Verilen kiloların korunması..Sişmanlıktan Zayıflama Yolunda Adım Adım ** 7
Tekrar kilo alma kaygısı, bu kaygı sebebi ile başlayan mutsuzluk halleri..
Evet her şey tamam istediğiniz kiloya sonunda ulaştınız.. (cerrahi yontem, diyet, spor)
Artık girdiğiniz her mağazadan alışveriş yapabilir durumdasınız..
Ne giyseniz yakışıyor..
Goren herkes hemen anlıyor ve şaşkınlıkla dile getiriyor verdiğiniz kiloları..
‘Ne kadar buyuk bir başarı’ diye her defasında vurguluyorlar verilen kiloları..
Sizdeyse bu ovguler uzerine mutluluk hissi oluşması gerekirken ic sıkıntısı cereyan ediyor…
Neden diyorsunuz kendi kendinize..
Verdim işte o kadar kiloyu neden bu ic sıkıntısı..
Neden ovgu aldığım her an bir bunalma duygusu soz konusu oluyor..
Bir cok hastam bu yaşanan durumu şu şekilde betimler; sabah kalkıyorum, kendimi o kadar mutlu ve rahat hissediyorum ki Merve Hanım size anlatamam. Giyiniyorum ozen ile. Biliyorsunuz artık giyinmem eskisine nazaran daha uzun suruyor. ( guluşmeler..)
Dışarıya CIKIYORUM VE ANSIZIN COK UZUN ZAMANDIR GORUŞMEDİĞİM BİRİ KARŞIMA CIKIYOR….. OF DİYORUM İCİMDEN YİNE BAŞLIYORUZ…
‘Neye başladığınızı anlayamadım’ diyorum, durumu biraz daha acabilir miyiz?
Bilmiyorum…
‘Doğru mu anladım bir goz atalım’ diyorum. Mutlu uyanıyorsunuz, ozenle hazırlanıyor ve dışarı cıkıyorsunuz fakat sizi eskiden tanıyan biri ile karşılaşınca mutsuz oluyor ve tanımlayamadığınız bir duşuncenin beyninizde dolaşmaya başladığını soyluyorsunuz.. Peki sizce bunun sebebi gecmişteki bedeninizi bilen biri ile karşı karşıya kalmak olabilir mi?
‘Evet olabilir’diyor hastam, sonra yine tekrarlıyor ama neden olduğuna emin olamıyorum. Bilemiyorum..
Bir şeye başlıyoruz o anda fakat neye olduğunu bilemiyorum..
Hemen koşarak uzaklaşmak geliyor icimden..
Gormemezlikten gelmek istiyorum o insanı, fakat cok gec oluyor ben hareket edene kadar..
Bir bakıyorum yine okların bana donduğu bir konuşma icerisine girmişiz bile…
Aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa ne kadaaaaaaaaaaaaaaar zayıflamışsıııııınnnnnn!!!!!!!
Nasıl becerdiiiiiiiiiinnnnnnnnn?????????
Senin kemiklerin iri değil miydi????
Nasıl verirsin bu kadar kiloyu anlayamadııııııım !!!!!!!!!!!!!
‘Ameliyat oldum ve verdim, gidiyor yavaş yavaş ama rahatım’ diye de ekliyor..
Yine bir tepki karşı taraftan ne ameeliyatıııııı, aaaay iradene sahip cıkamadın da ameliyat mıı olduuun yaniiii??????? Diyor cok sevgili uzun suredir gorulmeyen tanıdık..
İşte olay orgusu boyle gelişiyor efendim sonra hastamda bir anda kaygı hat safhaya ulaşıyor, goz teması olmadan bir itiraf geliyor.. ( En can alıcı noktadır burası 6-8 ayını doldurmuş cerrahi hastalarımız icin.)
BEN TEKRAR KİLO ALMAKTAN COK KORKUYORUM YA VERDİĞİM KİLOLARI TEKRAR GERİ ALIRSAM O ZAMAN BEN NE YAPARIM…
İNSANLAR NE DUŞUNUR HAKKIMDA
O KADAR AMELİYAT MASASINA YATTI HALA BOĞAZINI TUTAMIYOR DİYECEKLER KESİN BENİM İCİN….(bu cumle hastalarımda en cok rastladığım bilişsel işleme sureci bozukluğudur)
Kilo mu nasıl korurum diyenlerden misiniz?
Zorlu bir surec sonunda istenilen kilolar verildiği noktada bile kişinin destek olarak işin uzmanından yardım alması gerekmektedir. Bu donemde kişi ile verilen kiloların nasıl korunacağı hakkında konuşma yapılmalıdır. Bu durumlarla baş edebilmek icin kişide davranışsal aktivasyonlar yapılmalıdır. Kişinin davranışlarını olumluya cevirmeli ve bu şekilde devam edebilmesi icin motive edilmelidir.
Koruma donemindeki kişiler icin psikolojik destek ozellikle daha once cok kez kilo alıp veren kişiler icin cok onemlidir. Eğer ki bu destek sağlanmaz ise kucuk kaygılar buyuk kaygılara ve yeme bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Kilo vermeye karar vermek uzun ve zorlu bir yola cıkmak icin atılan ilk adımdır. Bu yolda kimi zaman hızlı ilerlenir, kimi zaman duraklanır, kimi zamansa geri adım atılan durumlar gelişebilir. Tum bunlar, bu surecin normal sayılabilecek aşamalarıdır. Kişiler, bu surec icerisinde takıldıkları yerde savaşıp ilerleme kaydedeceği gibi ilk takıldıkları anda vazgecebilirler de.
Kişinin duygusal ihtiyaclarının karşılanması kilo verme maratonunda kişiye direnc ve istikrar kazandıracaktır. Kişinin sadece yeme alışkanlıklarını değiştirmekten cok yaşam biciminin değiştirilmesi amaclanmalı ve ona gore bir yaklaşımda bulunulması gerekir.
Care tabii ki her zamanki gibi sizsiniz..

Uzm. Klinik Psikolog-Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]