile ortamı icinde buyuyen cocuklar başkalarının duygularına daha duyarlıdırlar. Yapılan araştırmalar okul oncesi donemde annenin cok şefkatli olmasının cocuktaki empati duzeyini artırdığını gostermiştir. Uyuyan yabancının ustunu ortun, cocuğunuz duştuğunde ona bağırmayın, ” cok mu acıdı?” diyerek sarılıp acısını hissettiğinizi ona fark ettirin.
2. Cevrenizde yardımsever davranışlarda bulunun. Fakirlere, muhtac olanlara yardım edin; kuculen kıyafetlerinizi, oyuncaklarınızı cocuğunuz ile birlikte secip verin. Muhtac olan komşularınıza destek olun.
3. Cocuğunuzun size yardımcı olmasına izin verin. Eline toz bezi verin birlikte evin tozunu alın. Sofrayı hazırlama, bulaşık makinesini boşaltma, kucuk kardeşiyle ilgilenme veya copleri atma gibi evle ilgili duzenli sorumluluklar verin. Ona kek yapmasını oğretin. Yumurtayı kırarken ona nasıl kıracağını sabırla gosterin.
4. Doğayı ona sevdirin. Doğa ile butunleşmesinde ona yardımcı olun. Evinizdeki cicekleri sulama vazifesini verin. Cicekleri koklayın ve hatta ciceklerle konuşun.. Birlikte ağac dikin ve yuruyuşler yapın.
5. Hayvanları sevdirin ve besleyin. Birlikte ac bir kopeği besleyin, susamış kediye sut verin; artan yemeklerinizi poşetleyip sokaktaki hayvanlara verin. Karıncaları ezmeyin.
6. Ona paylaşmanın guzelliğini, sevincini icinde hissetmesine vesile olun. Beslenme cantasına arkadaşlarıyla paylaşması icin ara sıra surprizler hazırlayın.
7. Duşunceli ve iyiliksever davranışlarını onun karakteriyle ozdeşleştirin. “Sen cok iyi ve cok yardımsever, guzel duşunen bir cocuksun” gibi…
8. Davranışlarının başkaları uzerinden etkilerini anlatın. Arkadaşına zarar verdiğinde veya haksız ve yanlış bir davranışta bulunduğunda “Sen onun yerinde olsaydın ne hissederdin?” sorusunu sorun ve haksız davranmasına izin vermeyin. Kurallarınızı acık ve net koyun.
9. Duygularını anlayın ve ifade etmesinde yardımcı olun ,duygularını anladığınızı ona hissettirin ve bol bol duygularıyla ilgili sozcukler kullanın.” Cok kızgın gozukuyorsun bir şey mi oldu?” gibi…
10. Akrabalarınızla ilişkilerinizi guclendirin. Dayı, hala, amca, teyzeleriyle duzenli goruşmesine vesile olun.
11. Karşılık beklemeden iyilik yapmanın bir erdem olduğunu ona davranışlarınızla ve sozlerinizle ifade edin. Sizde karşılık beklemeden iyilikler yapın.
12.İyi cocukların yapacağı şeylerin listesini cıkarın, odasına asın. Yaptığı her iyiliğin muhakkak karşılık goreceğini anlatın. İyilik yapmasına vesile olun, teşvik edin. İdeallerine iyi cocukların yapacakları şeyleri koyun. Yaptığı her iyi davranış da meleklerin onu alkışladığını ve yaptığı iyiliklerin bu dunyada ve ahirette de iyilik olarak karşısına cıkacağını ve mukafatlandırılacağını ona anlatın.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]