Vertigo,Vertigo, Latince donmek anlamındaki verter kelimesinden gelmektedir ve vertigo da donme halinde olmak anlamındadır. Vertigo bir rotasyon hareketidir. Eşyaların hastanın etrafında bir eksen cevresinde donuyor hissi veya gozler kapalı iken hastanın eşyalar etrafında donuyormuş hissi olarak tariflenir. Yani bir hareket halisunasyonudur ve olmayan bir hareketin algılanmasıdır. Polikliniklere başvuran her beş hastadan birinin benzeri şikayetleri mevcuttur. Hasta icin zor ve yaşam kalitesini duşuren bir durumdur.
Vertigo başlı başına bir hastalık değildir ama pek cok hastalığın belirtisi olarak ortaya cıkar ve polikliniklerinde sıklıkla gorulen sorunlardan biridir. Tahminlere gore, dunya nufusunun yaklaşık yuzde 5 ile 10'u vertigoyla tanışmış durumdadır.
Denge sistemi biz farkında olmadan surekli olarak calışan bir duyumuzdur. Bizler onun varlığını ancak bozulduğunda fark ederiz. Peki dengemizi sağlayan yapılar nelerdir? İşte denge duyusunu anlamaya calıştıkca onun ne kadar karmaşık bir duyu olduğunu fark ediyoruz. Denge; vucudumuzu taşıyan kaslar, kemikler ve eklemlerimizden gelen duyular ile ic kulaklarımız ve gozlerimizden gelen butun bilgilerin beyincik ve beyin tarafından toplanıp analiz edilmesi sonucu oluşan bir duyumuzdur. Bu karmaşık yapıda oluşan bir bozukluk sonucu baş donmesi şikayetinin oluşması durumunda hastada sebebi bulabilmek icin butun bu bolgelerin gozden gecirilmesi gerekmektedir. Bu yuzden baş donmesi olan hastada tanı konulabilmesi icin oncelikle kulak-burun-boğaz hastalıkları ve noroloji tarafından değerlendirilme yapılmalı ancak gereğinde dahiliye, goz hastalıkları ve bazen de fizik tedavi bolumlerini de iceren multi-displiner bir yaklaşıma ihtiyac duyulmaktadır. Hastalığın doğası gereği vertigonun sebebi araştırılırken tanısı ancak dışlama yontemleriyle koyulabilmekte ve hastalar tanısı konulana kadar yukarıda belirtilen bir cok bolum tarafından muayene edilmek ve cok ceşitli tetkiklerin yapılması durumunda kalabilmektedirler.
Ani başlangıclı baş donmesi şikayeti ile başvuran bir hastada ilk olarak yapılması gereken bu durumun santral (beyin kaynaklı) mi yoksa periferik (beyin dışı) mi olduğunu belirlemektir. Periferik kaynaklılar genel olarak daha iyi seyirlidirler. Periferik kaynaklı vertigo nedenleri en cok ic kulak ve orta kulak hastalıkları nedeniyle oluşmaktadır. Oysa santral kaynaklı bir baş donmesi beyin kanaması, beyin enfarktusu gibi acil mudahale ve hatta yoğun bakım gerektirebilir.
Vertigonun sebebi bulunduktan sonra tedavisi ilgili hekimin muayene sırasında hastaya yaptıracağı basit bazı baş hareketlerinden, ceşitli medikal tedavilere ve gerektiğinde cerrahi tedaviye kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsar.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]