VERTİGO
Vertigo govde veya cevrenin konrolunun kaybı sonucu hissedilen bir durumdur. Vertigodan yakınan kişi, ya cevrenin etrafinda donmesinden şikayet eder veya kendi govdesinin donuyormuş gibi bir illuzyona sahip olur.
Vertigo, donme illuzyonudur. Sol ve sağ vestibuler cekirdek arasındaki eşit olmayan noronal aktiviteye sonucu oluşur. Kişinin dengesini surdurmesi, kulak -beyincik-goz bağlantılarının tam ve eşit calışmasına bağlıdır. Bir taraftaki bir dengesizlik baş donmesine sebebiyet vermektedir.
Baş donmesinin iki onemli alt grubu vardır. Birincisi periferik vertigo dediğimiz genelikle kulaktan kaynaklanan vertigodur. Sıklıkla bu vertigoya rastlamaktayız.Vertigo baş hareketleriyle her zaman kotuleşir. .Bazı manevralar ile bu şikayetleri hemen gecirmek mumkun olabilir.
İkincisi santral vertigo diye bilinen norolojik kokenli vertigodur. Santal vertigoya daha cok 55-60 yaş sonrasında rastlamaktayız. Santral vertigo, beynin kan dolaşımında bir yetersizlik olduğu durumlarda gorulen başdonmesi, dengesizlik, baygınlık gibi bilinc durumunda değişikliğe yol acabilen vaskuler yetersizlik durumudur. Beyin beslenmesi boyundan beyne giden on ve arka taraftaki damarlarla sağlanmaktadır. Arka taraftaki damarlarda bir yetersizlik olduğu zaman baş donmesi, denge kaybı, baygınlık, bulantı gibi şikayetler olur.
Santral vertigoda ozellikleri şu şekilde sıralanabilir.
Baş donmsei şikayeti nisbeten hafiftir.
Sıklıkla sabit, aynı duzeydedir,artıp azalmaz
nistagmus olmayabilir, tek veya iki yonlu vertikal olabilir
kulak cınlaması,işitme kabı gibi eşlik eden bulgular cok nadir veya yoktur
beyne giden kanın azalmasına bağlı bulgular genelikle vardır.
Periferik vertigo ise;
Sıklıkla şiddetli ve aralıklı artıp azalan bir seyir gosterebilir.
Nistagmus her zaman bulunur, asla vertikal olmaz
kulak cınlaması, işitme kaybı gibi eşlik eden bulgular sıklıkla vardır.
Bilinc kaybı, gorme kaybı gibi bulgular eşlik etmez
Pozisyonla şiddetlenir, bulantı kusma eşlik eder.
Baş donmesi, bulantı, kusma denge kaybı ile baş vuran bir hastaya oncelikle acilen muayene edip hangi tur vertigosu olduğuna karar verilir. Eğer periferik vertigo duşunulmuş ise KBB uzmanı hekimin oncelikle değerlendirmesi gerekli olacaktır.
Yok eğer santral tip vertigo duşunulmuş ise noroloji uzmanı hekimlerce bu şikayet değerlendirilip buna gore tetkik ve tedavisi yonlendirilmesi gerekli olacaktır.







[h=2]İstanbul Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]